időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Különcsúcs a piacoknak is

Szajlai Csaba
2004.02.19. 00:00

Megnyugtatta a belső piacokat a tegnapi német–francia–brit csúcs, hiszen tovább bővülhetnek Franciaország és Németország gazdasági kapcsolatai Nagy-Britanniával – kommentálták tegnap gazdasági internetes portálok Gerhard Schröder, Jacques Chirac és Tony Blair berlini találkozóját.

Mint ismeretes, a fenti nagyhatalmak közül Németország és Franciaország nem tartotta be a gazdasági és stabilitási paktum előírását, amely a költségvetési deficit mértékét a hazai GDP 3 százalékában határozta meg. Gyakorlatilag mindkét uniós tagállam gazdasága a recesszió környékén van, Nagy-Britannia pedig 2004-ben nagy valószínűséggel „hozza” a 2 százalékos EU-s bővülési átlagot. A témával foglalkozó elemzők szerint nem elvi vagy ideológiai kérdések vannak a háttérben, hanem sokkal inkább az Európai Unió financiális hátterének „felborítása”. A WSJ és a Financial Times honlapjai tegnap arról tudósítottak, hogy Németország, Franciaország és Nagy-Britannia mind több pénzt szeretne otthon tartani, vagyis a jövőben kevesebb összeggel kíván majd hozzájárulni a közös kassza kiadási oldalához. Ezekből a „megmaradt” forrásokból pedig versenyképességüket fejlesztenék a nagyhatalmak.

Az Európai Bizottság tegnap azt javasolta, hogy a következő költségvetési időszakban, 2007–2013 között az EU a tagországok összesített bruttó nemzeti jövedelmének 0,41 százalékát költse vidékfejlesztési és felzárkóztatási célokra. Ez 336 milliárd euró lenne – jelentette az MTI.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.