időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2004.04.20. 23:00

New Statesman

A baloldali brit hetilap Kimenni most című címlapsztorijában John Pilger bevezetőjében felidézi azt a biztonságot, amelyben még a diktatúra idején utazta végig Irakot, és azt a kedvességet, ahogyan az emberek bántak vele. Soha nem keverték össze személyét a brit kormány Irak elleni fellépésével. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott. Minden külföldit ellenségnek tekintenek. A nyugati média folyamatosan hazug képet közvetít Irakról. Vannak kivételek. Mint például Jo Wilding, egy brit emberjogi megfigyelő bagdadi jelentései (wildfirejo.blogspot.com).
A külföldi média terroristáknak nevezi az ellenállókat, míg a külföldi megszállókat nem nevezik terroristáknak. Holott mintegy 55 ezer irakit öltek meg eddig. Tudósításában felteszi ezt a kérdést is: „Mikor lesz meg az újságírókban az a szakmai bátorság, hogy tudósítsanak arról a sarkalatos szerepről, amelyet Izrael játszik a Közel-Kelet ezen nagy léptékű, gyarmatosítási tervében?”

Spiegel

Abdallah Fangi, a Palesztin Autonómia Hatósága németországi képviselője a balliberális német lapnak adott interjújában kijelentette, hogy Saron a Hamász vezetőinek meggyilkolásával a lehető legostobábban jár el. Ugyanakkor a zsidók múltbeli szenvedését eszközként használja fel, hogy politikája mindenfajta bírálatát antiszemitának bélyegezze.

newsclick.de

A német hírportál kommentárja szerint Saron a Hamász-vezetők likvidálásával a békefolyamatot likvidálta. Saronról lehullt az álarc. Számára a palesztinok megalázása program. Tragikus, hogy az amerikai kormány „ennek a sírásónak” a politikáját támogatja.

BBC News

A csatlakozó posztkommunista országok között az egykori szovjet köztársaság, a technológiailag is élenjáró kis Észtország vezeti az internetes forradalmat – jelenti a brit közszolgálati adók tudósítója Tallinnból.

Foreign Policy

A tekintélyes, negyedévente megjelenő amerikai külpolitikai folyóiratban Szélessávú marxizmus címen írt cikkében a szerzők azt bizonyítják, hogy a szegény nemzeteknek államosítaniuk kellene a privatizált távközlési hálózatokat a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés érdekében.

Die Zeit

Exodus az ígéret földjéről címmel a német balliberális, értelmiségiekhez szóló hetilap arról tudósít Tel-Avivból, hogy hatalmas sorok kígyóznak az ottani lengyel nagykövetség előtt. Az izraeli zsidók körében nagyon keresett lett a csatlakozó országok útlevele, mert az lehetőséget ad az uniós tartózkodásukra. A rossz gazdasági helyzet és a bizonytalanság miatt főként a fiatalok és a képzett réteg gondolkodik a visszavándorláson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.