időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

A vételáron felül nagy teher az illeték

Munkatársainktól
2003.03.30. 23:00

Visszterhesen, azaz adásvétellel szerzett lakások, termőföld és üzletek esetében az illetékkulcsok nem változtak idén: használt lakás vétele, illetve nem vállalkozótól vásárolt új építésű ingatlan esetében annak forgalmi értéke után kell az illetéket megfizetni. Ez négymillió forintig kettő, felette hat százalék. Lakóingatlan résztulajdonának megszerzése esetén a fizetendő illeték is a szerzett tulajdoni hányaddal arányos. Az új, vállalkozói alapon épített lakóingatlan esetében 30 millió, a természeti katasztrófa pótlásaként vásárolt lakóingatlan esetében hatmillió forintos értékig nincs illeték. Két és fél százalék illetéket kell leróni a termőföld megvétele esetében. Adásvétellel megszerzett termőföld esetében viszont illetékmentességet élvez a családi mezőgazdasági vállalkozó, ha a megvásárolt földterülettel a tulajdonában álló összes termőföld nagysága nem haladja meg a 300 hektárt, vagy a hatezer aranykorona értéket. Tíz százalék illetéket kell fizetni építési telek, telek, garázs, nyaralóingatlan és üzlethelyiség után.
Az ingyenes ingatlanszerzés (ajándékozás, örökösödés) után fizetendő illetékek mértékében változások következnek be ez évtől. Új elem, hogy januártól már a szerzett vagyon nagysága is számít. Öröklés esetén az illeték általános mértéke az I. rokoni fok esetében 18 millió forintig 11 százalék, felette 15 százalék, a II. rokoni fokba sorolt hozzátartozóknak 15 vagy 21 százalék, míg a harmadik csoportba tartozó örökösöknek 18 millióig 21, afölött 30 százalék. Lakóingatlan öröklése esetében az illetékek az első rokoni csoportban 18 millióig 2,5, efölött 6, második csoportban 6, illetve 8, míg a harmadikban 8, illetve 12 százalék. Változás, hogy örökösödés esetén az elhunyt halálának időpontjában érvényes szabályok alapján is meg lehet fizetni az illetéket, ha az kedvezőbb az örökös számára.
Ajándékozás esetében az I. rokoni foknál a fizetendő illeték általános mértéke januártól 18 millió forintig 11, fölötte 18 százalék, a II. rokoni foknál 15 és 21, míg a harmadiknál 21 és 30 százalék. Lakóingatlan ajándékozása esetében 18 millió forintig az első rokoni fokba tartozó megajándékozottaknak 5, a másodikba tartozóknak 8, míg a harmadik csoportba tartozóknak 10 százalékos illetéket kell fizetniük. A 18 millió forint felett a rokoni fok alapján a fizetendő illetékek mértéke az elsőben 8, a másodikban 10, míg a harmadikban 21 százalék. A megemelt kulcsok a 18 millió feletti részre alkalmazandók.
*
Ingyenes vagyonszerzés esetén a rokoni kapcsolatokat a törvény három kategóriába sorolja: az elsőbe az örökhagyó vagy ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, illetve a háztartásban eltartott szülő nélküli unoka tartozik. (Az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek a vér szerinti utóddal azonos megítélés alá esik.) A másodikba az örökhagyó vagy ajándékozott elsőbe nem tartozó unokája, nagyszülője és testvére tartozik, míg a harmadikba minden más örökös vagy megajándékozott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.