Barangó bolyongása a lelki pokolban

Nánási Tamás
2004. 01. 05. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézigránát kell, kézigránát kell ide! Elhajítani, belevágni, mindegy mibe! Nem tudok már tovább várni! Minden mindegy, jöhet bármi! Elhűlve, izgatott döbbenettel hallgattuk a recsegő, rossz minőségű kazettát a gimnáziumi alagsor eldugott, sötét sarkában. Egyszerűen hihetetlen volt az amatőr koncertfelvételből áradó indulat. Még hihetetlenebb az, hogy valaki a nyolcvanas évek elején, amikor, ha bomlóban is, de jelen volt még a rendszer, ilyesmit merészeljen. A Qss punkzenekar szólt a kazettáról, a mikrofonba pedig egy Barangó nevű srác üvöltött. Biztos a kommunistákról van szó – gondoltuk kamaszfejjel –, meg arról, hogy ez a rothadt világ egyszer úgyis széthullik majd körülöttünk.
A punkzene maga a cél nélküli, mindent átható, elemi düh és gyűlölet. Pár év múlva tapasztaltam meg ezt, amikor engem is elragadott az örvény. Kerestem a polgárpukkasztó külsőségeket. A fekete kilátástalanságot, a feneketlen utálatot, a céltalan napok miatti kínzó lelki szenvedést. Társaimmal vergődtünk, mint a ketrecbe zárt vadállatok. Amikor aztán elérkeztünk a semmihez, és lemondtunk mindenről, megtaláltuk a végtelen szeretet forrását. Barátom, aki először vált kereszténnyé, ma a bérmakeresztapám. Barangó pedig karácsonykor újra üzent. Méghozzá azt, hogy meg akar ölni minket.
Találkoztam már máskor is Bajtai Barangó Zoltánnal. Messziről lerítt róla, hogy járja a pokol bugyrait. Jól látható fizikai jelek tanúskodtak arról, hogy a lelkében fel-feltörő gyűlölet nem válogat: már önmagára is kezet emelt. Nem találta a helyét, legtöbbször furcsán és szánalmat keltően viselkedett. Akkor is épp a karácsony szent ünnepe közeledett, amikor egy liftben utaztam vele. A szokásosnál is ittasabb volt. A szemében végtelen zavarodottság tükröződött. Egyszer csak belém kapaszkodott. Mondani akart valamit, valami nagyon fontosat. Az ünnepről, meg erről a rohadt világról. Csak szófoszlányokból lehetett erre következtetni, amelyekből nem állt össze értelmes, egybefüggő mondat.
Nyűg a testem, utálom / Mér’ tart rövid pórázon? / Lassú gonddal mérgezem / Halálig facsarva / Nem kell család, nem kell gyerek / Ha megdöglök, feledjenek / … / Anarchiám magával temet / Nem érdekel, hol és hogyan végzem / Párnák között, sitten vagy kötélen – olvasható a világhálón a Qss-szövegek és Barangó-versek című gyűjteményben, a ma már Kaliforniában élő, magyar származású, rabbiképzőt járt zsidó fiatalember, Pór Gábor honlapján. Mert Bajtai Zoltán egy nem túl nagy lélekszámú fő- és belvárosi közegben szinte legendának számít. Tanúskodik erről az Underground zenei kulturális magazin internetes oldalán olvasható nosztalgikus beszélgetés is, amelyből kiderül, a Qss utoljára az 1999-es Sziget fesztiválon lépett fel. Elragadtatással szól erről Lecsóka: „Csak ámultam és bámultam a verseken. Lenyűgöztek. Annyira egyszerű és mégis frappáns… Egyszóval felejthetetlen pozitív élmény!” A magát kedvesen Abberált atyaként regisztrált látogató hozzáteszi: „A Qss számomra minden idők legjobb magyar punkzenekara volt…” A legendás zenekar frontemberének ars poeticája pedig értelmiségi elemzők szerint is a következő sorokban érhető tetten: „Mű életem botránykavics / fel-feldobott félkrajcár / Kártyán vesztett pénzem hamis / Úgyhogy te is rábasztál / Szerep kellett; rajtam ragadt / önkín célú hajszámban / Saját kataszTrófeámat / Épp telibe találtam!”
A káromkodásért elnézést kérünk, azt idéznünk kellett, mert a műfajhoz szervesen hozzátartozik.
A „mű életű” Barangó természetesen nemzetével is hadilábon áll, mint minden más, hagyományos értékkel. Egy újabb szövegrészlet ehhez: „Elbájoló leprafészek / Büszke vagyok hazámra / Mint öngyilkos idült részeg / Süllyed lassú halálba.”
A magyar költészet is megkapja a magáét: „Arany János, a sült paraszt / mélázott a nemzet vesztén / még akkor is verset farag, / amikor már reszketeg vén / … / Pilinszky – papok barátja / Tandori – a verebeké / Összes magyar poétába / az isten nyila vágjon belé!”
Ez utóbbi alkotást már az Index világhálós újság főszerkesztő-tulajdonosa, Uj Péter tudósításában ismerhette meg a nagyközönség, aki az idei Sziget fesztiválról készített a nyáron szubjektív jelentést. Bajtai Zoltánt a környezetünk védelméért aggódok között, a Zöldszínpadon találta meg, ahol új zenekarával, a SKAlambo kutyája nevű formációval – „a vendéglátóknak szóló kedves gesztussal” – épp a Vesszen a Föld című produkciót adta elő. A tudósító a mű szövegét sajnos nem tudta lejegyezni, de a „pusztuljon el minden bálna”, „táguljon az ózonlyuk”, „legyen még több bőrrákos” sorok elhangzására tisztán emlékezett.
A fentiekből is látszik, Barangó lételeme a provokáció, a „botránykavics” magatartás, aminek semmi sem szabhat határt. Még az sem, hogy a köztudottan rasszista, cigánygyűlölő múlttal bíró Cpg-vel egy fesztiválon lépjen fel. Ez a tény sem zavarta a toleranciadíjjal kitüntetett Tilos Rádiót, ahol egyébként a keresztényirtó kijelentés óta a műsorvezetők egymással versenyre kelve próbálják bizonygatni, Bajtai mennyire nem volt odavaló, és milyen kárt okozott az adónak. Pedig nem tett mást, minthogy kimondta azt, amit a többiek csak gondoltak. Leplezetlenül feltárta azt a gyűlöletforrást, ami válogatás nélkül irányulhat minden és mindenki ellen, nem kizárva az önpusztítást sem.
Ha Barangó túlzottan kényelmetlenné válik, majd barátai is kitagadják maguk közül. Eszközként használták a „botránykavicsot”, a használat után pedig eldobják. A példátlan gyalázatra Erdő Péter érsek-prímás, a magyar katolikus egyház feje titulusához méltóan reagált. Mindenkit arra kért, imádkozzon Bajtai Zoltánért. Fohászkodjék azért, hogy megszabaduljon a maga teremtette lelki pokolból. Mindezt azok nevében és azoktól kérte a főpásztor, akiket Barangó legszívesebben eltenne láb alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.