időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Katonaságot vetnek be a szlovák romák ellen

Bõtös Botond
2004.02.24. 23:00

Ezerötszáz rendőrt és ötszáz katonát vezényeltek éjszaka Szlovákiának arra a részére, ahol a romák éhségre hivatkozva élelmiszerboltokat fosztogatnak. Vladimír Palko szlovák belügyminiszter tegnap délután tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján bejelentette: a honvédelmi minisztériumot kérte, hogy ezzel is segítsék a rendőri erők és a járőrök egységeit.

„Közös járőrakcióról van szó, más típusú feladatot a katonaság nem végez” – mondta. A szlovák törvények értelmében a hadsereget be lehet vetni a rendőrség járőröző feladatainak megsegítése céljából, és olyan rendszeres események alkalmával, mint az országos választások. Csak a kormány egyetértésére van szükség, rendkívüli állapotot nem hirdetnek ki. „Akik mára összehívták az országos romademonstrációt, alulértékelik a helyzetet, mert ezek a rendezvények lehetőséget adhatnak további bűncselekmények elkövetésére is” – mutatott rá Palko. Szlovákiában 1989 óta a legnagyobb rendőri összevonást hajtották végre, és döntöttek vízágyúk esetleges bevetéséről is.
A szlovák rendőrség kötelékében dolgozóknak eltörölték a szabadságukat is, hogy a mai napon minden szükséges eszköz a rendelkezésükre álljon, hogy teljes mértékben uralják a kelet-szlovákiai eseményeket, és hogy teljesítsék a szlovák rendőrség mindennapi feladatait a Szlovák Köztársaság teljes területén.
*
A belügyminiszter bejelentette még, hogy kedden a rendőri szervek 126 lopással gyanúsított szlovák állampolgárt vett őrizetbe, közülük 55-en már börtönben ülnek – adta hírül a TASR szlovák hírügynökség. Tegnap ismét folytatódtak roma csoportok fosztogatásai: az eperjesi körzetben található Caklovban több tucat roma hatolt be a a délutáni órákban a helyi élelmiszerboltba, amelyben több mint százezer koronás kárt okoztak. Az eladó szerint elsősorban lisztet, cukrot, konzerveket és klasszikus élelmiszertermékeket raboltak. A romák állítják: a helyzet kibírhatatlan, és továbbra is rabolni fognak. Hangsúlyozták: nem szociális juttatásokat akarnak, hanem munkát, olyan helyzetet, amely a szocializmusban volt. A 2247 lakosú településen 973 roma származású szlovák állampolgár él.
Robert Kalinák, a szlovák parlament biztonságvédelmi tanácsának főnöke szerint a belügyminisztériumnak meg kell védeni a magántulajdont, és erre a feladatra a tárca képes lesz. „Meg kell oldani a helyzetet, amiért nyilvánvalóan a kormány felelős, ezért határozottabban kell fellépnünk, mint eddig. A tanács tagjai egyébként szintén aggodalmukat fejezték ki a Kelet-Szlovákiában uralkodó nyugtalan szociális helyzettel kapcsolatban, egyúttal kérték a Belügyminisztériumot, hogy adjanak rendszeres tájékoztatást a legfrissebb eseményekről és a foganatosított intézkedésekről.
„A helyzet komoly. Pillanatnyilag a belügyminiszternek arra van szüksége, hogy komoly támogatást és hátországot érezzen maga mögött a parlamentben” – hangsúlyozta Ivan Simko parlamenti képviselő. Szerinte a kormánynak nagyon gyorsan kellene cselekednie, és a szociális elégedetlenségnek nemcsak következményeit, hanem okait is fel kell számolnia. Simko a párbeszédben látja a megoldást. Azokkal kell beszélnünk, akik e nyomorúságos helyzetbe kerültek, de természetesen ahol megsértik a törvényt és a rendet, ott helyre is kell állítani – figyelmeztetett.
Ismert: Szlovákiában két héttel ezelőtt kezdődtek a zavargások a kelet-szlovákiai roma közösségben. Többen a szociális feszültségek okait a segélyek csökkentésében és a térség, a gyakran százszázalékos roma települések nagy számú munkanélküliségében látják. A fosztogatási hullám a hét végétől erősödött fel, a Szlovák Roma Parlament vezetője hétfőn a mai napra országos demonstrációt hirdetett meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.