Kormosodó csövek

–
2004. 08. 14. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös bestia címmel jelent meg a Magyar Nemzet Magazin július 10-i számában a hungarikumsorozat nyolcadik része, mely a magyar fűszerpaprikát mutatta be. Ez az írás is utalt arra, hogy fűszernövényünk hírneve már korántsem a régi. A világpiacot egykor uraló magyar fűszerpaprika ázsiója csakugyan megkopott, amit én alapvetően a hagyományos paraszti gazdaságokban honos termesztési módszerek visszaszorulásának tulajdonítok. Mint az egykori Konzerv- és Fűszerpaprika-ipari Kutatóintézet tudományos munkatársa, tanúja és részese voltam ennek a folyamatnak. A téeszek munkaerőhiánya miatt került előtérbe a szedés gépesítése, ami nagyon sokat rontott az őrlemény minőségén. Több szabadalommal védett eljárást dolgoztam ki annak érdekében, hogy javítsak ezen a helyzeten. Két technikai megoldás ma is a birtokomban van, ezek kísérleti stádiumig jutottak el. 92 éves vagyok. Nem szeretném, ha találmányaim veszendőbe mennének, miközben jeles hungarikumunk és az ország javát is szolgálhatnák.
A hagyományos paraszti módszerek lényege a rengeteg kézi munka volt. A palántákat eleink sokszor az ágy elülső végében csíráztatták és keltették. A cseperedő növényeket tavasszal egyenként ültették ki a földekre. Gondozásuk a termőre fordulásig sok fáradsággal járt. A fűszerpaprika termése általában nem egyszerre érik be, ezért a betakarításra többször is sor került. A gazdák mindig a pirosodó – vagy ahogy a paraszti nyelv mondja: kormosodó – csöveket szedték le. Esténként az aznap behozott termést kalákában fűzték fel. Az így készült füzérek általában a házereszek aljába kerültek, ahol a friss levegő és a napfény utóérlelte őket. Ekkor játszódott le egy fontos és az őrlemény megfelelő minőségéhez nélkülözhetetlen biokémiai folyamat, megkapta a fűszerpaprika termése a megfelelő színt, ízt és aromát. A malom kapacitásától függően kérte be az eresz alatt megérlelt, megszáradt és a szárától, magháztól, vagyis a csumájától megszabadított paprikabőrt a termelőktől. A régi paprikamalmokban kövekkel is darálták a termést, ami felmelegítette az őrleményt, és felszínre hozta a festékanyagokat. Ez még különlegesebbé tette a fűszerpaprika színét és aromáját.
A téeszek megalakítása után a párt kiadta a jelszót: a mezőgazdaságot iparosítani és gépesíteni kell. Elindult a mindenáron való fejlesztés, gyakran megfelelő hozzáértés nélkül. Az iparszerű termelés követelménye a fűszerpaprikát is elérte, ami párosult az ágazatban jelentkező munkaerőhiánynyal. Az iparosítást akkoriban úgy fogták fel, hogy a növények nevelésénél, a termés betakarításánál az összes műveletet gépesíteni kell. Csakhogy elhibázott volt a filozófia. A gépnek kellett volna alkalmazkodnia az anyaghoz, nem pedig fordítva. Márpedig a tervezők a fűszerpaprika esetében így jártak el: létrehoztak egy gépet, amelyhez az anyagnak kellett volna alkalmazkodnia.
Itt dőlt el a magyar fűszerpaprika sorsa, ekkor indult el a lejtőn az ágazat. Amikor a gépi szedést bevezették, az erre szolgáló eszközt jelentős kedvezménnyel adták át a téeszeknek, azzal a feltétellel, hogy a növény vetésterületét növelik. A géppel csak egyszerre lehetett leszedni az egyébként többször érő fűszerpaprikát. A tüskéket rejtő szedőhengernek gyors fordulatszámon kellett pörögnie, hogy ellensúlyozza a gravitációt, tehát betakarítás közben ne essen le a földre a termés. Ezért a csövek annyira megütődtek, hogy rögtön rothadásnak indultak. A téeszek csak azzal a feltétellel vállalták a gépi szedést, ha a feldolgozók azonmód átveszik tőlük azt, ami lekerül a földekről. A végeredmény siralmas volt: a féléretten, zölden is leszedett, roncsolt, tisztítatlan termésből folyt a gyárudvaron a piros lé. Az egészet leszecskázták és megszárították. Elmaradt az utóérés, és a csumát sem tudták rendesen kiválogatni a futószalagnál az asszonyok. Bekerült az őrleménybe a nagy olajtartalmú mag és a magház, ami alaposan lerontotta a termék színét, ízét, zamatát.
Az utóérlelés biztosítására dolgoztam ki a szabadalommal védett zsákhálós megoldást. A zsákba a kolbásztöltéshez hasonló eljárással kerülnek bele termések. A lyukak optimális keresztmetszete biztosítja, hogy a csöveket utóérés közben érje a levegő, és ne penészedjenek meg. Másik szabadalmam segítségével azt értük el, hogy a gép ne keresztbe, hanem hosszába vágja fel a paprikacsöveket, így már könnyebben eltávolítható belőlük a magház. Egy német szedőgéphez illeszkedve készítettem el egy harmadik szerkezetet. Az autómotor tengelyéhez hasonlóan forgó horogról van szó, amelyik a hat centiméter széles futószalagok között működik, és megtisztítja a fűszerpaprika termését a levéltől, szártól, egyéb hulladéktól. A negyedik, szabadalommal védett eszközben olyan sűrűn állnak a fémtüskék, mint egy hajfésűben. Azt a mozdulatot utánozza, amikor a kézfejünkkel megfogunk valamit. Így emeli ki a futószalagon szaladó fűszerpaprika a törek közül a csumát.
De a legfontosabb az, hogy a hazai fűszerpaprika-termesztés újra megbecsülje a hagyományos parasztgazdaságok tudományát. A minőség legyen a döntő: térjünk vissza ehhez a szemlélethez. S akkor a magyar fűszerpaprika a nemzetközi piacokon is visszanyerheti régi hírnevét.

Dr. Nyíry Géza nyugalmazott
tudományos kutató
Lejegyezte: Nánási Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.