időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szaúd-Arábia tagadja Amerika vádjait

Sitkei Levente
2003.07.25. 22:00

Felháborodottan reagált tegnap Szaúd-Arábia arra az amerikai jelentésre, amely szerint a sivatagi királyság segítette a szeptember 11-i terrortámadás elkövetőit, s továbbra sem hajlandó együttműködni a vizsgálatban az amerikai nyomozókkal. Bandar bin Szultán bin Abdel-Aziz herceg, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete szerint a feltett kérdésekre választ tudnak adni, de a titkos jelentések kitételeit lehetetlen megcáfolni, ha nem hagyják az amerikaiak.

Kilencszáz oldalon keresztül fejtegeti a kongresszusi jelentés a tavaly szeptember 11-én történt mulasztásokat, elmarasztalja a hírszerzést, a nemzetbiztonsági hivatalt és a szövetségi nyomozóirodát, valamint Szaúd-Arábiát is, amely a feltételezett géprablók közül 15-nek otthona volt. A terjedelmes íráson belül 28 oldal foglalkozik a sivatagi királysággal, az anyag azonban titkos, így azt sem lehet tudni, pontosan mi áll benne. Kiszivárogtatott információk alapján azonban egyesek tudni vélik, elsősorban nem Rijád cselekedeteit ítélik el a jelentés készítői, sokkal inkább Szaúd-Arábia mulasztásait, amelyeket a terrorizmus elleni harc során tapasztaltak. Ennek ellenére üdvözlendőnek tartják, hogy a szaúdiak a május 12-i terrormerényletek után megindították a hajszát a szélsőséges erők ellen.
A jelentés szerint Halid Sejk Mohammad, aki a gépeltérítők egyike volt, repülőgépvezető-tanfolyamon vett részt, s helyben lakó társait is erre buzdította. Kettejüket, Navaq al-Hamzit és Halid al-Mihdhart al-Kaida-tagoknak írták le már korábban, mivel részt vettek egy terroristagyűlésen 2000 januárjában, Malajziában. A két férfi költségeit egy állítólagos Omar al-Bajumi állta, aki a szöveg szerint „láthatólag korlátlan pénzügyi támogatást kapott Szaúd-Arábiából”. A további részletek titkosítása ellen több amerikai képviselő is felszólalt. Eliot Engel felszólította az amerikai elnököt a tiltás azonnali feloldására, hogy meg lehessen kezdeni a vizsgálatot Szaúd-Arábia szerepének tisztázásáról a szeptemberi események kapcsán. A szaúdi nagykövet minden feltételezést felháborodottan visszautasított. Közölte, bármit csinálhat az országa, folytatódnak az alaptalan rágalmazások, amelyek rossz színben tüntetik fel Szaúd-Arábiát, elidegenítik szövetségeseitől, s „épp ez az, amit Oszama bin Laden akart”.
Helyi elemzők arról számoltak be, a jelentés mostani kiadása s a példátlan „öntsünk tiszta vizet a pohárba” hangulat a politikusok körében a közel-keleti háború újabb fordulatát jelentheti. Egyre kevesebb ugyanis az esély, hogy Szaúd-Arábiával meg tud egyezni az Egyesült Államok, s nem fognak előbb-utóbb háborúvá fajulni a nézetkülönbségek. A külügyminisztérium viselkedésén mindenesetre nem látszott tegnap a háborúközeli hangulat: visszarendelte rijádi nagykövetségükre az amerikai diplomatákat és munkatársaikat, akiket a májusi terrorakció után hívtak vissza rövid időre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.