Az Ezer fej barlang csontjai

Szenzációs őslénytani leletre bukkantak kolozsvári szakemberek a Krím félsziget déli részén levő Csatir-dag mészkőplató barlangjaiban. Több mint kétezer csont – több, azóta kihalt állat maradványai –, köztük egy késő jégkorszaki mamut teljes csontváza bukkant elő. A leletet a helyszínen állítják ki, de kíváncsi turisták özönétől egyelőre nem kell tartani.

2003. 05. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki autóval készül a Krím félszigetre, az számoljon több mint negyvenórányi autózással, jó néhány eltévedéssel és az útvonal többszöri módosításával. Moldovát, ha lehet, hagyjuk ki a számításból – a Transznisztrián való áthaladástól még a moldáv határőrök is óvtak, ezért aztán északról kikerültük az országot. Tapasztalt utazóként jó sok egy- és ötdollárost, valamint tíz doboz márkás cigarettát készítettünk elő a rend derék őreinek, de az odavezető ezerkilencszáz kilométeren csak egyszer, a végcél előtt állítottak meg, udvariasan figyelmeztetve a tényre, hogy településen lassabban illik hajtani.
Kolozsvártól két autóra bővül a karaván, de a sok hátizsák és felszerelés miatt ketten vonattal jönnek a határig.
A barlangászcsapat összes tagja román állampolgár, összetétele beszédesebb egy kelet-európai történelemkönyvnél: a tagok szülei közt van székely, tatár, ukrán és bolgár is. Vezetőnk, Vremir Mátyás a Babes–Bolyai Tudományegyetem geológia–biológia karának tanársegédje, de velünk jön egy kisdoktorit végző geológus, egy egyetemista, egy pszichológus, egy matematikus és egy belsőépítész is: mindannyian szenvedélyes barlangászok. És Matyi kutyája, Samu.
A román–ukrán határ után az első jelentősebb település Csernovci. A város egészen európai – talán mert másfél évszázadon keresztül a Monarchia határvárosa volt. Főutcáján, az O Kobljanszkán már pezseg az élet a kávézókban, éttermekben, üzletekben, fantasztikus az örmény székesegyház és a régi városi tér, de nincs idő a bámészkodásra: felvesszük Bogdan Ridust, az Ukrán Barlangászszövetség elnökét, és nekiindulunk az éjszakának.
A Krím félsziget határánál szabályos határállomás, bár a helyieknek nincs szükségük útlevélre az átjutáshoz. A térség ugyanis autonóm köztársaság – a státust nem sokkal az országnak a Szovjetuniótól való leválása után sikerült kivívniuk. Nem volt egyszerű, hiszen az orosz és az ukrán kormány között a legnagyobb feszültséget a félsziget kérdése okozta. A régió történelméről annyit, hogy Hruscsov 1954-es döntéséig orosz terület volt, utána ukrán, ám a szétválás után az orosz parlament megsemmisítette a hruscsovi határozatot. Így az oroszok immár jogosnak gondolták a szevasztopoli kikötőre benyújtott igényüket az ott állomásozó fekete-tengeri flottával együtt. A több mint háromszázötven hadihajó sorsát érintő kérdést csak 1997-re sikerült rendezni, amikor a két miniszterelnök megegyezett abban, hogy Moszkva húsz évig kibérel két öblöt a négyből, a bázisokon maximum huszonötezer katonát állomásoztat huszonkét vadászrepülőgéppel, és nem tart nukleáris robbanófejet a támaszpontokon. Mindez több mint ötszázmillió dollárba kerül Oroszországnak.

Az egyezkedés alatt a krímiek Moszkvától függetlenül is vívták a maguk harcát: 1994-ben például egy kiugrási kísérlet során a félsziget parlamentje megszavazta az Ukrajnától való elszakadást. Ezt a kijevi parlament érvénytelenítette, majd páncélozott járműveket küldtek Szimferopolba. A krímiek értettek a szóból…
A sokadik, utazással töltött nap délutánján érkezünk a félsziget fővárosától, Szimferopoltól harminc kilométerre levő Csatir-dag platóra, ahol szenzációs látvány fogad: a fennsík fölé magasodó óriási szikla még április végén is havas. A területre sokáig nem léphetett civil, ugyanis a szovjet hadsereg komoly radarállomásokat működtetett itt. Nem csoda hát, hogy a szenzációs Mramornaja barlangot csak a nyolcvanas években fedezték fel, és kiépítése (a tőle alig egy kilométerre levő Emine Bair Hazarral egyetemben) nemrég fejeződött be. Ebben oroszlánrésze van egy amatőr barlangásznak, aki korábban a KGB-ben viselt igen fontos tisztséget, és most a Krím félsziget talán legbefolyásosabb embere. Alexandr Kozlov, akit nyugodtan hívhatunk e térség urának, energiát és betont nem kimélve tökéletesen járhatóvá tette a két barlangot, reménykedve a jövőbeni turistaözönben. Ő támogatja étellel és szállással az expedíciót is, hiszen minden felfedezés a barlangjai hírnevét öregbíti, és az egyezség értelmében a leletek is itt maradnak.
