Ahol megindult a pezsgés

Annak ellenére, hogy az egyik legelmaradottabbnak számít, fellendülőben van a móri borvidék. Bár a termékekkel nehéz betörni a piacra, megjelentek a palackos borok, és éled a borturizmus is.

Nagy Ottó
2004. 02. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a borvidéken az 1950-es évekig szinte csak ezerjót termeltek, az új fajták – a rajnai rizling, a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini és a rizlingszilváni – a nagyüzemek megalakulásával szivárogtak be. Az alap azonban még ma is az ezerjó, ami több mint háromszáz éve szinte csak itt honos – nyilatkozta Frey Szabolcs, a Móri Hegyközségi Tanács titkára, hozzátéve, hogy a fajta előfordul a szomszédos ászár–neszmélyi borvidéken is, de ott csak kiegészítő és nem fő fajta, illetve még az Alföldön találhatók belőle nagyobb ültetvények.
Ez a viszonylagos zártság annak is betudható, hogy nálunk talált igazán egymásra a fajta és az éghajlat, ezért itt minden évben minőségi, gyakran csúcsminőségű bort lehet termelni az ezerjóból. A fajta aszúsodásra is hajlamos, ami növeli értékét. Ez a folyamat azonban bizonytalan, a helyiek általában a nagyobb biztonságot jelentő októberi szüretre esküsznek, erre az időszakra esik a fajta technológiai érettsége. Az a szabály, hagyomány azonban, hogy az ezerjót Teréz napja után lehet szüretelni, tavaly megdőlt, mert a szüret a meleg, aszályos időjárás miatt majdnem egy hónappal korábban volt.
Ha a palackos borokat vesszük, akkor azt kell mondanom, hogy ebben a tekintetben a mi borvidékünk lemaradott, s a mezőny utolsó felébe sorolandó; az utóbbi tizenöt évben nem is igazán lehetett palackos móri borokat kapni. Az elmúlt néhány esztendőben azonban már próbálkozott néhány családi borászat a palackos borok értékesítésével, de a borok zöme, még ha minősége jó is, még mindig folyó borként értékesül. Ebben szerepet játszik az is, hogy az itt termett szőlő kétharmadát nem helyben dolgozzák fel, hanem máshol; igaz, móri borként jelennek meg vele a kereskedelemben – tájékoztatott a hegyközségi tanács titkára.
A borvidékre azonban az is jellemző, hogy szinte nincs olyan gazda, aki csak szőlőtermesztéssel foglalkozik, mert az itt élők jövedelemkiegészítésként borturizmussal, vagy jó minőségű kannás borok értékesítésével is foglalkoznak. Annak a néhány vállalkozó szellemű pincészetnek, amely palackos borokkal akar betörni a piacra, szembesülnie kell a nehézségekkel. Rá kell döbbenniük, hogy a piac komoly marketingmunkát, napi kapcsolattartást és sok-sok utánajárást igényel. A viszonylag kicsi palackos mennyiségnek tudható be, hogy palackozott borainkhoz nagy áruházláncokban nem, inkább csak vinotékákban, illetve a környékbeli szállodákban, éttermekben lehet hozzájutni – sorolta Frey Szabolcs, aki úgy vélte, hogy a legfőbb gond egy nagy helyi felvásárló hiánya. Olyané, amely képes lenne kiváló minőségben és jelentős volumenben megjelenni a móri borokkal a piacon. Egy ilyen integrátorra azért lenne szükség, mert segítségével a tíz-húszezer palackot termelő gazdák is bejuthatnának a nagy kereskedelmi láncokba. Ilyen jelentkező azonban egyelőre nincs. Csak annyi van, hogy mielőtt eltűnt volna a volt állami gazdaság borászatának új tulajdonosa, teljesen leépítette a termelést, azok egy része pedig, akik önellátásra termeltek, befejezték tevékenységüket, mivel a feleslegüket nem tudták piacra dobni.
Ilyen helyzetben próbálkozik a mi családunk is borászattal, borturizmussal – mondta Frey Szabolcs, megemlítve, hogy szüleinek és neki is van főállása, ami mellett kiegészítésként viszik pincészetüket. A mi területünk kicsi, 2,5 hektár, s a teljes termést feldolgozzuk, pluszban pedig bort vásárolunk és palackozunk; igaz, ezt a tevékenységet csak tavaly kezdtük – hozta közelebb a móri mindennapokat a fiatalember. Amit eddig elértünk, abban négy embernek tizenegy évi munkája fekszik, most nagy gondunk, hogy nincs elegendő tárolóterünk, és csak akkor tudunk palackozni, ha a készleteink valamelyest lefogytak.
Freyék is szembesülnek a piac telítettségével, tudják, csak akkor tudnak betörni, ha kiváló minőséget juttatnak a vásárlóknak. Ezért helyezkednek várakozó álláspontra, s nem foglalkoznak egyelőre a területbővítés gondolatával, nem tudják pontosan, mit hoz a jövő.
Azonban valami talán megmozdult Móron is, mi is szeretnénk néhány szálláshellyel kibővíteni a pincénket, s éledőben a borturizmus is. Próbálkozunk közös marketinggel, kiépült már a borút is, vannak rendezvényeink, kiadványaink, és hamarosan elkészül internetes honlapunk is, amelyen a pincészetek is bemutatkozási lehetőséget kapnak – mondta Frey Szabolcs.
***
Alakul a bortörvény. Az új bortörvény ügyében konszenzus alakulhat ki, a szakmai egyeztetések is a megegyezés irányába mutatnak – közölte Karakas János szocialista agrárpolitikus. Elmondta, a jogszabályt illetően egyetértés van az aszú név használatáról – ez csak Tokajra lenne érvényes –, a borbíráló bizottságok szerepéről, a főbor kategóriáról, ami minden borvidéken bevezethető lenne, valamint arról, hogy bikavért kizárólag az egri és a szekszárdi borvidéken lehessen előállítani – tájékoztatott a távirati iroda. Magda Sándor, az MSZP agrármunkacsoportjának vezetője elmondta: a bejelentett takarékossági intézkedések a szőlő- és borágazatot nem érintik, az idei szőlőtámogatás nem csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.