időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Napi sajtószemle

Lovas István
2002.12.13. 00:00

The Guardian
Mintha Schröder kancellárnak már nem lett volna elég baja a Bush-kormánnyal – most a helyzetet a zöldek még kényesebbé tették – olvasható a baloldali brit lapban. Az új berlini viszály középpontjában az áll, hogy az amerikaiak háború esetén használhatják-e a német légteret és saját katonai támaszpontjaikat. A zöldek szerint mindez törvénytelen lenne, sőt megsértené a német alkotmányt, amit a szociáldemokraták vitatnak. A helyzet megoldásának nehézségét még fokozza, hogy a német külügyminiszter, Joschka Fischer zöldpárti.

Frankfurter Allgemeine
Elképesztően jellemzőnek találja a vezető német konzervatív lap azt, hogy Bush amerikai elnök olyan hosszú időt szentelt a Fehér Házban a hazájában már korábban a török jog szerint elítélt Erdogan pártvezérnek, mint amit három kormányfőnek együttesen sem szokott. Erdogan óriási hatalma elhomályosítja a török miniszterelnökét és a török államfő hatalmát is. Bush viselkedésével nemcsak Erdogan otthoni hatalmának adózott, de a látogatást arra is felhasználta, hogy felsrófolja a török pártvezér nemzetközi tekintélyét. Bush finoman szólva „ajánlotta” az európai országoknak, hogy vegyék fontolóra Törökország felvételét az EU-ba. „Most meg kell mutatniuk az európai kormányfőknek, hogy milyen függetlenek. Vajon Koppenhágában a miniszterelnökök Erdogannal egyenrangúként tárgyalnak, és a pártvezért protokollárisan előnyben részesítik bármilyen esetleges török hivatalossággal szemben?” – teszi fel a kérdést a lap.

Die Welt
Izrael Mizna és az új Pétain között választ címmel a konzervatív német lap arról ír, hogy az izraeli választók Saron jelenlegi izraeli miniszterelnökre szavaznak majd annak ellenére, hogy a Saron által ígért béke oly távolra került, mint még soha. 2002 az állam megalapítása óta a legrosszabb év volt. Mégis úgy néz ki, hogy Saron megkétszerezi pártja mandátumát a parlamentben. Ennek oka, hogy az izraeli választók olyanok, mint a franciák a Hitler-barát Philippe Pétain marsall idején. A franciák azt hitték, Pétain csak színleli németbarátságát. Azt hitték, van egy titkos terve, amelynek végrehajtásával elérkezik a biztonság és a béke. A realista munkapárti Mizna Saronnal ellentétben feltétel nélküli tárgyalást javasol a palesztinokkal. Ha ez nem vezetne eredményre, a két népet hermetikusan elválasztaná egymástól olyan határok kialakításával, mint amelyek jelenleg Szíriával és Libanonnal választják el a két közel-keleti országot.

Independent
Izraelben betiltották a Dzsenin, Dzsenin című dokumentumfilmet, amelyet Mohammed Bakri arab rendező készített. A cenzorok szerint propagandafilmről van szó, amely egyoldalú képet mutat az eseményekről, és sérti a nézők érzékenységét – olvasható a független brit lapban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.