A kolozsvári őslényszakos tanársegéd az ukrán barlangászok meghívására 1999-ben járt először a barlangokban, és az egyik eldugott zug falában mamutcsontot vélt felfedezni. Sokan próbálták lebeszélni, de 2002. április–májusban expedíciót szervezett a lelet felkutatására, aztán tavaly szeptemberben újra jártak a helyszínen. A mostani expedíció már biztosra ment: tudták, hogy hol mire számíthatnak, csak az i-re kellett feltenni a pontot.
Az Emine Bair Hazar barlangrendszer hossza három kilométer, maximális mélysége százhúsz méter. Van magyar vonatkozása is, ugyanis az egyik termét Kecsketeremnek hívják. A barlang főbejárata egy zsomboly (függőleges barlang – A szerk.), mely – mint Vremir Mátyásék kiderítették – csapdaként működött. Télen, alkonyatban a fönn táplálék után kutató, fiatal és tapasztalatlan állatok belezuhantak a gödörbe. A rétegtani vizsgálatok azt mutatják, hogy több tízezer éve egy gleccser volt a barlangban, az állatok pedig egyszerűen beszánkáztak a jégen a barlang aljába. Ennek köszönhető, hogy a kolozsvári kutatók teljes csontvázakat találtak szendvicsszerűen egymáson az időközben rárakódott, jó konzerváló tulajdonságokkal rendelkező üledék alatt.
Míg a kutatók az üledéket ásták és hordták ki, mi kóborolni indultunk a félszigeten, ahol a lakosság nyolcvan százaléka orosz nemzetiségű. Ebben oroszlánrésze volt Sztálin 1944. május 18-i parancsának, aki a náci megszállás után kollaboránsnak bélyegezte a tatár etnikumot, és egyetlen nap alatt Ázsiába deportálta őket. A több mint negyedmillió krími tatár több mint fél évszázados száműzetése csak 1991-ben ért véget. Ekkor hivatalos engedélyt kaptak a visszatérésre, de állampolgárságot azóta sem. Jelenleg az összlakosság tíz-tizenöt százaléka visszatért tatár, a hazatelepülés komoly feszültségeket okoz, hiszen egykori házaikban rég mások laknak, állampolgárság hiányában pedig csak alkalmi munkákkal, utcai árulással foglalkozhatnak. A krími oroszok szerint Ukrajna kijátssza ellenük a kisemmizett tatárokat, és ezt azzal a ténnyel vélik bizonyítani, hogy az ország eddig több mint háromszázmillió dollárt költött a hazatérés megsegítésére. Nemzetközi segélyszervezetek szerint ugyanakkor ennél jóval több pénzre, ötmilliárd dollárra volna szükség a teljes etnikum visszatelepítéséhez. A nemzetközi menekültügyi főbiztosság a helyszínen próbál segíteni az állampolgárság visszaszerzésében, de arról nincsenek adatok, hány esetben jártak sikerrel. Tény, hogy az 1998-as helyhatósági választásokon azért nem jutott egyetlen tatár sem a krími parlamentbe, mert nem rendelkeztek elegen szavazati joggal. A számok riasztóak: míg a második világháború előtt négyszáz tatár iskola volt a félszigeten, ma alig hat működik, és a tatár gyerekek alig tíz százaléka tanulhat anyanyelvén.
Szimferopol központjában épp május elsejét ünneplik, az autóbusz- és vonatállomás előtti park Lenin-szobra tele van virággal. Az öntudatos munkások némelyike enged a csábításnak, és családostul bevonul a McDonald’s-ba hamburgerezni. Tíz hrivnya egy menü – a havi átlagfizetésből négyszer élhet ezzel a luxussal egy négytagú család. Bár a gazdasági felemelkedés jelei még nem mutatkoznak, a nehéz időknek talán vége. Az 1993-as, tízezer százalékos infláció már rég a múlté, de a szovjet piacok elvesztését nem tudta pótolni a felemás privatizáció. A szolgáltatások és az élelem még a kelet-európai zsebnek is olcsó, mégis kicsi a belső kereslet, külföldi autót pedig a tíz nap alatt csak orosz rendszámmal láttunk.

A szimferopoli vasútállomás elől indul a világ leghosszabb trolibuszvonala. Az ötvenkettes teljes pályája ugyanis több mint százhatvan kilométer, míg megjárja Jaltát. A felső vezeték jó útmutató, nem kell figyelnünk a táblákat a fürdőváros felé, elég beállni a trolivonal alá. Érdekes látvány, ahogy a hegy jókora kanyarjaiban egyszer csak szembejön egy ötvenéves trolimatuzsálem, női vezetővel a volánnál.
