Keserédes szüret az Alföldön

Szarka Ágota
2002. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a seregélyek, úgy lepik meg a napszámosok már kora hajnalban a ceglédberceli Arany-hegy szőlőültetvényeit. Jönnek kerékpárral, kismotorral, busszal, kezükben a szedővödör, benne az elemózsia mellett a bicska vagy a metszőolló, aszerint, hogy ki mire esküszik. Mert bizony nem mindegy, hogy mivel dolgozik az ember tíz-tizenkét órát. A végeláthatatlan sorok elején gyülekező csoportokat munkába igazítják a gazdák, s van, ahol a napszám mellé jár a reggeli kedvcsináló pálinka és napközben a szomjoltó igazi arany-hegyi száraz fröccs is, persze csak mértékkel. A szüret csak a kiskertekben mulatság, itt egy hónapig tart, az órabér kétszáz–háromszáz forint között mozog. Aki bírja erővel, mindennap beáll – napszámosból sosem elég ilyenkor –, s jól jön a pénz a környékbeli nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek. Van itt olyan gazda, akinek szőlőjét értelmi fogyatékos gyerekek szüretelik. A gyerekek élvezik a munkát, a társaságot, a különleges helyzetet, pénzt is keresnek, tanulnak is. A gazda elégedett: nincs gond a szedőkre, négy-öt ember elég, hogy az elhagyott, lepotyogtatott fürtöket, a „böngét” összekapkodja utánuk. Persze a gyerekek nem órabérben, hanem a teljesítmény után kapják a fizetséget, és közel sem dolgoznak annyit, mint a felnőttek. A hegyen jó félszáz törteli cigány napszámos is szüretel, az idénymunkát a helyi – szintén roma – munkaügyi menedzser szervezte meg nekik. A domboldalak nem a vidám nótaszótól, hanem a traktoroktól hangosak, a puttonyost a sorok között a nejlonzsákok helyettesítik, de a hangulat ettől függetlenül azért szüreti: csak másként.
Az Arany-hegy – amely a gödöllői dombság legdélibb nyúlványának része – egészen a kommunista államosításig a váci püspökség virágzó birtoka volt. Ősidők óta szőlőt és gyümölcsöt termeltek a napsütötte lankákon, de a téeszesítéssel ennek befellegzett – akkor úgy tűnt, hogy örökre. Kiirtották a kerteket, és kukoricát, búzát vetettek, annak ellenére, hogy a föld a gabonatermesztésre éppen hogy csak alkalmas. A hagyományos szőlő- és gyümölcskultúra a nyolcvanas évek közepétől aztán néhány elszánt agrárszakember kitartásának köszönhetően mégis újjáéledt a romokon. Megkezdődtek a szőlőtelepítések, s ma már több mint százötven hektáron terem a zalagyöngye, a bianca, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a chardonnay, az oportó, s az itt folyó munka színvonalát a borversenyeken is elismerik. A hegyen és környékén több mint százan foglalkoznak szőlőműveléssel, van, aki fél hektáron, van, aki több tízen. A rendszerváltozás után tizenöten pinceszövetkezetet alakítottak, ami a gazdák igényei szerint szervezi meg a gépi munkát, a szakszerű és főként egységes növényvédelmet és nem utolsósorban a termés, a must, a bor értékesítését. A présház előtt már kora délelőtt nagy a jövés-menés, a pincefőnökkel, Farkas Lászlóval szót sem lehet váltani. Ahogy a mázsamester, Csőke úr mondja, a főnök vagy telefonál, vagy személyesen tárgyal valakivel, harmadik lehetőség a szüret végéig nincs.
Hozzák a gazdák a termést, utánfutóval, teherautóval, a mázsálás után a pinceügyeletes bedob a bejáratnál felállított kis darálóba néhány marék szőlőt. A mustot ott helyben megfokolják, a műveletet persze feszült figyelem kíséri. Az idén a cukorfokban nem lehet ok panaszra, azonban a termés mennyisége körülbelül hatvan százaléka annak, ami szokásos. Legalábbis itt a hegyen, hála a jó növényvédelemnek. A kiskertekben örültek, hogyha a tavalyi mennyiség felét leszüretelhették. A tavaszi fagyot – ami a domboldalakban nem tett ugyan túl nagy kárt – súlyos aszály követte. Voltak kiadós záporok, de az áztató, nagy nyári esőket az nem pótolja. A tőkék nem tudták megnevelni a fürtöket, a szőlőszemek összetöppedtek, s mire megjött az eső, késő volt: már több kárt okozott, mint hasznot. A Duna mentén érkezett az árvíz, a szőlőkbe meg a rothadás – a permetezés sem igen segített. A szüret előtti néhány meleg, napsütéses hétnek köszönhetően a cukorfok legalább megnőtt, így bár jóval kevesebb, de jobb minőségű lett a termés, s ez azt jelenti, hogy jobb lesz az idén a bor is. A gazdáknak ez keserédes vigasz, hiszen a legtöbben nemhogy nyereséget nem tudtak termelni, de örülnek, ha a végén nem futnak mínuszba. A termés minőségéhez és főként a mennyiségéhez képest bizony a szőlőárak – titokzatos módon – az idén is igen nyomottak.

