Koccintás a vízre

A somlai bor nemcsak orvosság, hanem a fiú utódra vágyó párok csodaszere is – állítják a Somló hegyi gazdák, akik szerint a napjainkban reneszánszát élő apró borvidéken két dolog hiányzik: a víz és az összetartás.

Dévényi István
2003. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bor százötvenkilenc forintért? Vörös? Félédes? Minőségi? Kólával vagy tisztán? – ilyesféle gondolatok sorjáznak a fejemben, ahogy a Somló hegy felé félúton elhagyom az egyik multinacionális hipermarketlánc századik akciós kékfrankost hirdető óriásplakátját. Holott olaszrizlingről, hárslevelűről s az ősi magyar fajtáról, a juhfarkról kellene elmélkednem, de hiába, nem megy, oly tolakodóan keretezi a nyolcas utat a másfél száz forintos kampány. Aztán fordul a kocka, mert egyéb jelzés híján épp egy újabb, vasbordára feszített reklámhordozón bosszankodva – legalább a történelmi borvidékeket békén hagyhatnák – figyelek föl a valódi minőséget rejtő somlói pincékhez kanyargó szűk hegyi útra.
A szerencsére továbbra is szükség van, mert az egyautónyi ösvény szeszélyesen bolyong a hegy szoknyáján, hogy bizonnyal csak az talál oda egyből, aki tökéletesen ismeri a járást. Ennek ellenére elsőre a Hotel Somló parkolójában kötök ki, bár teljesítményem értékét csökkenti, hogy a homlokzata felől klasszikus présházat formázó épület az egyetlen hotel a hegyen.
A zsúfolt parkoló rácáfol az idei idegenforgalmi szezont, pláne a borturizmust temető véleményekre, bár a civil gépkocsik között várakozó rendőrautó kissé elbizonytalanít. Persze kiderül, hogy nem szokványos vendégseregről van szó.
– Új tagokat avattunk – újságolja Gáncs Lajos, a Somlói Borrend ceremóniamestere, aztán int, hogy nyugodtan üljek közéjük, és kóstoljam meg, milyen nedűvel ünneplik a jeles eseményt. Kortyolgatás közben azért beszélgetünk is.
– A Somlói Borrend 1992. november 17-én alakult, hogy méltó módón képviselje a borvidéket és a somlói – vagy ahogy itt mondják: somlai – borokat. Elhatároztuk azt is, hogy a furmint lesz a zászlósborunk, a juhfark azért nem lehetett, mert akkoriban még nem volt államilag elismert fajta. Sőt volt olyan időszak, amikor a juhfark majdnem ki is pusztult – emlékezik a ceremóniamester, majd amikor némi értetlenséget vél fölfedezni a tekintetemben, további magyarázatot fűz a történtekhez.
– Úgy tartják, hogy juhfarkot csak az termesszen, akinek sok pénze vagy nagy területe van. Mert néha kiszámíthatatlanul terem. Szerencsére több gazda is akadt, aki nem riadt vissza a nehézségektől, s a földjén újratelepítette a fajtát. De azért jó pár minisztériumi vezetőt meg kellett győznünk róla, hogy a juhfark Somlón is megterem.

