időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Új akvizíciós célpont a régióban

Hírösszefoglaló
2003.04.23. 23:00

Eladó a lengyel PKO Bank Polski SA. A régióban eddig az egyik legerősebb akvizíciós tevékenységgel a magyar OTP Bank büszkélkedhetett, de kérdés, hogy ezúttal részt vesz-e a magánosításban a magyar pénzintézet.

Még állami tulajdonban van, de a privatizáció várhatóan még az idén elkezdődhet és jövőre le is zárulhat a legnagyobb lengyel pénzintézet, a PKO Bank esetében. A PKO több szempontból is stratégiai fontosságú lehet a térségben terjeszkedni kívánó bankoknak, egyrészt mérete, másrészt eredményei miatt. A középkelet-európai térségben az Erste Bank mint felvásárló mellett komoly hangsúlyt kapott a sikeres szlovákiai privatizáción (IRB Bank) részt vevő magyar bank, az OTP Bank Rt. is. A magyar pénzintézet a régióban több bank privatizációjában érdekelt, a román kormányszervek miatt meghiúsult BCR-ügylet nem szegte kedvét az OTP menedzsmentjének, és újabb lehetőségeket keresett. A legfrissebb célpont Bulgáriában található, a DSK Bank, de szóba került az esetleges felvásárlási lehetőségek között az újvidéki Novosadska Banka is. Az OTP Bank holnapi közgyűlésén a mendzsment vélhetőleg újabb lehetséges terveket mutat be a részvényeseknek, és azok között akár a PKO Bank megvásárlása is szerepelhet. Tavaly a PKO, mely 20 milliárd dolláros mérlegfőösszegével a régió legnagyobb bankja volt, mérsékelt, 1,1 milliárd zlotys profitot ért el: nem kamatjellegű bevételeinek gyors emelkedését akkor ellensúlyozta az ágazat egészének visszaesése. A bank azt közölte: a magas munkanélküliség és sok háztartás, valamint számos vállalkozás rossz pénzügyi helyzete ellenére hitelportfóliójának minősége nem romlott. Március végén a rossz hitelek aránya változatlanul 14,1 százalék maradt.
A PKO kisebbségi részvénycsomagját a kormányzat 2004 végén kívánja bevezetni a varsói tőzsdére. Az eladás késlekedése rontja a PKO piaci helyzetét, mivel külföldi tulajdonban lévő agresszív versenytársai – szélesebb termékskála ajánlásával és új értékesítési csatornák felhasználásával – csökkentették piaci részesedését – írta az MTI-ECO.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.