Az aszály kárát a vevők fizetik meg

Nincs olyan növénykultúra, amely az idén ne szenvedte volna meg az aszályt. A helyzet néhány helyen annyira rossz volt, hogy az elvetett zöldségvetőmagok egyáltalán nem keltek ki, ami komoly kiesést okozott a termelőknek. A kevesebb termés az árakon is észrevehető.

Nagy Ottó
2003. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett jót sem a zöldségeknek, sem a zöldségtermelőknek az aszály, sok helyen katasztrofális a termés és ehhez mértek a termelői bevételek is. Fodor Zoltán, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács munkatársa lapunknak elmondta: az árak magasabbak az aszály miatt, a petrezselyemgyökeret 200–250 forintért adják a nagybani piacon, mérettől függően, de egy csomagban átlagosan egy tucattal számolva. A sárgarépa kilóját ugyanitt 100–120 forintért mérik a kereskedők. Sokkal roszszabb hírekről számolt be a Komárom megyei Mocsán gyökérzöldséget termelő Tóth Tihamér, aki öt hektáron pasztinákot, nyolc hektáron sárgarépát, 12 hektáron pedig fehérrépát vetett. A bakhátas termelést folytató gazda elmondta: a 25 hektárnyi területen egyetlen szem vetőmag nem kelt ki, pedig a vetést megismételte, így az idén négymillió forint veszteséget könyvelhet el a zöldségtermesztésen. Hogy veszteségét csökkentse, a területet kukoricával vetette be, de a tengeri egy része is rosszul kelt. Tóth Tihamér szerint nincs más megoldás, öntözni kell, de egy kút fúrása egy-másfél millió forint, a zöldségféléket viszont vetésforgóban kell vetni, így egyáltalán nem mindegy, hogy a kutat hova tervezik. Sajnos az idei termelői árakról Tóth Tihamér nem tudott nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy tavaly ősszel az első osztályú zöldség kilóját 80, a sárgarépáét 40, a pasztinákét pedig 20 forintért adta.
A tavalyi árak láthatóan elmaradnak az ideitől, és még inkább a fogyasztói áraktól. A budapesti Nagycsarnok egyik munkatársától megtudtuk, hogy a sárgarépa kilóját 200–290, a fehérrépáét 200–300 forintért mérik a kereskedők.
Fodor Zoltán elmondta: körülbelül százezer hektárra tehető a hazai zöldségtermő terület, de a felületnek csak 20-30 százalékát öntözik. Ez az arány azonban alacsony, az öntözött területek nagyságát növelni kell, mert csak öntözéssel lehet eladható piacképes árut termelni.
Mivel szinte minden zöldség- és gyümölcsfélének most van szezonja, importáru alig található a magyar piacokon – mondta Fodor Zoltán. Kiemelte: leginkább a dinnyeszezonról beszélhetünk, és mert a szabolcsi termőterületek most indultak be, valószínű, hogy szeptember közepéig kapható lesz a gyümölcs.
*
A szőlő és a gyümölcs 2004. május elseje, vagyis az uniós csatlakozás után kvóta alá esik, ami azt jelenti, hogy nem lehet, csak a már meglévő ültetvények nagyságáig szőlőt és gyümölcsöst telepíteni.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.