időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Magyar kultúra Írországban

Gyöngyösi Márton
2004.04.24. 18:53

Az Európai Unió bővítésének napján, május elsején a központi ünnepségeknek és a hivatalos „alkalmi EU-csúcsnak” – amin Bertie Ahern ír kormányfő meghívására a jelenlegi tizenöt, valamint az újonnan csatlakozó tíz új tagállam kormány- és államfője lesz jelen – Dublin ad otthont, míg a csatlakozó tagállamokat vidéki városok látják vendégül.
Magyarországnak a húszezres, északnyugat-írországi Sligo jutott, amely a sűrű és színes rendezvényeknek köszönhetően erre a napra szinte magyar városkává válik. A főként az ír Nobel-díjas költő, William B. Yeats versei nyomán ismertté vált Sligóban fellép a Cédrus és az Ifjú Muzsikások zenekar, a világhírű Vogler Quartet, valamint az ír Callino Quartet egy-egy Bartók-vonósnégyest ad majd elő, az Írországban élő Kabdebó Tamás pedig az ír költővel, Eibhlín Nic Eochaidhdel a két ország irodalmát mutatja be közösen. Ezenkívül bemutatkozik a magyar borkultúra és a magyar konyha is.
Az uniós csatlakozás napjára tervezett ünnepségeket azonban számos kulturális esemény előzte meg országszerte. Már március 3-a óta megtekinthető a dublini nemzeti galériában a tíz új csatlakozó tagállam neves festőművészeinek képeiből válogatott kiállítás. Az Új határok – az új EU-tagállamok művészete címet viselő kiállításon olyan híres magyar festők képei láthatók, mint Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Szőnyi István, Tihanyi Lajos és Derkovits Gyula. Ott lesz még a felvidéki Mednyánszky László, akinek csodálatos, barbizoni ihletésű képe – szervezési hibából adódóan, avagy érdek-képviseleti gyengeségünk jeleként – a szlovák festők műveinek sorát gyarapítja.
A dublini Abbey színház fennállásának 100. évfordulójára, március 17-től (Szent Patrik napjától kezdődően) rendezett nagyszabású előadás-sorozatban a Vígszínház bemutatja Marton László Össztánc című darabját. A rangos, minden évben a nyugat-írországi Galwayben megrendezett Cúirt nemzetközi irodalmi fesztiválon pedig Juhász Ferenc olvas fel részleteket A szarvassá változott fiú című költeményéből április 22-én. Dublinban pedig április 23-tól megtekinthető a Pearse család otthonában kialakított múzeumban az a kiállítás, amely ír és más európai kortárs szobrászok, köztük Szmrecsányi Boldizsár alkotását mutatja be.
Az viszont még nem teljesen világos, hogy az április 26-án a magyar nagykövetségre, kizárólag magyar nyelvűnek meghirdetett rádiókabaré – amelynek népes előadóstábja Farkasházy Tivadar vezetésével érkezik az ír fővárosba – hogyan illeszkedik (mind időzítését, mind témáját illetően) a magyar kulturális rendezvénysorozatba. Dublinban már április 22-én elkezdődik az ünnepi készülődés: május 3-ig minden éjjel látható lesz az égen Rafael Lozano-Hemmer kanadai–mexikói művész interaktív fényjátéka, amely a világ legnagyobb és legkülönlegesebb on-line művészeti produkciójának ígérkezik. (Az érdeklődők bővebb információhoz juthatnak a www.dublinelevation.net honlapon). Uniós csatlakozásunk előestéjén tűzijátékot rendeznek, másnap, május elsején pedig a Merrion Square-en tartandó Európai vásáron Magyarország a századforduló kávéházi kultúrájának a bemutatását tervezi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.