időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

Az új Lexus RX a tökéletesség határán jár

Nagy Károly
2003.02.28. 00:00

Európa csak márciusban ismerheti meg testközelből, Detroitban azonban már bemutatták a Lexus népszerű sportos haszonjárművének második generációját. Az új RX300 formaterve és műszaki tartalma egyaránt előremutató: a gyár nagyobb biztonságot, élvezetesebb vezethetőséget ígér, miközben abban bízik, hogy a módosítások révén megerősítheti etalon szerepét a luxus SUV-k szegmensében.

Nem lehetett egyszerű dolga a Lexus fejlesztőmérnökeinek, hiszen az RX eleve kiváló tulajdonságokkal rendelkező első sorozatát kellett minden szempontból felülmúlniuk. A formatervezők a nyilvánvaló megoldást választották: a meredeken előredőlő C oszlop, a markáns motorháztető, az ajtók és néhány további jellegzetes részlet megőrzésével átmentették az előd jellegzetességeit az új modellbe, az anyacég Toyota markáns újkori dizájnelemeit (például az Avensis-szel rokon fényszóró-kialakítást) is alkalmazva ugyanakkor összetéveszthetetlenül eltérő arculatot adtak az autónak. Az egyedi, hatszögletű hátsó szélvédő dőlésszöge jelentősen nőtt, némileg az IS 300 SportCross kombikupét idézve. A hátsó traktus nem csak formavilágában kínál újdonságot: felárért motoros működtetésű csomagtérajtót és vele szinkronban mozgó takarórolót kínál a gyár a vevőknek, míg a hátsó lámpatestekben LED-ekre cserélték a hagyományos izzólámpát. Ezek nemcsak a fogyasztást csökkenthetik akár egy százalékkal, de jóval gyorsabban is reagálnak – 100 km/h sebességnél akár 6 méter plusz féktávolságot jelenthetnek a mindössze 15 milliszekundum alatt felvillanó LED-ek.
Tekintve, hogy az SUV-k vásárlói elsősorban komfortos utazójárművet, nem pedig terepjárót keresnek, az új RX futóművét tökéletes közúti viselkedésre hangolták. Megnövelték a karosszéria torziós szilárdságát. Az átdolgozott MacPherson felfüggesztést vadonatúj, az oldalirányú erőket jobban kezelni képes csavarrugókkal kombinálták, így az autó lágyabban rugózik és pontosabban irányítható. Ebben az átdolgozott kormányműnek, illetve a 10 centiméterrel nagyobb tengelytáv ellenére csökkentett fordulókörnek is szerep jut. A hátsó rugós tagokat is tökéletesítették, valamint rövid reakcióidejű lengéscsillapítókat építettek be. Ma már légrugózás nélkül nemigen terem babér a luxusterepjárók osztályában, ezért ez az opció az RX-hez is rendelhető. Az automatikus szintszabályozást kínáló rendszer hasmagasságát akár manuálisan, 5,5 centiméteres intervallumon belül szabályozhatja a vezető. 100 km/h felett 15, míg a motor leállításakor 25 millimétert sülylyed az autó – az előbbi a jobb stabilitást, az utóbbi a könnyebb kiszállást szolgálja.
Az RX európai verziójának orrában az elődből ismert háromliteres V6 dolgozik. Teljesítményét 201-ről 204 lóerőre növelték, ami a jobb aerodinamikával és a brutális, 235/55 R 18-as sportabroncsokkal együtt 200 km/h végsebességet tesz lehetővé – az előző modell „mindössze” 180-ra volt képes. Az első ízben használt, ötfokozatú automatikus sebességváltónak köszönhetően a fogyasztást 13-ról 12,2 liter/100 km-re szorították le, így az autó immár megfelel a szigorú Euro IV-es emissziós korlátozásoknak. Azonban nem csak az üzemanyag-fogyasztást szorították le. A Shinkansen gyorsvasút tesztelésénél is használt szélcsatornában kidolgozott formák révén minden frekvenciatartományban mintegy 5 decibellel csökkent a szélzaj.
A zörejek szinte tökéletes kiszűrése az LS430 limuzin után immár az RX300-at is megfelelő alannyá tette az elit kategóriás, 11 hangszórós Mark Levinson audiorendszer beépítésére. A vezetőállás a Lexustól már megszokott, visszafogottan elegáns stílust követi, némi sportossággal erősítve. Ugyanakkor fontos szempont volt az utastér praktikus kialakítása is: a különálló fotelek hatását keltő hátsó ülések 12 centiméteres úton tologathatók előre vagy hátra, a gazdagon párnázott könyöklő mögött pedig síalagút rejlik.
Végül, de korántsem utolsó sorban említést érdemel az RX300 aktív és passzív biztonsága. A menetstabilizáló elektronikát, a kipörgésgátlót és a vészfékrásegítőt – a kategóriában elsőként – AFS intelligens fényszórórendszer egészíti ki. A xenonizzós reflektoregység a sebesség és a kormány állása függvényében módosítja a fénycsóva oldalirányú elmozdulását, így az RX gyakorlatilag bevilágít a kanyarba. Az esőérzékelős ablaktörlőt vízlepergető szélvédővel kombinálták, tolatáskor pedig videokamera segíti a 4,7 méteres jármű vezetőjét. A passzív biztonsági arzenált is továbbfejlesztették: az első, adaptív légzsákok immár három fázisban nyílhatnak ki, és 30 százalékkal megnövelték az oldallégzsákok térfogatát. A szegmensben először vezetőoldali térdlégzsákot is alkalmaztak, amely azon túl, hogy az utas térdét óvja a műszerfaltól és a kormányoszloptól, a csípő előrecsúszását is megakadályozza, ezáltal pedig jelentős mértékben csökkenti a felsőtest sérülésének veszélyét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.