időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Élet a csatlakozás után

Hírösszefoglaló
2003.03.28. 00:00

A kormányfő szerint nem irreális elképzelés, hogy az Európai Unió segítségével 10-15 év alatt lényegesen csökkenthetjük, szinte megszüntethetjük az országon belüli különbségeket. Elődje, Orbán Viktor az uniós csatlakozás kapcsán azt emelte ki: ez csupán egy lehetőség, ezért rajtunk múlik, mennyire tudjuk azt kiaknázni.

Április 12-én, az EU-csatlakozási népszavazáson nemcsak egy gazdasági egység, hanem egy értékközösség választásáról dönt az ország. „Európa olyan értékközösséget jelent, amelyet mindig is magunkénak vallottunk” – jelentette ki a miniszterelnök tegnap a Debreceni Egyetemen rendezett európai uniós fórumon. A kormányfő szerint nem irreális elképzelés, hogy az Európai Unió segítségével 10-15 év alatt lényegesen csökkenthetjük, szinte megszüntethetjük az országon belüli különbségeket, amire az EU nélkül saját erőből 40-50 évre lenne szükség.
A kormányfő utalt arra: az EU-n kívül is van élet, „hiszen ebben éltünk, és emiatt, a szegénység, az infrastruktúra hiánya miatt elégedetlenkedtünk évtizedekig”. Medgyessy Péter az Európai Uniót az esély világának nevezte, amely ugyanakkor semmit nem ad ingyen. A kormányfő megítélése szerint a ma vesztesnek tekinthetők – az elmaradott térségekben élő szegények, a nagycsaládosok, a képzetlenek – száma a csatlakozást követően csökken, újabb vesztesek pedig csak az alkalmazkodásképtelenek, a tanulást elvetők lehetnek. Medgyessy Péter szerint az EU arról is szól, hogy változtatni kell, s ebben jelentős az állam szerepe.
Komoly esélynek tartja Orbán Viktor Magyarország uniós csatlakozását, és szerinte az ország szempontjából ma már a belépést követő időszak az igazán fontos. A volt kormányfő az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hazánk csatlakozásának feltételei nem azonosak azokkal a körülményekkel, amelyeket az unió jelenlegi tagjai élveznek, ám egyben kifejezte bizakodását, hogy az egyenlőtlen feltételek csak egy rövid, átmeneti időszakig állnak majd fenn.
A volt miniszterelnök azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy a csatlakozási szavazásig hátralévő időben – propaganda helyett – a reális lehetőségeken alapuló bizakodást alakítsák ki az emberekben az integrációról és annak következményeiről. Orbán Viktor elmondta: a Fidesznek az a célja, hogy mindenki a csatlakozás nyertese legyen, ne csupán a biztos állással rendelkezők, illetve azok, akik olyan vállalkozások alkalmazásában állnak, amelyeknek lehetőségük lesz gyors béremeléseket végrehajtani az áremelkedések ellensúlyozására. Utalt arra, hogy vannak azonban olyan társadalmi csoportok is, amelyek aktív kormányzati és parlamenti segítséggel hozhatók a nyertesek közé. Orbán Viktor ilyennek ítélte a nyugdíjasok hárommilliós táborát is.
Bár a mai unió nem ugyanaz, amelyikhez 1994-ben Magyarország benyújtotta csatlakozási kérelmét, Magyarországnak igennel kell szavaznia, mert ez az egyetlen helyes válasz a XXI. század kihívásaira – mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint, ha az április 12-i népszavazás nemet mondana az unióra, akkor nem maradna más, mint Romániával és Bulgáriával együtt egy kis KGST-t létrehozni, ami semmiképpen nem elfogadható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.