Szandavár

Gyurkovics Tibor
2003. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ildikóm, édesem!
Elmondanám a mi másokat nem kizáró boldogságunkat. Emlékszel még a mi Rákosfalvánkra, ahol tizenhárom éves korunkban mint eredeti gyerekek találkoztunk a porban és fényességben, ahonnan ti elkeveredtetek Amerikába, hogy aztán több mint negyven éven át nem láttalak – te ott, én idehaza? Mert azért, azt hiszem, néked is „idehaza” maradt az a nyomorú ország, ahová a kintiek élni-halni visszatérnek. Kosztolányi azt írja: „Itt fekszenek csodásan ők, / hol annyi búza, bor van, / a véreim, az őseim / a fényes nyári porban.”
Emlékszel még Emíliára, a kis görög lánykára, aki alig tudott magyarul, de mindig azt dudorászta ugrálva: „Balga vár, csacska vár, / boldog, aki / arra jár…”? Azt hiszem, a háború után visszakerült Ithakába vagy Attikába, s aztán ellebegett a szemünk elől. Egy piros követ tett a lába elé-alá, és azt ugrálta körül a fenti ritmusra.
Nos, éppen hatvan évre rá egy ugyanilyen leánykát találtam egy nógrádi erdőség szélén, ahol a Cserhát úgy gömbölyül fölénk, mint dús, zöld kenyér, üdén és titokzatosan. Ott ugrándozott a falu egy utcácskájában, ahol mint boltíves bunkerek húzódnak meg a kőkaréjú présházak, amelyek mélyén alig-alig forr a bor, de hűsükben a nyár végi friss fogú kukorica várja, hogy előkaparintva – ahogy Rákosfalván is tettük –, kézfölmelegítve vékony vajat kenjünk a szájára, hogy aztán csókolódzva azt faljuk, miközben szájunk kifényesedett zugaiban megül egy-egy kukoricatörmelék. Na, ilyen lány ugrándozott a mélyen sorakozó présházak hívogató utcácskájában, s azt énekelte: „Szandavár, csacska vár, / boldog, aki / arra jár…”
Nevetséges. Ez lehetetlen. Ugyanaz a hatvan évvel ezelőtti dallam és rege? Igen, igen, a véletlenek Isten szempilláinak rebbenései, amelyeken kikuklál.
No, megyek, megyünk, kacskaringózunk az autóval, nagy kanyarintással megkerüljük Vácot, majd Rád felé vesszük az irányt – csak hogy tudjátok, ha jöttök. A másik oldalról átfekszik a Pilis nagy női aktja, előttünk pedig megkezdődik a toscanai táj hullámzása. Kis falvak – Rád, Penc, Csővár, Acsa, Galgaguta, Nógrádkövesd, Becske, hogy aztán megpillantsuk a mutatóujjat. Az erdős-mezős lankák közül – Nógrádban immár – fölbukkan az ujj. Gy.-vel egyetlen vitánk: vajon mutatóujj-é vagy hüvelykujj? Ugyanis ennyi maradt az egykori várból, kis kőperem, ahol vívtuk-vívtuk a törökkel el nem múló csatáinkat. A vártetőről augusztus huszadikán ellátni Budapestre, a tűzijátékra.
De nem ez a lényeg. Bekanyarulsz élesen a Kelecsényi-kastélynál – és az már Szanda, vagyis… még szerpentinezel vagy hat–nyolc kilométert, míg elérkezel… hova érkezel el? Besiklasz egyenest a házba, ahol lakunk. Ott áll. Fölmagaslik az út kanyara fölé, elöl tornác, oldalt tornác, hossza lehet vagy három ház. Előttünk fekszik az út, azon túl a kis horhosban patak folyik – a miénk! –, két szilvafával s egy dióval. Alább egyetlen négyzetméteres fülkekápolnában trónol hol pirosban, hol fehérben, hol kékben a Madonna. Az öltöztetős Madonna. Minden nagyobb ünnepen új, fényes ruhába öltöztetik őnagyságát.
Aztán mit meséljek tovább? Itt kell aludni. Egyvégtében összenyílnak a szobák – az elsőt éri az első nap, utána az előszoba hullámzó szürkéslilás talaján eljutsz a mennyei türkizkék fürdőbe, amelyben csirkesárga fogantyúk hirdetik a török kort, az előszobából tovasuhansz – éjszaka is világos van, ugye, ha esetleg le akarsz jegyezni a múltból egy emléksort, a kemence domború kenyérháta mellett kipislantasz az udvari tornác megaranyozott folyosójára, aztán az egybelépős, élénkzöld konyha vasveretes fogócskákkal, a kisablak régi rácsokat visel, a vendégszoba olyan színes ablakokkal hívogat, mint Ravennában az olasz múlt vagy Rákosfalván az ifjúságunk. Éjjel… éjjel meg

„a faluban olyan nagy a csend mint
mikor csüng csak az ostor nem csendít

de a csend legmélyén annyi hang van
mint a meg nem kondított harangban

Visszafojtott kutyák vonítása
nyöszörögve szüremlik a tájba

a távolból nagyon-nagyon messze
a lehulló természetbe veszve

a szóló szél szirénája éppoly
vékony mintha kakas kukorékol

nem is tudni hogy marad a puszta
földön meg az ember pereputtya

s főleg hogyan marad meg az ember
a szívében ennyi szerelemmel?”


Mit mondjak, Ildikóm? Balról ekkor már bearanyoz a nap, az áttört mintájú függönyön megcsillan az üdvözítő fény vagy maga az üdvözítő. Őrült csivogás. Nem a kis patak menti fecskék, amelyek csudamód fürdenek – én még ilyet nem láttam: a vizecskében, ami az út betonszalagjára tapad –, hanem őrülten közönséges verebek harsányan hirdetik a… mit is? Fogalmam sincs.
A kontyos ház hosszú tetőzete fölött megigazítja kontyát az égi Madonna is, aki elnézi, hogy földi mása ormótlan arcán cikázik a sárga nap.
Megbocsátja, hogy vagyunk. A hosszú ház finom hajóján hallhatatlanul mormoljuk:
Üdvözlégy, Mária.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.