időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A bagdadi méregkeverő

Sitkei Levente
2003.03.27. 00:00

Hírek szerint Szaddám Huszeint nem sikerült a kezdeti rakétatámadással megölni. Ugyanakkor a házban volt állítólag Ali Hasszán al-Madzsid, az elnök unokatestvére, akit Vegyi Aliként emlegettek a máig rettegő kurdok. Ő volt az, aki 1987-ben mustárgázzal és ideggázzal hajtott végre támadásokat, ezzel erős ütőkártyát adva az amerikai politikusok kezébe a saját állampolgárait gyilkoló Szaddám Huszeinről.
Vegyi Ali töretlen hűségéről többször biztosította főnökét. Ennek köszönhetően kapta meg 1987-ben Irak északi területének kormányzói pozícióját, s az említett tömeggyilkossággal bizonyította rátermettségét. A kurd területeken végzett munkáját Kuvait iraki megszállása szakította félbe. Ekkor a megbízható Vegyi Alit Szaddám Huszein délre, Irak 19. kormányzóságába, azaz Kuvaitba szólította vezetőnek. 1990 augusztusától 1991 márciusáig töltötte be a nyugodtnak nem éppen nevezhető posztot, majd a nem kevésbé izgalmas belügyminiszteri bársonyszék jutott neki. A fontos beosztás adta hatalommal élve kemény kézzel fojtotta vérbe a síiták lázadását. 1995-ben azután búcsút intett a bársonyszéknek, ám az uralkodó Bász pártban továbbra is fontos szerepet töltött be, tagja volt az országot irányító Forradalmi Tanácsnak, emellett a párt Salah ad-Din kormányzósági szervezetét irányította. Az északi terület azért különösen fontos, mert itt található Tikrit, Szaddám Huszein szülővárosa is.
Az autokrata rendszerekben különösen fontos megbízhatóságot már korábban is bizonyította, ám a valódi tűzkeresztségen ekkor ment keresztül. Történt ugyanis, hogy két unokaöccse családjukkal együtt Jordániába szökött. Vegyi Alinak kellett két rokonát, Szaddám Kamil al-Madzsidot és Huszein Kamil al-Madzsidot felkutatni, s visszahozni Bagdadba. A kegyetlen politikus kiváló munkát végzett. „Dzsihádi támadása” során sokakkal együtt a két szökevényt is és apjukat, Vegyi Ali saját testvé-rét is kivégeztette árulás miatt.
Az ezután már tökéletesen megbízhatónak találtatott politikust Szaddám Huszein újra kinevezte az 1998-as amerikai légitámadások idején a déli tartományok vezetőjévé. Ez év januárjában diplomáciai megbízásokat teljesített Szíriában és Libanonban, a várható támadás idejére próbált szövetségeseket találni. Egyiptom közölte Bagdaddal, Vegyi Ali Kairóban nemkívánatos, ugyanez az üzenet érkezett Jordániából is. Ez utóbbi helyen a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet kilátásba helyezte, ha mégis belépne az országba, letartóztatják, és bíróság elé állítják. A politikus így megbékélt helyzetével, s inkább hazájában maradt, állítólag a két Huszein fiú, Udaj és Kuszaj rivalizálását enyhíteni. A mostani háború előestéjén, március 15-én aztán Szaddám Huszein kinevezte Vegyi Alit a rendkívül fontos déli tartományok vezetőjévé. Egyike lett azon négy parancsnoknak, akik egyedül az elnöknek tartoznak beszámolóval. Az amerikai rakéták akkor indultak el Bagdad felé, amikor hírszerzők azt jelentették, a négy nagy és Szaddám Huszein is együtt vannak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.