Tisztátalanságok

-Szigetvilág-

Woynarovich Elek
2003. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős képzelet szüli az okokat
(Montaigne)

Egyre gyakrabban hangzik el, hogy új századunk legfontosabb nyersanyaga az édesvíz, a leginkább nélkülözött tápláléka pedig az egészséges, tiszta ivóvíz lesz. Az tiszta víz már ma is számos fejlődő, de néhány fejlett országban is sokak által nélkülözött, hiányzó táplálék. A miniszterelnök bejelentése szerint hazánkban mintegy 2,5 millió lakos ivóvize egészségtelen. Ötven évvel ezelőtt, amikor egy kutató a legfontosabb emberi tápláléknak nevezte az ivóvizet, hitetlenkedve elmosolyodtunk rajta. Akkor még a falusi gémes- és kerekeskútjainkból, legtöbb patakunkból, a Tiszából, Dunából, Balatonból – egészségünk veszélyeztetése nélkül – lehetett inni. Én például gémeskútvízen nőttem fel. Mára már nem ajánlott, hogy ezekből a vizekből szomjunkat oltsuk.
Bizonyító látványosságnak mutatta be a tévé, amikor a Balaton tisztaságáért felelős miniszter a tó közepéből merített vizet ivott: íme, tavunk vizével nincs baj, az már iható. Ugyanakkor a halászok, akik nap nap után dolgoztak a tavon, demizsonban vitték magukkal az otthoni ivóvizet. Bár az újabban elfogadott, érvényes vízminőségi szabvány szerint „megfelelők”, sőt „tiszták” a felszíni vizeink, közvetlen fogyasztásra azonban nem ajánlottak. A talaj szennyeződése következtében hagyományos kútjaink vize kimondottan egészségkárosító hatású.
A vizekkel, vizek életével foglalkozó szakember – ha valóban az – két alapigazságot szögezhet le:
1. Vizeinket közvetlenül vagy közvetve, akarva-akaratlanul, hanyagságból vagy nemtörődömségből mi, emberek szennyezzük. A gyárak, üzemek úgy-ahogy tisztított, használt vizei, a települések, városok szennyvizei „tisztítottan” vagy anélkül, a háztartások, az állattartás, a mezőgazdaság vegyi anyagokkal terhelt, a csapadékkal bemosott anyagai, a vízi üdülés hulladékai végeredményben mind felszíni vizeinkben kötnek ki. Ezek a szennyezett vizek leszivárognak a talaj rétegvizeibe, és idővel eljuthatnak a ma kiváló ivóvizet szolgáltató karsztvizeinkbe is. A gyárak, közösségek víz- és talajszennyezési „szokásait” gyökeresen meg kell változtatni.
2. A víz önmagát nem tisztítja meg. Ez a folyamat a vízi élőlények, élőlénycsoportok más-más típusú szervesanyag-felvételén, áthasonításán, felhasználásán, továbbá felhalmozásán, megtartásán keresztül, az élőlények mennyiségétől függően, szervezetük minőségének korlátai között megy végbe. A vizek tisztulásának folyamatában minden vízi élőlény – a baktériumoktól az algákon és alsóbbrendű állatokon át a halakig, a magasabb rendű vízi és mocsári növényekig bezárólag – a maga módján részt vesz. Vizeink tisztítását a benne életműködést kifejtő élőlények végzik.
Felszíni vizeink tisztulása és tisztasága vízi környezetünk védelmének elodázhatatlan, megoldandó feladata. Mivel a szennyezés szinte folyamatos, a tisztítást sem lehet a felénél abbahagyni. Hazánk sajátossága, hogy a vizek tisztulásában derekasan részt vevő halak, meghonosodott halfajok, feltételezett „környezetféltés” okán, ki vannak tiltva vizeinkből. A halak vízminőség-javító, hasznos tevékenységét, szerepvállalását – elfogadható indok nélkül – nem kívánja a hivatalos környezetvédelem igénybe venni. A vízügy 1950-től kitagadta működése köréből a halakat. Később pedig ügyes fogással magához szippantotta a környezetvédelmet. Ma az – enyhén szólva – gyengélkedő vízi környezetvédelem a minden szempontból hasznos halak hathatós „segítsége” nélkül próbálja a vizek már elrontott minőségét javítani.
