Az importtej rontja a hazai esélyeket

Rossz helyzetben vannak a hazai kecsketenyésztők, pedig képesek kiváló minőségű tejet termelni és azt kiváló csomagolásban megvételre kínálni. Ennek ellenére érkezik importkecsketej Magyarországra, amit sokkal drágábban lehet megvenni, mint a magyar terméket.

Nagy Ottó
2003. 08. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több áruházláncban kapható importkecsketej, annak ellenére, hogy a hazai kecsketenyésztők és -tejtermelők komoly gondokkal és esetenként felesleggel is küzdenek. A Franciaországból származó termék literéért az egyik láncban 780 forintot kell fizetni. Utánajártunk azonban, hogy ugyanebben és más láncokban is kapható hazai gyártású UHT-kecsketej is, amely 500 forintba kerül, és ellenőrzött állományból származik.

Lapunk megkereste a hazai Gida tej előállítóját, az Europharma Szövetkezetet, amelynek ügyvezető elnöke elmondta, szövetkezetük az egyik legnagyobb hazai kecsketej-feldolgozó, és közel kétezer állat termelését integrálják. Az elnök a francia tejről nem nyilatkozott, azt azonban elmondta, hogy az importtej rontja a hazai termelők esélyeit, annak ellenére, hogy jóval drágábban kerül a boltokba, mint a hazai. Az pedig még érthetetlenebb Pintér István számára, hogy az azonos minőség, de jelentős árkülönbség ellenére a fogyasztók miért az importárut választják.
A magyar kecsketejkvóta 2,2 millió liter, és a termelők minden liter után 20 forintos támogatást kapnak. Tavaly a kvóta még hárommillió liter volt, amit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2,2 millió literre csökkentett – információink szerint kihasználatlansága miatt, és anyagi okokra hivatkozva. A hazai kecskeállomány létszáma valahol ötven- és hetvenezer darab között mozog, de ebből csak mintegy tízezer állat regisztrált.
Miklós Dezső, az Alpesi és Szánentáli Kecsketenyésztők Magyarországi Egyesületének ügyvezető elnöke úgy vélekedett, hogy nagyszerű lenne a hazai ágazat helyzete, ha a kecsketermékek fogyasztása Magyarországon már beépült volna az étkezési kultúrába, és már mindennapos, szinte természetes lenne. (Az egyesület a két tejhasznú kecskefajta, az alpesi és a szánentáli mellett egy húsfajta, a búr kecske hazai tenyésztését is összefogja.)

– A tenyésztőink szempontjából nézve nagyon sajnálatos, hogy egyre több importtermék jelenik meg a boltokban, nehezítve a hazai ágazat fejlődését. Ez különösen azért elkeserítő, mert a kecsketermékeket, gyakran jobb minőségben, itthon is képesek vagyunk előállítani. A kecskesajt három alaptípusát – a keményet, a félkeményet és a lágyat – itthon is kiváló minőségben gyártjuk – mondta az elnök.

– Persze, a piaci hátteret nehéz megteremteni, de ha megalapoztuk, és ez az elsődleges feladatunk, akkor utána jöhet a második lépés: az állományfejlesztés. Mindemellett a kecsketenyésztőknek a tejtermelésre vonatkozó minden higiénés és egészségügyi előírást be kell tartaniuk – tette hozzá Miklós Dezső. A felvásárlási árakról az elnök elmondta, a termelők száz forintot kapnak literenként a húszforintos állami támogatással együtt.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.