időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Szentgotthárd Nyugat-Európa kapuja

–
2004.02.13. 00:00

A Magyar Nemzet 2004. január 24-i Magazin mellékletében Vandálok vidéke címen megjelent, mélyen sértő írás miatt érzem kötelességemnek, hogy reagáljak és helyreigazítást kérjek.
Már a cikk nagyított betűkkel írt címe is bántó, sőt sértő, mert meglehet, hogy van néhány ember – és talán még tudós emberek is vannak köztük –, akiknek az a véleményük, hogy a magyarországi szlovének a vandalusok leszármazottai, és ezért nevezik őket néhányan vendnek, de a vandál szó hétköznapi jelentése egyértelműen pejoratív, és kikérjük magunknak.
Egyébként a magyarországi szlovéneket nevezik a magyarok vendeknek, illetve szlovénjeink egy része annak vallja magát. (Érdekes azonban, hogy anyanyelvünkön nincs szó a „vend”-re, tehát ha „vendül” beszélnek, akkor a „szlovén”-nek vallják magukat.)
Ezek alapján tehát az itt élő szlovénekhez (vendekhez) hasonlóan a hazánkban élő németek (svábok), szlovákok (tótok), horvátok (sokácok, bunyevácok) sem léteznek már hivatalosan. A magyarországi szlovének (vendek) a cikk írásával ellentétben nem csupán öt településen találhatók meg. Apátistvánfalván, Kétvölgyön, Orfaluban, Felsőszölnökön, Alsószölnökön, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon élnek szlovének meghatározó arányban. A cikkel ellentétben ők nem a „nyugati szlávok utódai”, hanem a délszlávoké. Éppen elég ideig voltunk elzárva a külvilágtól (az „átkosban” csak engedéllyel lehetett vidékünkre jönni), most, hogy végre megnyílhatott városunk és kistérsége az utazóközönség és a beruházók előtt, ne vegyük el a kedvet az ilyen írásokkal! Csak megerősíteni tudom az Opel Magyarország Autóipari Kft. képviseletében Légrádi Edit által közölt tényeket, miszerint a gyár jelenleg is működik Szentgotthárdon, 788 embert foglalkoztat, és további 440 alkalmazott dolgozik a területén működő alvállalkozóknál.
Meg kívánom jegyezni, hogy az említett üzem a Szentgotthárd–Heiligenkreuz Ipari Park területén van, mely ipari park hazánkban egyedülálló módon két ország, Ausztria és Magyarország területén fekszik, és az Opel-üzemen kívül több nagyobb cégnek is otthont ad. De az ipari park területén túl is találunk Szentgotthárdon nagyobb vállalatokat.
Való igaz, hogy az utóbbi időben néhány vállalkozásnál elbocsátások voltak, és volt olyan üzem is – mint a térségben mindenütt –, amely bezárt, ezért az ennek hatására felmerült foglalkoztatási problémákra önkormányzatunk egy programot dolgozott ki nagyobb vállalkozások ipari parkunkba csábítására. Jelenleg több céggel is folynak tárgyalások.
Röviden ennyit „vergődő” gazdaságunkról. Mindezen megállapításaim mellett szívesen várom lapjukat vendégként a hármas határ városába.
Nem szlogent akarok gyártani, hanem ez tény: Nyugat-Európába Szentgotthárdon át visz az út.

Viniczay Tibor
Szentgotthárd város polgármestere, Szentgotthárd Város és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.