A minőségi bikavér

Új pincében akarja megteremteni a régi-új szekszárdi bikavért Vesztergombi Ferenc. Mégpedig kompromisszumok nélkül, olyan bort alkotva, amely a fogyasztóknak is bebizonyítja, hogy a legfelső kategóriába tartozik.

Nagy Ottó
2003. 12. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan átköltözünk ide – mutatott körbe Vesztergombi Ferenc Borkúton lévő új pincéjében, amely jól látszik a Szekszárd mellett Pécs felé kanyarodó hatos útról. – Az építkezéssel kicsit megcsúsztunk, eredetileg úgy terveztük, hogy az idei szüretet már itt bonyolítjuk le, de a dolgok másként alakultak, ezért úgy döntöttem, hogy várunk a költözéssel. A szüret a fontosabb, így maradtunk a Kadarka utcában – tette hozzá.
Vesztergombiék azonban nem- csak az építkezéssel törődnek, hanem a szőlővel is. A jó időnek köszönhetően november végén még telepítettek merlot-t és pinot noire-t. Merlot-t azért, mert ez a szekszárdi borvidék egyik meghatározó fajtája lehet, pinot noire-t pedig az ifjabb Vesztergombi, Csaba kívánságára. – Ez a fajta hasonlít a kadarkához, és ki akarjuk próbálni, hogy mit tud – mondta a borász, aki, ha már szóba került a kadarka, nem tudta megállni, hogy ne beszéljen róla. – A kadarka volt a 60-as években a borvidék meghatározó fajtája, neki köszönhette hírnevét Szekszárd. Mennyisége sajnos hatvan százalékról 5–8 százalékra csökkent, de nagy hiba lenne, ha nem tartanánk meg, hiszen a bor is tradicionális cikk, és ha megszüntetnénk a fajtát, akkor lebegnénk, nem lenne kötődés a szekszárdi bortermelő ember és borvidék között. A kadarka a maga sajátos, más fajtától eltérő különleges illat- és ízgazdagságával kuriózum lehet a szekszárdi borvidéken, de a magyar vörösborok között is.
A borvidék fő fajtája mára a kékfrankos lett, amely megfelelő termeléskorlátozással a nagy világfajták méltó vetélytársa lehet. A mi zárt völgyeinkben különlegesen fűszeres borokat lehet készíteni a kékfrankosból is, ami ez igazán izgalmassá teszi a borvidéket.
A fajtaösszetételben – a kékfrankos, a merlot és a kadarka mellett a két cabernet-vel is foglalkoznak – igyekszünk egyensúlyt tartani. Ezek a szőlők önálló borként, cuveé-ként is megállják a helyüket, és kiváló alapanyagot adnak a bikavérnek is, amit itt a 90-es évek közepéig nem lehetett készíteni. Szerencsére ahogy a borvidék éledezik, úgy éledezik álmából a bikavér is. Ezért néhányan elhatároztuk, hogy a bikavért csak a legmagasabb minőségi borokból készítjük – mondta Vesztergombi Ferenc. – Ez a döntés azért sem elhanyagolható – tette hozzá –, mert a tokaji mellett a bikavért nevet ismerik a legjobban. Ahhoz viszont, hogy bebizonyítsuk, hogy az ötven évvel ezelőtti bikavért meg tudjuk csinálni, legalább egy évtized kell. Ha ez sikerül, akkor nem kell magyarázkodnunk, és az emberek elhiszik, hogy érdemes a felső kategóriába pozicionálni ezt a bort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.