időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Állami alku az inzulinra

Zivkovics Natália
2004.04.01. 22:00

Felháborodásra lehet számítani a gyógyszergyártók körében, a kormányzat ugyanis különalkut kötött az egyik inzulint forgalmazó céggel, hogy elkerülje a cukorbetegek létfontosságú orvosságának hiányát. A piacon lévő másik gyártó nem kapott olyan ajánlatot, amely az árcsökkentésből adódó veszteségeit kompenzálná. Tegnap egyébként már olcsóbban vásárolhattuk meg a legtöbb gyógyszert a patikákban.

Nem okozott eddig fennakadást a patikákban az új árakra való átállás – mondta Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke. Körülbelül félszáz medicinát viszont nem tudtak beszerezni tegnap a nagykereskedőktől – tette hozzá, ám ez szerinte nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek a készítmények hiánycikké váltak. Valószínűsíti, hogy többségüket az elkövetkező napokban be tudják majd szerezni. A forgalom is valamivel nagyobb volt csütörtökön a szokottnál, de ez sem okozott problémát – hangsúlyozta. Karacs Péter gyógyszertárvezető tájékoztatása szerint a betegek közül sokan kérdezték: érdemes-e többet vásárolniuk egy-egy szerből az esetleges hiány miatt.
Az árcsökkentés különös helyzetet idézett elő a hazai inzulinpiacon. Felháborodására lehet számítani a gyógyszergyártók körében, a kormányzat ugyanis különalkut kötött egy inzulint forgalmazó gyógyszercéggel, a Novo Nordiskkel, hogy elkerülje a cukorbetegek számára létfontosságú orvosság hiányát. Azután kényszerült erre a lépésre a kabinet, hogy a gyógyszerek árát „önkényesen” 15 százalékkal csökkentette, s a vállalkozás jelezte: ezen az áron már nem éri meg számára a készítményt a magyar piacon tartani.
Értesüléseink szerint az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet költségvetésének terhére több hónapra elegendő inzulinmennyiséget kötöttek le a gyártónál néhány nappal ezelőtt. Az időpontnak azért van jelentősége, mert tegnaptól már új, 15 százalékkal alacsonyabb áron vásárolhatók meg a gyógyszerek, így a szóban forgó inzulin is. A kormányzat lépése jelentős veszteségtől kíméli meg a Novo Nordisket, míg más gyártók nem részesültek hasonló jótéteményben. A magyar betegeket egyébként két cég látja el inzulinnal: a dán illetőségű Novo Nordisk mellett a Lilly. Az utóbbi cég igazgatója, Szabó László azt mondta, hogy számukra a kormányzat nem ajánlott hasonló lehetőséget.
*
Úgy tudjuk, a gyártóval Rácz Jenő, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára tárgyalt. Lapunknak annyit mondott: nem kötöttek szerződést senkivel, de mindenki számára biztosítják a szükséges inzulint. Arra a kérdésre, hogy miként, nem válaszolt. Megkerestük az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet is, ahol katasztrófahelyzetekre állandóan rendelkezésre áll bizonyos mennyiség egyes gyógyszerekből. Hogy ezek között eddig volt-e inzulin, nem árulták el, mondván, adataik államtitoknak minősülnek. A Novo Nordisk közleményben leszögezte: a jövőben is teljes termékskáláját, így az úgynevezett pen inzulint is a piacon tartja (ennek beadása könnyebb és fájdalommentesebb a hagyományos injekciós módszernél).
Az elmúlt 4–5 évben jelentősen megemelkedett a hazai inzulinfogyasztás. Míg korábban mintegy 50 ezer, úgynevezett I. típusú cukorbeteg használta a szert, addig ez a szám mára megháromszorozódott. Feltételezhető, hogy nem emelkedett a betegek száma enynyivel, Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint inkább arról lehet szó, hogy már a II. típusú diabéteszeseknél – akiknél a kór elsősorban életviteli, táplálkozási problémák miatt alakul ki – is használják az inzulint.
***
Családi szálak. Új vezetője van az OEP gyógyszerügyi főosztályának Lengyel Gábor személyében. Az új tisztviselő felesége jelenleg a Janssen Cilag gyógyszergyár magyarországi üzletágvezetője. Lapunk azon kérdésére, hogy ez nem összeférhetetlen-e, hiszen Lengyel Gábor számos gyártóval folytat majd tárgyalásokat, Bartucz Attila, az OEP szóvivője úgy válaszolt: a főosztályvezető külön él a feleségétől, egyébként pedig belső ügyrendi szabályozással biztosítják, hogy ez ne okozzon gondot.
Befagyasztás feltételekkel

Tegnap az Országgyűlés egészségügyi bizottsága – a szocialisták többségének köszönhetően – zöld jelzést adott több olyan törvénymódosító javaslatnak is, amely biztosan felkorbácsolja majd a piaci szereplők indulatait. Az egyik módosítás szerint bizonyos esetekben korlátlan időre befagyaszthatná a kormány a gyógyszerek árát, akár csökkentett szinten is. Az egészségügyi miniszter pedig jogot kapna arra, hogy „különleges indok esetén” egyes termékeket kiemeljen az árbefagyasztás hatálya alól. Frajna Imre (Fidesz) úgy vélte: utóbbi passzus a korrupció melegágya, hiszen nincsenek meghatározva, hogy melyek ezek a különleges feltételek. Egy másik módosítás szerint pedig a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszereknél a patikák – hasznuk terhére – árkedvezményt adhatnának a betegeknek.
A kormányzat már dolgozik azon, hogy milyen középtávú megállapodást ajánl a gyártóknak a gyógyszerárak emelésére, illetve a tb-támogatási keret „kordában tartására”. Matejka Zsuzsa elmondta: az elképzelések szerint előre meghatároznák a lehetséges áremelést annak függvényében, hogy az adott évben mennyivel nő az E-Alap (vagy a gyógyszerkassza) költségvetése. A drágulás termékenként eltérő lehetne. Ezt a technikát 2005-ben, illetve 2006-ban alkalmaznák, az azt elfogadó cégeknek addig a jelenlegi szinten kellene tartaniuk áraikat – tette hozzá Matejka Zsuzsa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.