– Egy hónapja indult meg az a felháborító, országos szintű félretájékoztatási kampány, hogy túltermelési válságban van az ágazat. Önmagukat történelminek nevező borvidékek felvásárlócégei – például az Egervin – megcsúfolták a saját termelőiket, megalázóan alacsony, huszonkét forintos árat kínálva a termésért, mondván, hogy nem tudják hová elhelyezni a szőlőt. Még ha így lett volna, akkor sem lett volna szabad ezt a gazdák nyakába varrni. Az egri bikavér attól nem olcsóbb a boltban, hogy túl sok a szőlő, amit bagóért vesznek meg – magyarázza némi indulattal a hangjában Klément György hegybíró, aki maga is most szüretel az Arany-hegyen. Mint mondja, nemhogy túltermelés lenne, de az derült ki, hogy szőlőhiány van. Szerinte ez nem is csoda, hiszen vannak olyan vidékek, ahol a nevetségesen alacsony felvásárlási ár miatt sokan inkább hagyták a tőkén megrohadni a szőlőt, mint hogy tovább növeljék a cégek nyereségét és a saját veszteségeiket. Szekszárd környékét elverte a jég, ott is nagy terméskiesés volt, és még lehetne sorolni az idei károkat. A huszonkét forintos ár két hét alatt a duplájára ment fel – ez önmagáért beszél –, és a fehér szőlő ára még nem érte el a plafont. Azoknak azonban, akik kénytelenek voltak a korai fajtákat fele árért elkótyavetyélni, nincs hová panaszra menni. Ezt a helyzetet korrekt országos termésfelméréssel meg lehetett volna előzni – állítja a hegybíró, aki egyébként a kunsági borvidék hegyközségi tanácsának alelnöke. Ez a tájegység adja a magyarországi bortermelés felét.
A hangulatkeltés miatt az Arany-hegyen is eluralkodott augusztusban a pánik. Kormányzati intézkedéseket várt az egész ágazat, de nem történt semmi. Mit tehettek volna: a borkészleteket az önköltségi ár alatt árusították ki, hogy helyet csináljanak az újnak.
– Ha akkor tisztában vagyunk vele, hogy mi a helyzet, erre nem került volna sor. Ma az a gond, hogy van olyan vevőnk, akit vissza kell utasítanunk. Néhány hete mindenki igyekezett szabadulni a szőlőtől, mára pedig a kereslet jóval meghaladta a kínálatot. Ez bizonyos szempontból jó, de az időleges stabilizáció a gazdák bőrére ment, sokan megfizettek érte, az alapvető gondok pedig továbbra sincsenek megoldva. Ki kell mondani: ez a kormány, ugyanúgy, mint elődei, nem hozott olyan intézkedéseket az ágazatért, amelyeknek kézzelfogható eredményük lett volna. Erre jó példa a jövedéki törvény beígért könnyítése is, az is megérne egy misét – summázza véleményét Klément György, hozzátéve, hogy egyelőre hivatalosan nem is lehet tudni, mire számíthatnak a jövőben.
Hogy az idén valóban kapós a szőlő az Arany-hegyen, bizonyítja, hogy a mázsaháznál többen érdeklődnek a vásárlási lehetőségek iránt. Egy csemői férfi – aki évek óta ide jár szőlőért – hat-hét mázsa cserszegi fűszerest venne, de az idén hiába jött: ami volt, már elkelt. A másik csapatnak szerencséje van, az egyik gazdától még tudnak rajnai rizlinget vásárolni. Egy izsáki kft. fiatal munkatársa a mázsaháznál éppen Klément Györggyel beszélget: a cég az arany-hegyi mustból venne. Mint mondja, az egész országban vásárolnak, de az idén nagy a tülekedés: nincs elég szőlő, és nincsenek készletek sem.
– Mindegy, hogy sok vagy kevés van, örökké a termelő jár rosszul, ilyen lett a világ – mondja egy idősebb gazda legyintve, a többiek nevetve helyeselnek. Azért egyikük arcán sem látszik csüggedés, annál inkább a szüret – a mindenkori betakarítás – archaikus, elvehetetlen öröme. A bál és a gondok ideje majd csak a munka végeztével jön el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.