Ezen a borvidéken az 1950-es évekig szinte csak ezerjót termeltek, az új fajták – a rajnai rizling, a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini és a rizlingszilváni – a nagyüzemek megalakulásával szivárogtak be. Az alap azonban még ma is az ezerjó, ami több mint háromszáz éve szinte csak itt honos – nyilatkozta Frey Szabolcs, a Móri Hegyközségi Tanács titkára, hozzátéve, hogy a fajta előfordul a szomszédos ászár–neszmélyi borvidéken is, de ott csak kiegészítő és nem fő fajta, illetve még az Alföldön találhatók belőle nagyobb ültetvények.
Ez a viszonylagos zártság annak is betudható, hogy nálunk talált igazán egymásra a fajta és az éghajlat, ezért itt minden évben minőségi, gyakran csúcsminőségű bort lehet termelni az ezerjóból. A fajta aszúsodásra is hajlamos, ami növeli értékét. Ez a folyamat azonban bizonytalan, a helyiek általában a nagyobb biztonságot jelentő októberi szüretre esküsznek, erre az időszakra esik a fajta technológiai érettsége. Az a szabály, hagyomány azonban, hogy az ezerjót Teréz napja után lehet szüretelni, tavaly megdőlt, mert a szüret a meleg, aszályos időjárás miatt majdnem egy hónappal korábban volt.
Ha a palackos borokat vesszük, akkor azt kell mondanom, hogy ebben a tekintetben a mi borvidékünk lemaradott, s a mezőny utolsó felébe sorolandó; az utóbbi tizenöt évben nem is igazán lehetett palackos móri borokat kapni. Az elmúlt néhány esztendőben azonban már próbálkozott néhány családi borászat a palackos borok értékesítésével, de a borok zöme, még ha minősége jó is, még mindig folyó borként értékesül. Ebben szerepet játszik az is, hogy az itt termett szőlő kétharmadát nem helyben dolgozzák fel, hanem máshol; igaz, móri borként jelennek meg vele a kereskedelemben – tájékoztatott a hegyközségi tanács titkára.
A borvidékre azonban az is jellemző, hogy szinte nincs olyan gazda, aki csak szőlőtermesztéssel foglalkozik, mert az itt élők jövedelemkiegészítésként borturizmussal, vagy jó minőségű kannás borok értékesítésével is foglalkoznak. Annak a néhány vállalkozó szellemű pincészetnek, amely palackos borokkal akar betörni a piacra, szembesülnie kell a nehézségekkel. Rá kell döbbenniük, hogy a piac komoly marketingmunkát, napi kapcsolattartást és sok-sok utánajárást igényel. A viszonylag kicsi palackos mennyiségnek tudható be, hogy palackozott borainkhoz nagy áruházláncokban nem, inkább csak vinotékákban, illetve a környékbeli szállodákban, éttermekben lehet hozzájutni – sorolta Frey Szabolcs, aki úgy vélte, hogy a legfőbb gond egy nagy helyi felvásárló hiánya. Olyané, amely képes lenne kiváló minőségben és jelentős volumenben megjelenni a móri borokkal a piacon. Egy ilyen integrátorra azért lenne szükség, mert segítségével a tíz-húszezer palackot termelő gazdák is bejuthatnának a nagy kereskedelmi láncokba. Ilyen jelentkező azonban egyelőre nincs. Csak annyi van, hogy mielőtt eltűnt volna a volt állami gazdaság borászatának új tulajdonosa, teljesen leépítette a termelést, azok egy része pedig, akik önellátásra termeltek, befejezték tevékenységüket, mivel a feleslegüket nem tudták piacra dobni.
Ilyen helyzetben próbálkozik a mi családunk is borászattal, borturizmussal – mondta Frey Szabolcs, megemlítve, hogy szüleinek és neki is van főállása, ami mellett kiegészítésként viszik pincészetüket. A mi területünk kicsi, 2,5 hektár, s a teljes termést feldolgozzuk, pluszban pedig bort vásárolunk és palackozunk; igaz, ezt a tevékenységet csak tavaly kezdtük – hozta közelebb a móri mindennapokat a fiatalember. Amit eddig elértünk, abban négy embernek tizenegy évi munkája fekszik, most nagy gondunk, hogy nincs elegendő tárolóterünk, és csak akkor tudunk palackozni, ha a készleteink valamelyest lefogytak.
Freyék is szembesülnek a piac telítettségével, tudják, csak akkor tudnak betörni, ha kiváló minőséget juttatnak a vásárlóknak. Ezért helyezkednek várakozó álláspontra, s nem foglalkoznak egyelőre a területbővítés gondolatával, nem tudják pontosan, mit hoz a jövő.
Azonban valami talán megmozdult Móron is, mi is szeretnénk néhány szálláshellyel kibővíteni a pincénket, s éledőben a borturizmus is. Próbálkozunk közös marketinggel, kiépült már a borút is, vannak rendezvényeink, kiadványaink, és hamarosan elkészül internetes honlapunk is, amelyen a pincészetek is bemutatkozási lehetőséget kapnak – mondta Frey Szabolcs.
***
Alakul a bortörvény. Az új bortörvény ügyében konszenzus alakulhat ki, a szakmai egyeztetések is a megegyezés irányába mutatnak – közölte Karakas János szocialista agrárpolitikus. Elmondta, a jogszabályt illetően egyetértés van az aszú név használatáról – ez csak Tokajra lenne érvényes –, a borbíráló bizottságok szerepéről, a főbor kategóriáról, ami minden borvidéken bevezethető lenne, valamint arról, hogy bikavért kizárólag az egri és a szekszárdi borvidéken lehessen előállítani – tájékoztatott a távirati iroda. Magda Sándor, az MSZP agrármunkacsoportjának vezetője elmondta: a bejelentett takarékossági intézkedések a szőlő- és borágazatot nem érintik, az idei szőlőtámogatás nem csökken.
Eldobált túró rudis zacskó buktatta le a betörőt, hiába rejtőzött el egy szekrényben















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!