időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Alkotmányellenes az emblémarendelet

2002.12.17. 00:00

Alkotmányellenes Lamperth Mónika belügyminiszter rendeletének az a része, amely az önkormányzati választások során a jelölő szervezetek – köztük a pártok – emblémájának méretét szabályozta, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisíti. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője úgy véli: választási csalás történt, amiért Lamperth Mónikának távoznia kell posztjáról. A taláros testület döntésének nincs visszamenőleges hatálya.

Az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét, valamint ezzel összefüggésben a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti a a belügyminiszteri rendeletnek az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája 20 milliméter átmérőjű körben jelenik meg a szavazólapon – állapította meg tegnap nyilvánosságra hozott határozatában az Alkotmánybíróság. A testület szerint elegendő a választási eljárásról szóló törvény alkalmazása a kérdésben, további rendeletekre nincs szükség, mint ahogy felhatalmazása sincsen a jogszabály szerint erre vonatkozóan a belügyminiszternek. A törvény értelmében a szavazólap adattartalmának jóváhagyására a területi választási bizottság jogosult.
– Egyértelmű és világos az Alkotmánybíróság döntése, amely száz százalékig helyt adott a Fidesz beadványának, és megsemmisítette az általunk kifogásolt belügyminisztériumi rendeletrészt – fogalmazott Áder János. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek után Medgyessy Péter miniszterelnök egyetlen módon jár el helyesen, ha meneszti Lamperth Mónika belügyminisztert. Áder János hangsúlyozta: 1990 óta eddig nem volt példa arra, hogy egy belügyminisztert választási csalás miatt elmarasztaljon az Alkotmánybíróság.
*
Áder János utalt arra, hogy a Fidesz még az önkormányzati választások előtt több sajtótájékoztatón is kifogásolta, hogy a belügyminiszter törvénytelen módon, rendeletben szabályozta a pártemblémák méretét, a Fidesz rovására.
Ezek után Lamperth Mónika több nyilatkozatban is visszautasította az ellenzéki párt felvetését, sőt, „önigazoló” választási hirdetéseket jelentetett meg a napilapokban. Áder János arról is szólt: az Alkotmánybíróság döntésének nincs visszamenő hatálya, de a következő választásokon ehhez hasonlítható manipuláció, durva törvénysértés nem fordulhat elő. Mint ismert, a szavazókörök többségében a szavazólapokon kisebbek voltak a parlamenti ellenzéki pártok emblémái, mint a többié.
Lamperth belügyminiszter tegnap nem szólalt meg a kérdésben. Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára kijelentette: tudomásul veszik a taláros testület döntését, a továbbiakban nem alkalmazzák a rendeletet. Elmondta ugyanakkor, hogy 1998 óta mind a két belügyminiszter kiadott hasonló rendelkezést. Lamperth Mónika csak a duplájára, 10-ről 20 milliméteresre növelte a szavazólapon szereplő pártlogók méretét – tette hozzá. A belügyminiszter felmentésére vonatkozó felszólítással kapcsolatban Tóth Zoltán kifejtette: Áder Jánossal ellentétben a taláros testület nem állapított meg választási csalást. Áder János szerint ugyanakkor nem igaz, hogy az Orbán-kormány idején Pintér Sándor hasonló rendelkezést adott volna ki, hiszen a választási bizottságok hatáskörébe utalta a kérdés rendezését.
Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke nem kommentálta az AB-döntést, mint fogalmazott, nem ismeri még teljes részletességgel az indoklást. Korábban az OVB-hez forduló Fidesz panaszát a testület azzal utasította el, hogy nem tartozik hatáskörébe a jogalkotó szervek döntéseinek kifogásolása. Cservák Csaba, a bizottság tagja akkor úgy vélekedett: a törvényi rendelkezések felhatalmazzák az OVB-t arra, hogy ha törvénysértést észlel, akkor azt jeleznie kell a jogalkotó szerveknek.
Az Országos Választási Iroda (OVI) tudomásul veszi a döntést – mondta Rytkó Emília. Az OVI vezetője ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a belügyminiszter, az esélyegyenlőségre törekedve, 20 milliméterre növelte a logók méretét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.