Egy hajdani vendéglő emlékére

–
2004. 08. 13. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállásáig – a Gellért fürdő építéséig – igen kedvelt hely volt Budapesten, a Sáros fürdő szomszédságában dédapám, Szinell György vendéglője az akkori Ferenc József híd budai torkolatánál. Nem csoda, hiszen dédapám a vendéglőben és a családi asztalnál is megkövetelte a szép tálalást. Vallotta: „az ötletes és esztétikus szervírozás a művészek sorába emeli a szakácsot”, mert a gasztronómia, mint minden művészet, örök.
Kiváló vendégcsalogató receptjei voltak, melyek közül ma is készítünk néhányat. Íme az egyik: puhára főzött borjúlábból eltávolítjuk a csontokat, majd metéltre vágjuk, és elegyítjük almával, ecetes uborkával, fűszerezzük sóval, borssal, mustárral, majonézzel és egy kevés borral. A legvégén egy kevés cukorral „bolondítjuk meg” az egészet.
A vendéglő sorsa azután dédszüleim sorsát is megpecsételte, mert egy újabb helyen már nem tudtak „művészetükkel” meggyökerezni.
Horváth József
Kaposvár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.