időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Feloszlatott szerb „vörös sapkások”

Sebestyén Imre
2003.03.27. 00:00

A szakértői vizsgálatok egyértelműen megerősítették, hogy a minap letartóztatott Zvezdan Jovanovics lőtte le Hecler and Koch G3 mintájú távcsöves puskával – e bűntárgy szintén előkerült – Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt. Jovanovics a különleges alakulatok – a hírhedt „vörös sapkások” – parancsnokhelyettese. A szerb kormány döntést hozott e formáció azonnali feloszlatásáról.

Közvetve a szerb kormány a Milosevicsék által alapított különleges alakulatokat – az úgynevezett vörös sapkásokat – is felelőssé tette a szerb miniszterelnök elleni merényletért. Keddi esti rendkívüli ülésén meghozott határozatát e csapatok feloszlatásáról csakis így lehet értelmezni. Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a kormányzatnak fel kell lépnie a senki parancsára nem hallgató egységekkel szemben, s csak idő kérdése volt, mikor meri ezt megtenni. Djindjicsnek ugyanis nem voltak meg az eszközei ahhoz, hogy felszámolja a szerb alvilággal szinte nyíltan együttműködő kommandót, amelynek nagyhatalmi parancsnokai nemegyszer magát a politikai vezetést is megfenyegették.
Milorad Lukovics Legija – akit most a miniszterelnök elleni merénylet ügyében keresnek – szintén ennek az alakulatnak a parancsnoka volt, s emellett a zimonyi klán vezetője. A most elfogott Zvezdan Jovanovics, Djindjics gyilkosa – aki ellen megdönthetetlen bizonyítékokat sorakoztattak már fel – ugyancsak vörös sapkás parancsnok.
Az edzett szerbiai tévénézőt már meg sem lepték a B92 képsorai, amelyek Szlobodan Milosevics egy korábbi találkozóját örökítik meg Zvezdan Jovanovics vörös sapkás alezredessel. Ám az a néhány pillanat – amint a szerb vezető kezet ráz Djindjics gyilkosával – minden kommentárnál világosabban beszél. A Milosevics-rezsim bukása után is fegyverben maradt a kommandó. A katonák időnként zsoldjuk növelését harcolták ki – szó szerint: fegyveres fenyegetéssel. E darázsfészekbe senki sem mert volna belenyúlni.
Mindebből látszik, hogy a hágai törvényszék által körözöttek kérdése nem választható el a szervezett bűnözés elleni harctól. Hiszen a háborús bűncselekmények, az etnikai tisztogatások elkövetői és a köztörvényes bűnözők, a „közönséges” gyilkosok ugyanazok a személyek.
***
Visszaállított halálbüntetés?
Ideiglenesen állítsák vissza a halálbüntetést Szerbiában, követelik a kereszténydemokraták a köztársasági parlamentben. Úgy vélik ugyanis, hogy enélkül nem lehet eredményesen felvenni a harcot a szervezett bűnözéssel. A halálbüntetés bevezetése előtt azonban, teszik hozzá, tárgyalni kellene az európai intézményekkel, hogy egy ilyen intézkedés ne késleltesse az ország európai integrálását. Zoran Zsivkovics miniszterelnök közben kijelentette, hogy a bíróságoknak el kell fogadniuk a rendőrség által prezentált erős bizonyítékokat a letartóztatottak ellen, s többé nem fordulhat elő, hogy megvannak a terhelő bizonyítékok, a bíróság mégis futni hagyja a bűnözőket. (S. I.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.