A tengerpart gyönyörű volna, ha a huszadik században nem tettek volna meg mindent annak érdekében, hogy egyentömbházakkal és gusztustalan betonépítményekkel elcsúfítsák. A kommunista világ elitjének egyik kedvenc üdülőhelye ma már igen kopott csillagja a világturizmusnak – ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az üdülőhelyen alig találtunk valakit, aki beszélt angolul. Ez alól nem kivétel a szállodák recepciója sem, ahol a százhúsz dolláros szobaárról csak írásban, a számok nyelvén tudtunk kommunikálni.
Az Áj-petri csúcson – ahova két részletben tudtunk felmenni a lanovkával – már más, a régire hasonlító világ várt vendégszerető tatárokkal, akik a tevegelési lehetőség mellett népviseletet, teafüveket, kitűnő krími vörösborokat és nagy vaskondérokban fövő-sülő fantasztikus ételeket kínáltak az arra járóknak. A kiadós eszem-iszom után arra is van mód, hogy a vendég elheveredjen a vendéglő állatbőrökkel borított padjain, hogy aztán ébredés után jöhessen az újabb merénylet a gyomor ellen.
Európa második legnagyobb országában autózva szembeötlik, hogy az autók vagy nagyon régi, ütött kopott Ladák, Moszkvicsok, Volgák és Zaporozsecek, vagy vadonatúj, kivétel nélkül sötétített üvegű luxusautók. Mint a társadalomban, az autók között is hiányzik a közép: mutasd az autódat, és megmondom, ki vagy. A böhömnagy masinák az üdülöhelyeken fordulnak elő a legnagyobb számban, s biztosan nem véletlenül. Az Argumenti i fakti című orosz hetilap pár éve rendőrségi forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy a kolumbiai narkódollárokat a félsziget üdülőkörzetének felvásárlásával próbálják tisztára mosni. A lap szerint a Krímből – közvetítők hosszú láncolatának segítségével – Kalasnyikovokat vittek nagy tételben Bogotába, visszafele pedig kokainnal megrakott konténerek jönnek az orosz kikötőkbe. A moszkvai hatóságok szerint az orosz származású Vladimir Gilinski kolumbiai drogbáró klánja felvásárolta a híres krími szanatóriumokat, kétmilliárd dollárt fektetve be az üzletbe. Nem tudni, mi igaz ebből, de tény: májusban külföldi nyaralóknak hírét sem láttuk a tengerparton. Magyarokét sem, annak ellenére, hogy a negyvenöt dolláros szobaárú Jalta Hotel kábeltévéjén előkelő helyen szerepelt a Duna Televízió.
Két nap meleg víz és civilizáció után visszaindultunk a hegyre. A csapat ezalatt felmérte a barlangokban talált leleteket. Az Emine Bair Hazar a mamut mellett gyapjas orrszarvút, ősbölényt, őstulkot, barlangi oroszlánt, szajgaantilopot és egy kevéssé ismert őskori állatot, a lószamarat rejtette a többi kisebb állat csontjai mellett. A Binbas Koba barlangban – ami ezer fejet jelent – a vaskori ember temetkezési helyére bukkantak, több száz csontot találva. Itt igazi ritkaságot, a barlangi medve maradványait is megtalálták, ami azért érdekes, mert korábban úgy tudták, effajta állat nem élt a Krímben.
A kutatók munkája a kiépített barlang ellenére nem volt egyszerű, hiszen a lelet egy kamra tetején vájt nyilásban lapult. Létra és kötél segítségével lehetett feljutni a rendkívül szűk helyre, ahol nagy volt a sár, és állandó az omlásveszély. A kitermelt üledéket kötélpályán szállították le, a csontok helyzetéről pedig még az eredeti állapotban térkép készült. A kiemelt leletet megtisztították, konzerválták, majd számmal látták el őket. Az egyezség értelmében a csontok a barlangban lesznek kiállítva – elszállítani csak annyit lehet, amennyi feltétlenül szükséges az Oxfordban már folyamatban levő kormeghatározási vizsgálatokhoz. A mamut pontos korát így még nem tudni, de az szinte biztos: valamikor a késő jégkorszakban élhetett a fiatal, két és fél-három méter magasságú és négy-öt méter hosszúságú állat.
A lelet egyedülálló, hiszen barlangban még nem találtak teljes mamutcsontvázat (az első csontokat például 1799-ben fedezték fel Szibériában, a Léva folyó torkolatánál, aztán 1900-ban találtak a Beresovska folyó feletti sziklafalban egy jégtömbe zárva egy teljes mamutot). Az állat csontjainak döntő többsége már megvan. A napokban állítólag a Krímbe látogató Putyin orosz elnök is megnézi – a lelet végleges helye már készül, az összerakás alig pár percébe kerül a gyakorlott csapatnak.
Már készülünk hazafelé, amikor megkérdezem Vremir Mátyást, diákjaival és kollégáival mikor jön legközelebb, hogy a munkát folytassa. Talán ősszel, mondja a kutató, de van némi bizonytalanság a hangjában, ugyanis könnyebb mamutot találni a Krímben, mint szponzort Kolozsváron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.