MI A MAGYAR?

–
2004. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsordon a csíkra vonatkozóan a következő adatokat gyűjtöttem: „A csík sásos, iszapos helyen egy nagy gödröt csinál magának és oda megy. Ott mozog, ott habzik, ott sír. Ahol csík van a vízben, meg lehet látni, mert azon a helyen a víz habos. (…) A megfogott csíkok nyekegnek, a zavaros vízből vesszőkasitával merítik ki a csíkot. A kasitát csak a vízbe kell fektetni, és egy kicsit húzni, majd felemelni.” Télen a jégbe léket vágnak, és ebbe teszik a kast. (…)
A kocsordi csíkászok magános napi lápjárásához tartozott a lépi kutak felnézése. Ez volt az igazi tudomány! – emeli fel hangját adatközlőm. „Ide leginkább magam jártam, mivel ismerni kellett minden talpalatti helyet. Keskeny csapásokon nád és gyékény közt haladva, több helyen zsombékról zsombékra lépegetve, a botommal minden lépést kipuhatolva jutottam el az ingólápig. Erre rálépve, mely alattam hajladozott, lépegettem a lápkút irányába. Bizony sokszor alattam a víz megvolt talán három méter mély is. A lápkút a csík levegődző helye. A legjobb ízű csíkot itt lehetett fogni. A lápkútből inni is, főzni is lehetett, mivel a víz tiszta volt benne. Az igazi fogás télidőben volt. A befagyott nagyvizeken véket vágtunk. Ezt mindenki csinálta, sokan bele is estek a vízbe, különösen a süldő kölykök közül. A jégbe vágott vékhez odacsődült a temérdek hal, meg csík, csak merengetni kellett kifelé. A vékre farral felfelé állítva rányomtuk a csíkkast. Egy minutára tele lett, csak szedni kellett kifelé. A csíkot aztán hazahordtuk a csíkgödörbe. A csíkgödör a háznál a kertben volt. Itt Kocsordon sok híres csíkgödör volt, amiben vagyonokat érő, temérdek csík fordult meg. (…) A gödrök, amikor megteltek, a család legidősebb tagjai elhordták a csíkot szekerekkel a vásárokra.”
A csík a kocsordi népnek is fontos tápláléka volt. Nemcsak pénzelt belőle, hanem télen-nyáron fogyasztotta is. Több adatközlőm is említi, hogy a mezőre kapáláskor vagy más mezőgazdasági munkák idején is kenyér helyett sült csíkot vittek. Egyszerre egy kemence csíkot sütöttek. A csíkot szűrő tálban megmosták, majd fazékba tették, vízre. A fazékból egyenként kiemelve lenyakazták, kibelezték, és egy másik fazékba rakták. Miután együtt volt a lenyakazott, és kibelezett csíktömeg, megsózták. A só hatására a testükön levő nyálka és bőr lehámlott, majd ismét megmosták és úgy tették tepsükbe, amelyekbe előzőleg káposztaleveleket raktak vagy nádat tettek. A tepsüket kemencébe rakták és a tartalmukat ropogósra sütötték. (…)
„A csíkot a régi öregek mikor főzték, rossz volt nézni. Amikor megpucolták, azonnal odatették a lábasba a spórra főni. Ahogy a tűz melegítette a lábast és a fedőt közben levették, egy szálig kiugráltak a lábasból” – említi adatközlőm.
Igen kedvelt volt a községben a csíkpaprikás. A megpucolt csíkot paprikás, hagymás zsírban megsütötték. Ha sok volt a csík, fasértot is készítettek belőle, vagy magában, vagy más hússal keverve megsütötték fasértnak. (…) A káposztaleves csíkkal szintén közkedvelt eledel volt. Amikor már főtt a káposztaleves, a megmosott csíkot feldarabolva beletették és belefőzték.
Az 1970-es szamosközi árvíz egy időre visszahozta a csíkászatot is. 1971-ben Kocsordon és környékén sok gumicsizmás embert lehetett látni a száradó erek, árkok, mélyedések pocsolyáiban. Ismét megjelent a csík, hacsak rövid időre is, hogy a mai generáció is megízlelhesse különleges húsát.
Farkas József: Fejezetek az Ecsedi-láp gazdálkodásához (Debrecen, 1982)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.