időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Felfedezték a legtávolabbi exobolygót

2004.04.27. 16:04

Az eddig ismert legtávolabbi, Naprendszeren kívüli, más néven exobolygót fedezték fel új-zélandi, ausztrál és japán kutatók – adta hírül az AFP hírügynökség. A csillagászok az új-zélandi Canterbury Egyetem Mount John obszervatóriumának távcsövével kémlelték az eget, amikor a közelmúltban rábukkantak a Földünktől 17 ezer fényévnyire található, Jupiter-méretű bolygóra, amely a Tejút közepén kering egy úgynevezett vörös törpe körül. A vörös törpe mint csillagászati fogalom olyan bolygót jelent, amelynek a tömege és az átmérője a mi Napunk azonos értékeinek egyharmada és 0,08 százaléka közé esik. Felszíni hőmérséklete kevesebb mint 3500 Kelvin, ezért csak igen kevés fényt sugároz – írta a National Geographic. A bolygó háromszor olyan messze kering csillagától, mint a Föld a Naptól. Az új bolygót új-zélandi kutatóktól függetlenül amerikai és lengyel csillagászoknak is sikerült észlelniük a chilei Las Campanas obszervatóriumból. A felfedezés hírét a jövő hónapban publikálják majd az Astrophysical Journal című nemzetközi szaklapban.
A szakemberek az újonnan meghatározott exobolygót az úgynevezett gravitációs mikrolencsés technikával vették észre. Mindez a gravitációslencse-hatás jelenségén alapul, amely szerint egy háttércsillag fényességét megváltoztatja az előtte áthaladó csillag gravitációja. Az eljárás lényege annyi, hogy a fényességváltozás megmérésével megmondható, hogy a csillag előtt egy másik csillag vagy egy csillag és egy bolygó haladt-e át.
Ez volt az első eset, hogy egy bolygót a gravitációs mikrolencsés technikával sikerült azonosítani – mutatott rá a nem mindennapi eredményre Denis Sullivan, a kutatásban részt vevő egyik asztrofizikus. Elmondta: reményeik szerint az új technológia használható lesz a – más eljárásokkal nehezen meghatározható – Föld-szerű bolygók utáni kutatásban is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.