időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Újabb milliárdos kötvénykibocsátás

2004.04.14. 23:00

Az államadósság finanszírozására újabb rekordhitel felvételére készül a pénzügyi tárca: a Reuters hírügynökség tokiói piaci értesülései szerint Magyarország ötvenmilliárd jen, azaz 468 millió dollár értékben tervez kötvénykibocsátást.

Egyelőre nem tudni, hogy a tranzakciót mikor bonyolítják le, mert a Pénzügyminisztériumban az MTI érdeklődésére nem kívántak megjegyzést fűzni az értesüléshez. Annyi ugyanakkor már biztosra vehető, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden a brit HSBC Bank és a Lehman Brothers pénzintézeteknek megbízást adott fontkötvény kibocsátásának megszervezésére. A kötvény összegét és futamidejét a befektetői érdeklődés figyelembevételével határozzák meg, az ÁKK a befolyó összeget az idei évben lejáró államadósság finanszírozására használja fel – közölte tegnap az ÁKK az MTI-vel.
Az államadósság kötvénykibocsátással történő finanszírozási igénye jelentősen megnőtt, hiszen az idei tervek szerint Magyarország összesen hárommilliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket a tavalyi, összesen kétmilliárd euró értékű ilyen fajtájú külső pénzbevonás után. A növekvő államadósság fedezésére az év elején már történt egy egymilliárd euró értékű eurókötvény-kibocsátás. A tíz év múlva lejáró kötvények kibocsátáskori hozamfelára 0,41 százalékponttal haladta meg a 4,25 százalékos kamatozású német államkötvényt.
Mint ismeretes, hazánk államadóssága jelenleg eléri a 10 968 milliárd forintot, az összeg GDP-arányos mutatója mindössze egy százalékkal marad el az unió által meghatározott hatvanszázalékos maximumértéktől. A kormányváltás óta mintegy harminc százalékkal nőtt az adósságállomány, ezzel együtt folyamatosan növekedtek az adósság törlesztési terhei. A pénzforgalmi mérleg adatai alapján a pénzügyi tárca utoljára múlt hónapban emelte meg az éves adósságszolgálatra vonatkozó kifizetéseket: a decemberben elfogadott költségvetésben még 720 milliárd forint kamatfizetés szerepelt, februárban ezt az összeget további 160 milliárd forinttal emelte a tárca, a legutóbbi jelentés ugyanakkor már 894 milliárd forint törlesztési kötelezettséget ír elő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.