időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2003.07.14. 22:00

INTERNATIONAL CLEARING HOUS
Muqtedar Khan, az amerikai liberális Brookings Intézet vendégkutatója, az Amerikai muzulmánok: a hit és szabadság közötti híd című könyv szerzője az alternatív internetes napilapon megjelent cikkének bevezető mondataiban így ír: „A világ Amerika-ellenessé válik. Világszerte a legtöbb ember nemcsak Amerikára néz ferdén, de Bush elnökre is, akinek a népszerűsége még az Egyesült Államokban is kérdéses, ahol Tony Blairben jobban bíznak”. A szerző szerint egyre kevesebben hajlandók az Egyesült Államok külpolitikáját vagy a terror elleni háborúját támogatni. Sőt, a muzulmán világban az amerikai külpolitika mind több hívet szerez az al-Kaidának és hasonló csoportoknak. Szakértők egyetértenek abban, hogy az Amerika-gyűlölet első számú oka az amerikaiak arrogáns egyoldalúsága, megbízhatatlan retorikája és harcias magatartása. Muqtedar Khan szerint az Egyesült Államoknak ismét „láthatatlan” szuperhatalommá kell válnia, amelyik a világot a multilateralizmus, a diplomácia és a higgadt vezetés útján irányítja, miközben saját érdekeit egyezteti mások érdekeivel.

REUTERS
A kínai kormány dühödten utasította vissza egy japán politikus azon kijelentését, hogy az 1937-es nankingi tömegmészárlás mese. A kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: „A nankingi mészárlás brutális bűncselekmény volt, amelyet a japán militaristák követtek el, amikor lerohanták Kínát, és a tömegmészárlást több tonnányi bizonyíték támasztja alá”. A nankingi holokauszt idején 300 000 kínait likvidáltak – jelenti a brit távirati iroda Pekingből.

THE GUARDIAN
Nincs kizárva, hogy Tony Blair brit miniszterelnök, Jack Straw külügyminiszter és Ariel Saron izraeli miniszterelnök londoni találkozása feszültebbé teszi a két ország közötti viszonyt – írja a balliberális lap, ugyanis Blair arra ösztökéli majd Saront, hogy szüntesse meg a ciszjordániai telepeket, engedje szabadon a palesztin foglyokat és állítsa le a ciszjordániai, több száz kilométer hosszú biztonsági fal építését. A brit külügyminiszter várhatóan abba se egyezik bele, hogy az izraeliek határozzák meg, kivel találkozzanak a brit politikusok Izraelben és a palesztin területeken. Saron ragaszkodik ahhoz, hogy a britek ne találkozzanak Jasszer Arafat palesztin vezetővel.
*
Detektívek szerint bérgyilkosok áldozata lett Sztavropol város kaviárszagló rendőrmacskája. A rendőrség a kóbor macskát a kaviárcsempészektől elvett kaviárral etette, s azután arra használta, hogy kiszagolja a kocsikba és egyéb helyekre rejtett kaviárt, amely az Egyesült Államokban kilónként 2000 angol fontért adható el nagykereskedőknek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.