Újabb korty, újabb történet, de ez már vidámabb, hiszen nem a pusztulásról, hanem épp ellenkezőleg, a szaporulatról szól. Jelesül, hogy somlai bort annak kell innia, aki fiúgyermeket akar.
– Statisztikailag igazolt, hogy ebben a körzetben huszonhat százalékkal több az elsőszülöttek között a fiúgyermekek száma. A legendák arról mesélnek, hogy Mária Terézia kötelezővé tette a császári családban a nászéjszakán és a mézeshetek idején a somlai fogyasztását, így biztosítva a fiú trónörökös születését. Innen adódik a nászéjszakák bora elnevezés. De gyógyszerként is ajánlották. Történészként Antall József miniszterelnök úr is foglalkozott a témával, s kimutatta, hogy a somlai bort a korabeli orvosok tizenhétféle betegség, például vashiány vagy savtúltengés kezelésére javallották.
De csak ésszel! – emeli föl figyelmeztetően a mutatóujját Gáncs Lajos, merthogy szerinte három deciliter az a mennyiség, amely egészen bizonyosan nem árt meg senkinek, mégis javítja a kedélyt.
Az ebédhez fölszolgált harmadliternyi furmintnak köszönhetően megfontolt lassúsággal, de jó kedélyűen ereszkedem a partoldalon lefelé, a Tornai-pincészetig. Ide húzódtak át a borrend tagjai is, hogy újsütetű társaikkal egyetemben megkóstolják Tornai Tamás borait. Csalódnia kell azonban, aki olvasmány- vagy filmélményei alapján amolyan tipikusan gyertyás, hordós, lopós iszogatásra számított, mert a Tornai-pincészetet a legkorszerűbbek között jegyzik. A borkóstolás tehát a következőképpen mutat: a házigazda a rövid ismertetőt követően a hűtött acélhordóhoz lép, oldalán megnyit egy kis csapot, s így méri ki a soron következő italt. A pókhálós pince illúziójának hiánya a megjelenteket azonban a legkevésbé sem zavarja, mivel ők az ízekre, zamatokra figyelnek, s abban nem találnak kivetnivalót. Ám azt ma még senki sem állíthatja teljes bizonyossággal, hogy ez jövőre is így lesz!
– Most úgy tűnik, hogy az idén átlagos a termés vagy az átlagosnál valamivel jobb minőségű – véli Tornai Tamás. – A csapadék hiányzott, mert nagyon meleg, de száraz nyarunk volt, igaz, így szinte tökéletes biobort állíthatunk elő, olyan kevés növényvédő szert kellett használnunk.
Az ötvenhektáros területen gazdálkodó család – vendéglátónk szerint ekkora területet még épp belát a gazda szeme – 1946-tól borászkodik a Somlón. Így aztán belecsöppentek a borvidék legcudarabb időszakába, amikor hol államosították, hol pedig apró parcellákra szaggatva hétvégi telkekként szétosztogatták a szőlőültetvényeket. A cégtulajdonos úgy érzi, ez a megosztottság a mai napig érezteti káros hatásait.
– Időnként összehívom a nagyobb termelőket, hogy mindannyiunk érdekében egyeztessünk az elképzeléseinkről, hiszen együtt könnyebben érhetnénk el eredményeket. Sajnos ezt a szemléletet elég nehéz meghonosítani itt a hegyen. Gondoljon csak bele! A teljes, művelésre alkalmas területnek mindössze az egyharmadán folyik szőlőtermesztés, a fennmaradó részen a hétvégi telkek, hobbikertek a meghatározók, pedig a somlói a húsz magyarországi borvidék közül a legkisebb. Vagyis itt kellene legjobban megbecsülnünk a földet. Mégis inkább széthúzást tapasztalok.
Tornai Tamás hiszi, hogy ha a somlói borvidék megküzd önnön kicsinységével, akkor különleges boraival nemcsak a magyar, de a külhoni piacokat is meghódíthatja. Addig azonban még rengeteg teendő van hátra, mert a külföldi partner igencsak kényes, a japán üzletemberek például le sem ülnek tárgyalni, amíg saját szemükkel meg nem győződnek az ültetvény gondozottságáról.
Ha egy japán delegáció épp erre járna, és nem átallna egész a Somló hegy sziklás búbjáig vizsgálódni, akkor ijedtében valószínűleg meg sem állna a Ferihegyi repülőtérig. Odafönt ugyanis komoly építkezés zajlik, így a frissiben rakott kő támfalak, a még egyszer sem használt, csillogó-villogó feldolgozó gépek, a friss festékszag s az általános építkezési miliőbe meglehetősen nehéz belelátni a tervbe vett mintagazdaság körvonalait. Pedig a Somlói Barátok Borászat beruházása komoly mérföldkő lehet a hegyen.
– Ez lesz az első szüretünk, ami azt jelenti, hogy amit itt lát, abból az épületen kívül minden vadonatúj – tudom meg Baráth Sándor birtokigazgatótól. – Még nagyon az elején járunk mindennek, terveink szerint hotelt és éttermet is fogunk építeni a harminchektáros szőlőbirtok mellé.
Habár ez a harminc hektár nem tűnik soknak, Baráth Sándor állítja, hogy nem is érdemes többel foglalkozni, mivel az új borászat a legmagasabb minőség elérésére törekszik. Márpedig a minőség tizenöt esztendő alatt visszahozhatja az akár kétmilliárd forintos indulási költséget.
– Háromezer forintra taksáljuk a majdani legolcsóbb borunk egy palackjának árát, a felső határt pedig még nem ismerjük, mivel egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mire leszünk képesek mi és mire a terület. A harminc hektár egyébként a magyar piac méretéhez viszonyítva sok, így Németországba, Nagy-Britanniába, de az Egyesült Államokba is szeretnénk eljuttatni a borainkat.
A Csordás–Fodor borházban is új beruházást ünnepelnek, már amennyiben ünnepnek tekinthető az új kályha próbaüzeme. Mindenesetre a pince előterében barátságosan duruzsoló vasszerkezet igazán családias hangulatot teremt, főként, hogy odakint ismét felhők mögé bújt a nap, magával hurcolva a vénasszonyok nyarának utolsó maradványait.
– Sokan jönnek hozzánk kóstolóra, kisebb-nagyobb csoportok egyaránt. Aztán azt mégsem hagyhatjuk, hogy az első néhány pohárka felhörpintéséig dideregjenek itt nekünk – fejtegeti Csordás Sándor, majd hogy azért ne csak a kályhára bízza a dolgot, kibont egy üveg chardonnayt. – Azt előre senki meg nem mondja, hogy milyen lesz a 2003-as somlói bor, mert ahány év, annyi íz. Itt van például ez a 2000-es bor, amit iszik, ez sokkal lágyabb, mint például ez az 1999-es – és már veszi is elő az említett évjáratot –, amelyikben a rendkívüli időjárás, az aszály miatt a somlai föld valamennyi ásványi anyagát úgy érezheti, mintha egyesével beleharapna mindannyiba.

