Ha szép idő van és jók a terméskilátások, mindenki hamar le akarja szedni a szőlőt, pedig ha kint hagynák még egy kicsit a termést, akkor sokkal jobb szőlőből sokkal jobb bort tudnának készíteni az emberek. Így ennek a sietségnek csak annyi haszna van, hogy hamarabb lesz bor. Itt nálunk, Villányban augusztus 20-án kezdődött a szüret, az oportó szedésével. A szüret időpontját meghatározta az oportónak egy rossz tulajdonsága. Ugyanis ha ez a szőlő „beáll”, a cukorfoka már nem megy feljebb. Ám ha a szőlő kicsit töppedne, akkor a cukortartalma is növekedne. Nálunk azonban az oportó a gazdák legfontosabb bora, a héja viszont vékony, és a gazdák a rothadás elkerülése miatt is igyekeznek a szürettel – mondta Gere Attila villányi borász, némiképp megvilágítva a „szüreti sietség” okát is.
Gere Attila beszélt új boráról, a Solusról is (a szó egyedit, egyedülállót jelent), amely száz százalékban abból a merlot-ból készült, amely a Kapás-dűlőn termett. A borásznak példaképe az olasz Ornellaia-birtok, ahol olyan merlot-t ivott, ami nagyon megfogta, és elhatározta, hogy ilyen bort itthon is alkot. Elhatározását segítette, hogy a toszkán klíma hasonló, mint a villányi, ezért biztos volt benne, hogy ilyen bort itthon is lehet varázsolni. Ezért került a Kapás-dűlőre annak idején 2,5 hektárnyi merlot, és most már élvezhető az eredménye is.
– Ha egy bor elér egy bizonyos minőséget – kanyarodott más témára Gere Attila –, akkor már csak a bevezetésen múlik minden. Az olaszoknak például nagyon jó a bormarketingjük, mi viszont csak alacsony árkategóriájú borokkal akarjuk megnyerni a világot. Hírnevet azonban csak minőségi és ehhez képest mérten drága termékekkel lehet elérni, amelyek szárnyán más magyar borok is ismertté válhatnak. Nem sok az a pénz, amit bormarketingre fordítunk, az viszont igen, amit ebből a célból feleslegesen – mert hatástalan a felhasználás – kidobunk. Pedig erre a célra, főleg most, az Európai Unió küszöbén, különösen sokat kellene fordítani.
– Villány szerencsés helyzetben van – folytatta. – Jól élünk a lehetőségeinkkel, nem termelnek túl sok helyen hozzánk hasonlóan ennyire visszafogottan. De hogy még jobb borokat termeljünk, még visszafogottabbá kell tennünk a termelést is. A még jobb termelés eléréséhez tanulmányutakat is kell, kellene szervezni, hogy a nyugati termelőktől ellessük a fogásokat, megismerkedjünk az ottani modern technológiákkal. Ha mindez megvan, akkor már csak kereslet kell, a többi pedig jön magától.
A villányi borvidéken kétezer hektár szőlőt művelnek, de még egyszer ennyire lenne lehetőség. – Feltehetően ez a lehetőség kihasználatlan marad, és valószínű az is, hogy a hazai 93 ezer hektárnyi szőlőterület néhány év múlva 60 ezer hektár körülire áll be – vázolt egy kis jövőképet Gere Attila. A csökkenés okaként az erősödő piaci harcot jelölte meg, amelyekben gondok lehetnek a magyar borok minőségével. Ez alatt csak részben a korai szüret okozta alacsonyabb minőséget értette, hanem azt is, hogy azonos árkategóriában a külföldi borok jobbak, mint a hazaiak. Ez a minőségi és árelőny érezhető lesz a hazai borok értékesítésének csökkenésében is. Nem azért, mert az unióban kevesebb bort iszunk majd, hanem azért, mert a vásárlók azonos ár mellett a jobb minőséget választják. Bár Villány az unióban is megállja a helyét, mert számos vakteszt során azonos árkategóriában mindig a villányi borok nyertek – fűzte hozzá.
Igaz, hogy a jó alapanyagot is el lehet rontani, ám a jó bor és a leendő minőség 70–80 százalékban a szőlőskertben dől el – ismertette a piaci szempontból fontos minőség kapcsán Gere Attila. Elmondta: hektáronként száz hektoliter bort lehet termelni, ezzel szemben ő, aki komoly terméskorlátozást folytat, csak 30–35 hektolitert termel. – Ha a villányi borvidék hat hegyközsége is elfogadja az eredetvédelmi törvény tervezetét, az kihatással lenne az egész magyar borászatra. Két minőségi kategóriát szeretnénk elismerni: az egyik a classic lenne, amely az oportó esetében hektáronként 10, a cabernet sauvignon esetében 7–7,5 hektoliter bor termelését engedélyezné. E mennyiségek felett a termelő nem kapna minőségi bizonyítványt, és termékét csak asztali borként értékesíthetné. A másik, magasabb kategória a prémium lenne, amely hektáronként ötezer tőke szőlőt és maximum 40 hektoliter bor termelését engedélyezné. A kategóriák választhatók lennének, és szigorúan ellenőriznénk a vonatkozó előírások betartását is, hisz azok megszegése rontaná az itteni borászok lehetőségeit. Ha sikerül megvalósítani az elképzeléseinket, az precedensértékű lesz a többi hegyvidék számára is, és akkor az ottani borászok is megalkothatják saját hegyvidékükre szabott eredetvédelmi előírásaikat, amelyek segítségével magasabb minőséget és jobb piaci pozíciót érhetnek el.
Zelenszkij: Konstruktív megbeszélések folynak Miamiban















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!