időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ciprusi csomó

Kovács Mária
2004.04.23. 19:32

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a ciprusi biztonsági rendelkezésekkel foglalkozó határozatot. A határozat akkor lépett volna életbe, ha a megosztott szigetország két közösségének lakói, a törökök és a görögök az újraegyesítés mellett voksolnak a hét végén esedékes népszavazáson. Moszkva azért élt vétójogával, mert úgy ítélte meg, a határozattal befolyásolni próbálják a népszavazás kimenetelét. A BT többi tizennégy tagja a határozat mellett foglalt állást.

Az újraegyesítési terv kompromisszumos megoldást kínál a problémára, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyik fél sincs megelégedve vele, mert úgy látja, tőle nagyobb engedményeket követel meg, mint a másiktól. A pártatlan szemlélő számára azonban a terv kiegyensúlyozottnak tűnik. Az elfogadásnak vagy a visszautasításnak nem egyforma a tétje a két népesség számára. A görög rész így is, úgy is az unió tagja lesz nemsokára, míg a jóval szegényebb ciprusi törököknek ez egy sokáig vissza nem térő alkalom. Ennek megfelelően a népszavazáson görög nem és török igen várható. A ciprusi egyesítés jelentősége azonban messze túlmegy a sziget, sőt az anyaországok határain is. Ezzel magyarázható, hogy a nemzetközi közösség olyan sok energiát és pénzt fordít az érintettek meggyőzésére. Az Egyesült Államok például mintegy 400 millió dollárt ajánlott fel a keleti mediterraneum stabilizálásáért, amely Amerika közel-keleti rendezési tervének szerves részét képezi. Az EU 360 millió dollárt helyezett kilátásba, Hollandia miniszterelnöke pedig figyelmeztette Törökországot, a ciprusi törökök nemleges válasza esetén csatlakozása hosszú időre lekerül a napirendről.
Ankara a maga részéről meg is tett mindent, hogy ez ne forduljon elő. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Erdogan miniszterelnök ezzel kapcsolatos manőverei azonban megosztották Törökországot. A hadvezetés a nagymértékű török csapatkivonás veszélyeire hívja fel a figyelmet, s rosszallja, hogy a Ciprus körüli huzavonát Erdogan a hadsereg elleni hangulatkeltésre használta fel. Sezer államfő sérelmezi, hogy a kormány több engedményt tett a megállapodás érdekében, mint amenynyire az országot irányító legfőbb hatalmi testület, a Nemzetbiztonsági Tanács felhatalmazta. Görög részről mintha a terv elutasítására biztatnák a szavazókat. A Tasszosz Papadopulosz-féle kommunista párti ciprusi vezetés kezdettől nagyon óvatosan adagolja az információt arról, hogy milyen előnyöket is biztosít a terv a görög ciprusiaknak, s az uniós tisztségviselőket sem hagyja szóhoz jutni. Pedig, ha most nemmel szavaznak, kárpótlásra hosszú ideig nem számíthatnak, kivéve, ha szavazatukkal magasabb érdeket szolgálnak. Denktas ciprusi török vezető nyíltan, Törökország burkoltan reménykedik a görög elutasításban, mondván, ha nem a törökök hibájából marad el az újraegyesítés, talán feloldják ellenük a gazdasági embargót, esetleg még a diplomáciai elismerést is elnyerhetik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.