MI A MAGYAR?

–
2004. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ember nyersen is nagyon szereti a szalonnát, de valóságos ünnepi ebéddé változik, ha megsütheti. Hideg télen különösen hasznos a szalonnasütés, mert a sütő ember melegszik és eszik is egyszerre. A didergő cigánytól azt kérdi gazdája: „na cigán’ mit szeretnél jobban, enni vagy melegedni? – Salonnát sütni, gazduram!” – feleli a dádé! (…)
Először alkalmas helyet keres a tűznek. Sima, csendes hely legyen az. Azután tűzrevalót hozat. Tüzet rak. A magyar rakja a tüzet, nem csinálja és nem szítja vagy gerjeszti. Meggyujtja. Míg felgyul, füstje, lángja elég, elkészül a sütéshez. A tüzet nem szabad lángoló, füstölgő anyagból – szalma, venyige – rakni, hanem vastagabb anyagból, melynek parazsa, vagy mint a magyar ember mondja: pártüze van. (…)
Levág két karé kenyeret. Meghámozza és a tűz mellé állítja, hogy egész lapját érje a tűz. Hátul is fanyárssal megtámasztja. Így pirítja. Neve pirítós. Mert a magyar ember a kenyeret pirítja, a szalonnát ellenben mindig süti. Innen a neve is, pirított kenyér, vagy egyszerűen pirítós és sült szalonna.
Míg a kenyér pirul, emberünk levág egy 15 dekányi szalonnát téglalap alakban. Felhúzza a nyársra úgy, hogy hossztengelyen végigdugja addig, hogy a nyárs vége ne érjen ki belőle. A nyársat jobb kezébe fogja és a ráhúzott szalonna hosszanti oldalát nagy szakértelemmel keresztbevagdossa egy fél centiméter távolra. Miután vagy három vágást hosszában is tesz, a szalonna oldala szépen kockázott lesz. Mikor az egyik oldalát így telehasgatta, megnézi a kenyeret, hogy pirul-e. (…)
Ezután a szalonna másik oldalát is megkockázza. A végét megvagdalja, a bőrén egy mély hasítást tesz és a szalonna kész. Vár még egy kicsit, míg a kenyér pirul. (…) Bal kezébe veszi a pirítóst, jobb kezébe a nyársat tartja és a parázstűz felett forgatja szépen lassan balról jobbra. A szalonna előbb serceg, majd olvadni kezd és súlyos zsírcseppek pottyannak a parázsra.
A tűz erre felélénkül és lángol. Emberünk erre bal kezével a kenyeret a tűz felé nyujtja, a jobb kezében levő csepegő szalonnát a kenyérre tartja és a pirítós külső szélére csepegteti a zsírt. Mikor egy kis rész bezsírozódott, leharapja és megeszi. Ezután a szalonnát tovább forgatja a tűz felett. (…)
Már két pirítóst evett meg, közben a kés hegyével megszurkálta a szalonnát, rányomkodta a pirítósra, hogy a zsír jobban kijöjjön belőle. A szalonna már összeesett, gyönyörű piros. Emberünk befejezte a sütést, a nyársat földbe szúrja, hogy a sült szalonna felfele essék. Kihúzza a nyársat a földből, a korsó vízzel leönti a szalonnát, hogy a hamut, pernyét vigye le. Ráteszi a kenyérre a szalonnát, megnyomja, a nyársat kihúzza belőle és hozzáfog szép lassan tempósan enni. Kézből eszi. Jobb kezében a kés, ezzel szeli le a falatokat, kenyeret, hagymát vág hozzá és úgy eszi meg. Csak jobb kezének az ujjahegyei lesznek zsírosak. Ezt pedig hajához, kalapjához, csizmájaszárához vagy nadrágjaszárához törli meg. A nyárs zsíros végét is a hajához törli. (…)
A mai időkben minden társadalmi osztály nagyon felkapta a szalonnasütést, de ritka tud szép szalonnát sütni. Legtöbb megfüstöli és cigány lesz a szalonna. Másik meg is égeti, lángol a szalonna a nyárson, harmadik tűzbe ejti a szalonnát, negyedik a másik kezére, lábára csepegteti a forró zsírt (…) vagy gyerekeken keresztül nyujtják szalonnáikat a másiknak. Ilyenkor a ravaszabbik szalonnájával az alkalmatlankodóéra üt úgy, hogy az beleesik a tűzbe.
(Ecsedi István: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.