S valóban, az 1999-es chardonnay olyannyira különbözik egy évvel fiatalabb társától, mintha nem is egyazon fajta lenne. Botor módon megemlítem ezen tapasztalatomat, mire a borász újabb és újabb évjáratokat varázsol elő, miközben felesége füstölt sajttal kínál. Szerencsémre, mert így a borrend ceremóniamesterének ajánlását ugyan túllépve, ám komolyabb megingás nélkül indulhatok Spiegelberg István birtokára.
A nap már a feketén gomolygó felhőket is magukra hagyta, így meglehetősen csípős a szél, amely a lejtőn lezúg a Kisalföld felé. A pincékben fények gyúlnak, s öltöztetik romantikus köntösbe a szüretre készülődő Somló hegyet. A távolban rádió recseg, talán híreket mondana, de a hangfoszlányokat magával ragadja az érett szőlőszemekre vijjogva vadászó seregélycsapat. Jólesik a séta, szinte sajnálom, amikor a meredek tetején előbukkan a Spiegelberg-ház. Amint azonban a virágokkal bőségesen befuttatott, fapadlós tornácra lépek, már feledem is a hátam mögött hagyott hangulatot.
Spiegelberg István a Somló hegy egyik legérdekesebb embere. Német-magyar állampolgár, aki itt is, ott is otthon érzi magát, bár ahogy körbevezet a birtokán, úgy érzem, szíve mégis inkább Somló felé húz. Németországi munkájáról eleinte nem is akar beszélni, csak annyit árul el, hogy unalmasnak tartja. Végül némi noszogatásra kiböki, hogy a BMW-nél tesztpilóta. De szót se többet erről, mert mi van abban érdekes, hogy ha valaki egész nap köröz egy autóval – legyint, s mutatja a pincét, ahol a másfél hektárról szüretelt szőlőből jó somlai bor lesz.
– A gyerekkoromat töltöttem errefelé, aztán felnőttként is sokszor visszajártam. Ha valahol igazán jó bort kóstoltam, ott többet kérdeztem – avat be borászkodásának kezdeteibe. – Ezt a területet szép lassan vásárolgattam össze, így lett három házam, amelyekben szeretnék panziót nyitni, mert a Somlót meg kell ismerniük az embereknek, hogy ha azt hallják: magyar bor, akkor ne csak Tokaj vagy Eger jusson az eszükbe.

Az alacsony fejfa miatt mélyre hajolok, amikor belépek a pincébe, így még izgalmasabb a látvány, amely a következő pillanatban elém tárul. A lámpák precízen megtervezett sorrendben kapcsolódnak föl: először a hátsó fal apró üregében kucorgó márványangyalt, majd a boroshordókat, végül a kóstolóknak helyet adó, lócákkal és asztallal berendezett termet borítja el a világosság.
– Nemrég holland vendégeim voltak. A hollandokról azt kell tudni, hogy ha nem tetszik nekik valami, akkor fölállnak, és otthagyják az egész rendezvényt. Szóval izgultam. Meghívtam egy barátomat, Gombai Tamást, a Fonó zenekar hegedűsét muzsikálni, mert semmit nem akartam a véletlenre bízni. És amikor az est végén, a pislákoló gyertyafényben – mert akkor nem az elektromos lámpák világítottak – a holland vendégek megkóstolták a furmintomat, bevallották, úgy érzik, soha nem akarnak elmenni innen.
Kiválasztjuk a barna kenyérből, hatféle sajtból, frissiben szedett paprikából álló vacsorához illő bort, s csak amikor túl vagyunk a kék penészesen, a másfél éves kőkemény svájcin meg az érlelés ideje alatt beatkásodott sajtkülönlegességen, akkor folytatjuk a beszélgetést.
– Valami ilyesmivel akarok foglalkozni – utal a Somló-szerte csak Stefánként emlegetett István a hollandjaira, majd szomorúan elmeséli, hogy jó ideje megállt a haladás, mert nem sikerül fölhozatniuk a hegyre a vizet. Addig pedig nem tudja a betérőknek azt a kényelmet nyújtani, amit szeretne.
– Ha víz van, minden van – teszi hozzá, s életemben először a vízre emelem a poharam.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.