időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Ferdítő sajtómunkás

Kis Ferenc
2004.02.27. 23:00

Pontatlanságokkal, ferdítésekkel tarkított cikket publikált az EU Reporter című lapban Barcs Endre, az MSZP európai parlamenti csoportjának sajtótitkára – a 168 órás ál-Chirac-interjú szerzője – azt taglalva, hogy Medgyessy Péter „a két szemben álló tábor kibékítésére” irányuló próbálkozásai eleve kudarcra vannak ítélve.

Kudarcra van ítélve a magyar miniszterelnök szándéka, hogy kibékítse a két oldalt – írta Medgyessy Péter közös listára tett javaslata kapcsán az EU Reporter című újság legfrissebb kiadásában Barcs Endre, az MSZP európai parlamenti (EP) megfigyelő csoportjának sajtótitkára.
Az Oszd meg és uralkodj – nem összefogás című cikk szerzője korábban a 168 Óra elnevezésű magyarországi hetilapban tűnt fel az emlékezetes hamisított Chirac-interjúval. A szocialisták uniós sajtómunkásává avanzsált Barcs írásában kifejtette: a magyar miniszterelnök meglepte Európát, főleg az Európai Parlamentet és még a magyar parlamenti pártokat is javaslatával, amely szerint a kormányoldal és az ellenzék fele-fele alapon állítson közös listát és ossza el egymás között az európai képviselői helyeket.
Kijelentette azt is: az ország most két egyenlő táborra oszlik.
– A baloldalon találjuk azokat, akik a régi szocialista korszak társadalmi biztonságára nosztalgiával tekintenek vissza. Ők minden bizonnyal a Magyar Szocialista Párt listájára szavaznak. A másik oldalon azok vannak, beleértve a fiatalokat, akik a magyar polgári társadalmat képviselik, de mivel ez a társadalom a szocializmus évtizedei alatt nem létezett, az ő gondolkodásmódjuk a második világháború előtti időszakra nyúlik vissza. Legtöbbjük nacionalista és a történelmi Nagy-Magyarországról álmodozik. Ők minden bizonnyal a fiatal demokratákra szavaznak – értekezett Barcs Endre. Szerinte Medgyessy Péter kormányfő célja megválasztásától kezdve az volt, hogy kibékítse a két oldalt egymással.
A szerző tévesen azt állította: Kövér László választmányi elnök korábban Erdélyben kijelentette, hogy „csak azok a kisebbségek maradhatnak fenn, amelyek fegyvert ragadnak és harcolnak a szabadságukért”.
Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a kormányfői országértékelő után elmondott, az Élet és Irodalomból származó idézetét pedig úgy ferdítette el: „úgy tudom, a miniszterelnökünknek dolgoznak kommunikációs szakemberek, ezért nem értem, miért áll előttünk a Parlamentben úgy, mint egy rakás szar.” (A valóságban „rakás szerencsétlenség” hangzott el.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.