Hogyan legyél humoralista (47.)

Sándor György
2004. 08. 14. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősebb korosztály hiába tudja, hogy egészségesebb a nyers étel, mint a főtt – nem ízlik neki. Pedig halljuk eleget, hogy csak az élő étel tartalmazza a vitaminokat és enzimeket, amelyre az immunrendszerünknek, ennek a belső védekező hadseregünknek szüksége van. Csak így tudja kivédeni a ránk záporozó ártalmakat. Környezetünkből naponta százszámra érnek bennünket új kémiai anyagok. Ezekkel az immunsejtjeink az eltelt évmilliók alatt nem találkoztak, azért nem is tudják ártalmatlanítani őket – dr. Jánosik Zsuzsa múlt héten megkezdett néptanítói egyszerűségű sorozatát a magam „tekervényes bonyolultságával” el nem rondítom, minden stilizálás és szerkesztés nélkül pusztán közreadom.
A vegyszermentesen termelt gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, a gabona és az olajos magvak adják a belső védelmi erőink táplálékát, de mi éheztetjük őket. Ezért kellene megszokni, étrendünkbe beilleszteni A NYERSEN FOGYASZTOTT BIOÉLELMISZERT. Gyerekekkel könnyű a dolgunk: ha éhesek mindent szívesen megesznek. A káposztalevelet, a torzsát, a csicsókát, a sárgarépát, de még tyúkhúrból, pitypangból, csalánból készült „vad” salátát is.
Az idősebbekkel más a helyzet. Nehéz az átállás, még akkor is, ha beteg valaki és tudja, hogy a gyógyulása múlik az étrendi változásokon. De ez érthető. Nem csak táplálékot eszünk, hanem emlékeket is. Ezért érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a magyar konyha megszokott és szeretett régi ízeit új, egészségesebb alapanyagokból, vagy éppen főzés nélkül állítsuk elő.
A biokonyha az élet műhelye és az életmű helye is egyben. Mikor jómagam úgy másfél évtizeddel ezelőtt a biokonyhának erre az új útjára tértem, a gyerekeim még kicsik voltak, és szemrehányást tettek. „Anyukám” – mondta a fiam –, „máshol főznek! R e n d e s ételt főznek! Mi meg ehetjük a te aszszociációidat!”
„Igazad van” – válaszoltam. „Ne is egyétek az én asszociációimat, hanem a magatokét”.
Mostanában azért már nem haragszanak annyira. Megjelentek a gondok, a betegségek – ezek mind áldások álruhában. Megtapasztalták az enyémek is, hogy a bioételek adják a jó közérzetet és a gyógyulás alapját.
A főtt ételek nagyon finom ízűek, sósak, édesek – de utána sokszor fáj a gyomrunk. ADDIG FINOM, AMÍG ESSZÜK. Élvezeti cikk, addig a félóráig, míg fogyasztjuk. Utána puffadunk, elnehezülünk. Ezért isszuk étkezés után a kávét is: az emésztés energiát von el, elálmosodunk. Ha módunk van megtapasztalni a különbséget, ha van időnk alaposan megrágni a nyers salátákat, ha a nyállal jól elkeveredik az étel már a szánkban, akkor megindul az előemésztés, és a gyomor munkája megkönnyebbedik. Ha még sikerül az ételtársításokat is nagyjából betartani, a gyümölcsöt különválasztani, éhgyomorra enni, és utána kb. egy óráig nem enni semmit, akkor megint sokat segítettünk az emésztésünknek.
A közismert „testkontroll” szerinti étkezés különválasztja a fehérjetartalmú ételeket a keményítő-tartalmúaktól, és a kettőt nem ajánlja keverni. Lehet viszont együtt fogyasztani a zöldséget a fehérjével vagy a keményítővel. Leegyszerűsítve képlettel: fehérje + zöldség + keményítő = jó társítás; fehérje + keményítő = nem jó. Mindezt számtalan kitűnő könyv taglalja, itt csak nagyon vulgarizálva említettük meg.
A mai magyar konyha a főtt ételen alapul. De étkezési szokásaink nem lehetnek igazán jók, különben nem tartanánk ott egészségileg, ahol vagyunk. Igaz, nem egyedül vagyunk: sajnos, máshol is eléggé rossz a helyzet. A globalizált világban A NAGY ETETŐCÉGEK VESZIK ÁT A FŐSZEREPET AZ ÉTKEZÉSBEN, a háttérben pedig az élelmiszeripar áll. Nem termény, nem eleség, nem élelem többé amit eszünk, hanem: iparcikk.
Eleink még azt mondták a búzára: élet. Ma már a mindennapjainkra sem igazán lehet rámondani, hogy élet, nemhogy kenyerünkre. A saját életünk is inkább csak valami „kvázi” élet – többnyire a másokét nézzük a tévében, ahelyett hogy a magunkét élnénk. Ha beengedjük a rádiót és a tévét az otthonunkba, NEM LEHETÜNK JELEN TELJES FIGYELEMMEL A SAJÁT VILÁGUNKBAN. Valakik belebeszélnek a gondolatainkba és érzésáramlataink hullámzásába, ha egyedül vagyunk, és akkor is, ha szeretteinkkel együtt vagyunk.
Se a termékeny egyedüllét, se a termékeny együttlét nem jöhet létre olyan dobozok közelében, ahonnan többnyire exhibicionistákat mutogatnak azért, hogy a pénzünket kiszedjék a zsebünkből azok, akiket sohasem látunk. Pedig önmagunkat és társainkat (életünk társait is és az alkalmi barátokat is) TELJES SZELLEMI JELENLÉTÜNKKEL ÉRDEMES MEGTISZTELNI, mert csak így gyarapodhatunk minden alkalommal testben-lélekben-szellemben kölcsönösen. Enélkül pedig mire való volna az együttlét, vagy az egyedüllét?
(A jövő héten folytatódik)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.