A vizek „öntisztulása” tulajdonképpen téves megnevezés, mert nem a víz – a H2O – tisztítja meg magát, hanem a vízben mint közegben élő szervezetek végzik el az elbontható, élettelen szerves anyag tisztulását, „eltüntetését”. Az organogén szennyező anyag a vízben élő szervezetek biológiai tevékenysége következtében átalakul élő szerves anyaggá, és ebből az élő szerves anyagból származó szervetlen anyagcseretermékké, nevezetesen szén-, nitrogén- és foszforvegyületté. Ezek a szervetlen vegyületek a vízben ionizálódva az ott élő növények fotoszintéziséhez nélkülözhetetlen „növényi tápanyagok”. Az elbontásnak ezt az első szakaszát oxigén jelenlétében – enzimek segítségével – aerob baktériumok végzik. Az elbontás feltétele a környezetben elérhető oldott oxigén mennyisége. Az elbontás sebességét a víz hőmérséklete határozza meg. Az elbontást végző baktériumok már a szennyvízzel jönnek, vagy már a befogadó közegben vannak, ha az nem tartalmaz mérgező, baktériumölő (bactericid) vagy ezeknek az elbontó tevékenységet fékező anyagokat, vegyületeket. A bomlóképes, élettelen szerves anyag „eltűnése”, helyesebben mondva átalakulása, „a víz látszattisztulása” technikai szempontból nézve be is fejeződött.
Az elbontási folyamat zsákutcáját jelenti az, ha nincs molekuláris oxigén a közegben és az aerob baktériumok tevékenysége tökéletlen elbontást, rothadó iszapot és káros gázképződést eredményez.
A baktériumok által elvégzett tisztulás eredményeként két „termék” maradt a vízben: a baktérium-biomassza és ennek a biomasszának a szervetlen anyagcseretermékei (szén-, nitrogén, foszforvegyületek), melyek a növények tápanyagai.
A felszíni vizek többé-kevésbé zárt életteret alkotnak, ahol a biológiai jelenségek, folyamatok egymásra sokkal közvetlenebbül fejtik ki hatásukat, mint a szárazföld élettereiben. Minden élőlénycsoport szerves anyagból életfenntartó energiát termel, használ fel. A rövid élettartamú, korlátozott növekedésű szervezetek saját testükben és szaporodással – fajuk biomasszájában – élő szerves anyagot tárolnak. A baktérium-biomassza igen rövid élettartamú. Viszont igen magas fehérjetartalmú táplálék, melyre sok szűréssel és ülepítéssel táplálkozó egysejtű és többsejtű alsóbbrendű állat alapozza életét, szaporodását. A legtöbb alsóbbrendű vízinövény korlátolt növekedésű, tehát az eredményes fotoszintézisre szaporodással válaszol, a faj biomasszája gyarapodik. Az alsóbbrendű állatok is osztódással, arányos peteképzéssel, tehát potenciális biomassza-növeléssel reagálnak a testfenntartás szükségletén felüli, áthasonított táplálékra.
Minden élőlény a testében felhalmozott szerves anyagból elsősorban életfenntartó energiát állít elő, ami a valóságban is az élő szerves anyag „eltűnését”, energiává való átalakulását jelenti.
A víz minősége szempontjából nem közömbös az, hogy meddig élnek és milyen méretűek az élő szerves anyagot testükben felhalmozó szervezetek. Megjegyzendő, hogy minden alsóbbrendű élőlény biomassza-túlszaporodása vízminőségrontó tényező. De ugyanez áll a hínárra és a nem használt mocsári növényzetre is.
Az ember által hasznosítható halak növekedése a táplálék minőségétől és mennyiségétől, a megszerzésére fordított energia felhasználásától függ. Gazdasági szempontból pedig az is fontos, hogy a halak az ember számára táplálékot állítanak elő az alsóbbrendű, rövid élettartamú élőlényekből, ami egyébként hasznosítatlanul veszendőbe menne.
