időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Gyurcsány paksi pénze

2003.10.24. 22:00

Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégbirodalmának egyik tagján, az Agóra Kft.-n keresztül a Paksi Atomerőművel is kétes üzletet kötött 1997-ben – hívta fel a figyelmet Koltai Tamás fideszes képviselő. Az állami vállalat felügyelőbizottsága később megalapozatlannak ítélte a közel 100 millió forintos kifizetést.

A paksi üzemzavart vizsgáló bizottság tagjai megdöbbenéssel értesültek egy szerződésről, amelynek alapján Gyurcsány Ferenc közel 100 millió forinthoz jutott cégbirodalmán keresztül – mondta Koltai Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a paksi vizsgálóbizottság elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzet 2002 februárjában tényfeltáró riportban számolt be az ügy részleteiről, többek között arról, hogy a szerződést az atomerőmű felügyelőbizottságának vizsgálati jelentése három ponton is kifogásolta: megkérdőjelezte a szerződés jogosságát, indokolatlannak tartotta a 100 milliós összeg nagyságrendjét és nem találta megalapozottnak a kifizetést. A szerződést közvélemény-formálásra 1997. október 1-jén kötötte Szabó József, a Paksi Atomerőmű akkori vezérigazgatója, jelenlegi szocialista képviselő az Agóra Marketing Kft.-vel, amely Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégbirodalmának tagja. Néhány évvel korábban, 1991-ben Medgyessy Péterrel kötött tanácsadói szerződést az atomerőmű akkori vezérigazgatója, Pónya József. Az összesen 9,5 millió forintot felemésztő személyes, szóbeli, megfoghatatlan tartalmú tanácsadásból – az állami cég felügyelőbizottságának elmarasztaló állásfoglalása ellenére – nem

Az Agóra Kft.-vel 1997 októbere után, az 1998-as választási kampány előestéjén újabb, 1998. július 31-ig érvényes szerződés alapján közvélemény-formáló tevékenységért havi nyolcmillió forintot fizettek ki a cégnek. Az atomerőmű felügyelőbizottságának későbbi, 1999-es jelentése szerint a kft. szerződéses feladatai nem voltak rögzítve, a teljesítés és a díjazás nem állt arányban egymással. Azt is megállapították, hogy „nem ítélhetők meg, így nem is kérhetők számon a megbízott konkrét feladatai”. A nyolcvanmillió forintra taksált tevékenység az Observer hírfigyelő szolgálat anyagainak továbbításából állt.
Koltai Tamás felszólította a szocialista kormány tagjait: nyilatkozzanak arról, hogy milyen kapcsolatban állnak cégeiken keresztül a paksi atomerőművel. A Fidesz képviselője feltette a kérdést: a százmilliós szerződéshez milyen érdekek fűződnek, mi a véleménye a miniszterelnöknek Gyurcsány Ferenc paksi üzletéről, illetve Keller László óhajt-e vizsgálatot indítani, feljelentést tenni az ügyben. Koltai Tamás úgy véli, hogy a biztonsági kultúra az atomerőműben a kilencvenes évek közepe óta folyamatosan romlik, mert a nukleáris biztonságot háttérbe szorították a termelési, üzleti szempontok miatt. Koltai Tamás hangsúlyozta: a szerződés megmagyarázza, miért húzták az időt a szocialisták, és miért csak öt hónappal Európa második legsúlyosabb üzemzavara után engedték felállítani a parlamenti vizsgálóbizottságot. Úgy látja, a szerződés választ ad arra a kérdésre is, hogy a kormánypártok miért korlátozták a bizottság működési idejét mindössze hatvan napra. A paksi vizsgálóbizottság elnöke szerint a birtokába jutott dokumentum magyarázat arra is, miért engedték meg, hogy a testület által eddig bekért dokumentumokat és milliárdos szerződéseket a paksi vezetők üzleti titkokra való hivatkozással rejtegethessék.
– Vajon milyen érdek fűződött ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc cége százmilliós megbízást kapjon akkor, amikor az atomerőműnek nehézséget okozott a biztonsági fejlesztésekhez szükséges pénzek előteremtése? – tette fel a kérdést a képviselő. Arra a kérdésre is választ szeretne kapni, mikor kívánja elérni Medgyessy Péter, hogy a szocialisták ne húsosfazékként tekintsenek a köztársaság polgárainak pénzéből fenntartott paksi atomerőműre.
*
Az Agóra Kft. tisztességes munkát végzett, ez egy régi, ötéves történet, amit most politikai megfontolásokból vettek elő – reagált Szabó József az erőmű volt vezérigazgatója, MSZP-s honatya Koltai kijelentéseire.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.