időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Bányászok tragédiája Kínában

Hírösszefoglaló
2003.05.14. 22:00

Hatvanhárom vájár meghalt, huszonhárom pedig eltűnt, miután sújtólégrobbanás történt egy kelet-kínai bányában. A detonáció pillanatában a tárnákban 114-en voltak, akik közül csak 28 munkást sikerült kimenekíteni.

Sújtólégrobbanás történt a Kína keleti felében, a fővárostól, Pekingtől 950 kilométerre délre lévő Hefei városához közeli Luling bányában. Az eset még kedden történt, ám a hatóságok csak tegnap közölték a hírt. A detonáció pillanatában 114-en voltak a mélyben. A mentőalakulatok 28 vájárt tudtak a felszínre menekíteni, akik közül tízet kórházba szállítottak. A hatóságok adatai szerint a balesetben 63-an meghaltak, 23 munkást pedig eltűntként tartanak nyilván – olvasható a BBC honlapján.
A 23 eltűnt vájár után lapzártakor is kutattak a mentőegységek. A francia AFP hírügynökségnek nyilatkozó mentők szerint nem valószínű, hogy a hiányzók élve kerülnek elő a tárnákból, mert több mint 590 méteres mélységben rekedtek.
A Luling bánya bejáratánál tegnap nyugtalan hozzátartozók gyűltek össze, hogy híreket kapjanak szeretteikről. Az állami kezelésű bánya vezetői csak annyit közöltek velük: vizsgálják a szerencsétlenség okát.
A bányászattal foglalkozó országok közül Kína rendelkezik a legrosszabb baleseti statisztikával. A minimális biztonsági előírások be nem tartása miatt – a hivatalos adatok szerint – csak tavaly 4500 bányaszerencsétlenség történt a kommunista országban. Független szakemberek úgy vélik, a szám elérheti a tízezret is. A mostanihoz hasonlóan a legtöbb balesetet sújtólégrobbanás okozza, a tárnák rosszul megoldott szellőzése miatt. A sokszor engedély nélkül működő bányákban hiányosak vagy gyakran hiányoznak a biztonsági felszerelések és a tűzoltó berendezések.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.