A halak, elsősorban a nagyra növő, békés halak közvetlen és a ragadozó halak közvetett vízminőség-javító szerepe – optimális népességsűrűséget feltételezve – döntő jelentőségű. Az elbontható, organogén (élőlénytől származó), élettelen szerves anyag a legtöbb esetben oldott, szennyvíz formájában vagy csapadékvízzel jut a felszíni vizekbe. Itt baktériumos elbontás következtében mindenképpen jól vagy jobban táplálttá teszi (eutrofizálja) a vízi életteret. Az eutrofizáló hatás az állóvizek, tavak esetében a helyszínen, folyóvizek esetében valahol lejjebb mutatkozik meg. A békés halak biológiai és egyben környezeti (környezetvédelmi) javító hatásait a következőkben foglalhatjuk össze: az alsóbbrendű, rövid életű, veszendőbe menő szervezetekből értékes emberi táplálékot termelnek; gyorsítják a víz anyag- és energiaforgását; a halak jelentős testfenntartó energiát használnak fel, amit élő és élettelen, megemésztett és áthasonított táplálékból nyernek; a halak a testfenntartáson túl az áthasonított szerves vegyületeket növekedésre, testtömegük gyarapítására használják fel. (Természetesen ebből időnként – de nem automatikusan, mint az alsóbbrendű szervezetek – szaporodnak is; a halak a lélegzés és emésztés hulladékait, amit az algák és az elbontó baktériumok hasznosíthatnak, jól elosztják a víztérben, ezzel nem okozhatnak súlyosabb szennyezést, mint azoknak az állatoknak az ürüléke, amiket megettek; a halak jelzik, ha a víz oxigéntartalma csökken vagy elfogyott, de reagálnak más anyagcseretermék felszaporodására is; a halak megbetegedéssel, pusztulással vagy eltűnésükkel jelzik, hogy valami nincs rendben a víz minőségével; mindezeken túl a halaknak – mint egészséges emberi tápláléknak – jelentős szerepet adhatunk. Ésszerű gazdálkodással az ingyen termelődő haltáplálék nagymértékben kihasználható az ember javára.
A hal elnevezés sok, alaktani és élettani szempontból igen különböző, fajt takar, melyek táplálékuk, valamint a táplálkozás helye és módja szerint kapcsolódnak a víz élővilágához. A halak tápláléka és táplálkozásmódja határozza meg a vízi környezetben betöltött biológiai, környezetváltoztató szerepüket is. A táplálék megszerzésének módja szerint a legősibb és általában az ivadékra, valamint kistestű halfajokra jellemző a táplálék egyenkénti összekapkodása. Ez a táplálkozási mód sok energiát igényel. Az összekapkodott, alsóbbrendű állatok alig fedezik a keresésre, megfogásukra fordított energiát.
A megfelelő szűrőberendezéssel és sajátos szűrőmechanizmussal bíró halfajok a lélegzővízzel a szájukba jutott, lebegő táplálékot szűrik ki, tehát a lélegzésre fordított energiával megszerzik a táplálékot is. Így igen „olcsón”, az eutrof vizekben jelentős hatásfokkal növelhetik testtömegüket. A szűrő halfajoknak a legnagyobb lehet a vízoszlopban lebegő élővilágra és ezen keresztül a víz minőségére gyakorolt hatása, ha ilyen halfajok megfelelő sűrűségben lehetnek jelen az adott vízben.
A turkáló és a felületeket saraboló halfajok, melyeknek a szája erre a táplálkozási módra alakult, az iszapból túrják ki táplálékukat, illetőleg sarabolják le a tárgyak felületén képződött, élő bevonatot.
A táplálkozás szempontjából különlegesen érdekesek és fontosak a vizek életében a magasabb rendű növényekkel táplálkozó halfajok, melyek a sekély vizek elmocsarasodását képesek lefékezni.
A világ különböző édesvízrendszereiben igen kevés hatásosan szűrő és magasabb rendű növényevő halfaj alakult ki. Ezért ezek legfontosabb fajait ma már csaknem minden földrészen, a haltermelő országok alkalmas vizeiben meghonosították. Minden halfaj, de főként a szűrő és növényevő halfajok – ha megfelelően telepítik és hatásosan kifogják őket – jelentős biológiai szerepet tölthetnek be az eutrofizálódás fékezésével és a víz minőségének javításával.



A szerző hidrobiológus, halbiológus

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.