időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Kevés a támogatás a faktorálásra

Csákó Attila
2003.10.24. 22:00

Manapság is gyakori, hogy a vállalkozások elvégzett munkájuk ellenértékéhez csak hónapok múlva jutnak hozzá. A faktorálási rendszer támogatására a gazdasági tárca 700 millió forintot különített el, ami viszont jóval kevesebb, mint amit az ötletgazda VOSZ korábban szívesen látott volna.

Az utóbbi években és napjainkban is gyakori, hogy a vállalkozók, beszállítók bevételüket csak 120 nappal a teljesítésük után kapják meg. Ez leginkább azokat sújtja, akik a multiknak szállítanak. A helyzet rendezésére faktorálási rendszer létrehozását javasolta februárban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM). Elképzelésükkel céljuk volt készpénzre váltani a hosszú fizetési határidők miatt követelésekben rekedő tőkét, s így hatékonyabbá és eredményesebbé tenni a követeléskezelést. A faktoringmegállapodás már a követelések létrejötte előtt kapcsolatot teremt az eladó és faktoringszolgáltatója között, s a faktorcég kötelezettséget vállal arra, hogy az eladó áruszállításból vagy szolgáltatásból a jövőben keletkező követeléseit azonnali előlegfizetéssel megveszi, majd a követeléseket nyilvántartja, és az áru vagy szolgáltatás ellenértékét esedékességkor beszedi a vevőtől.
A VOSZ ötletét azonban csak részben valósította meg a gazdasági tárca, hiszen a támogatás nagyságrendjében korántsem az eredeti elképzelés jött létre. A gazdasági minisztérium a kis- és középvállalkozói célelőirányzatból 700 millió forintot különített el az ötszázalékos mértékű állami kamattámogatásra. Csakhogy a VOSZ-nál korábban úgy vélték: ötvenmilliárd forintra lenne szükség, amelyből ezermilliárdos faktorálást lehetne támogatni. A hétszázmillió terhére december 31-ig lehet támogatási szerződést kötni, s ennek alapján jövő év végéig lehet a szubvenciót igénybe venni. A program jövője pedig azért bizonytalan, mert kérdéses, hogy a költségvetési tervezetben szereplő egymilliárd forintot elfogadják-e a honatyák vagy sem.
A Lánchíd-faktoringprogramra biztosított minisztériumi forrás nem teszi lehetővé, hogy abban a középvállalkozások is részt vegyenek. Így abból csak a hazai mikro- és kisvállalati kör részesülhet. Az is nagy gondot jelent a cégeknek, hogy egy év alatt öszszesen legfeljebb hárommillió forint összegű kamattámogatást kaphatnak faktoringszolgáltatás igénybevétele esetén.
Ismeretes, hogy a faktoringszolgáltatást és az állami támogatással kapcsolatos ügyintézést az a 20 faktorcég végzi, amellyel a gazdasági tárca szeptember 19-én szerződést kötött. Úgy tudjuk, hogy a korábbi jó elképzelés megcsonkított változatára szeptemberben mindössze 10-15 ügyfél jelentkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.