Pontybaligány meg ami szem-szájnak ingere

Varga Klára
2004. 08. 09. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó kedvvel, bőséggel – így hangzott a hét végén Csopakon rendezett balatoni hal- és borfesztivál jelmondata. Hiszen hát gondoltunk, gondolunk a balsorssal egyébkor éppen eleget. A Kristóf Attila ötlete nyomán született fesztivál célja, hogy a balatoni halakra, a környékbeli vendéglátókra, kis családi pincékre, helyi és országos borosgazdákra felhívja a figyelmet. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy három napon át neves közéleti személyiségek, művészek látták vendégül az ide látogató közönséget, oly módon, hogy édesanyáik, nagyanyáik féltve őrzött receptjei alapján főzik meg kedvenc ételeiket a környékbeli pincészetek, éttermek séfjeivel közösen.
A tavalyi vendéglátók az idén vendégként vesznek részt a rendezvényen, azonban ők hívhatták meg azokat, akik most főzhettek saját receptjeik alapján a környékbeli kis pincékben, éttermekben. Tóth Mónika elmondta: ennek a gyakorlatnak a célja a folytonosság, a hagyományteremtés és a meghitt együttlét. Így megkóstolhatjuk a pontybaligányt (fűszeres halfasírt kelkáposztaköntösben) Cey-bert Róbert gyűjteményéből, a Nemcsák Károly ízlése szerinti paprikás csirkét sok tejföllel, Trokán Péter részeges pulykaszárnyát, az uborkalevest Gyurkovics Tibor módra, Petrás Mária szilvás rácsos süteményét, valamint Mádl Ferencné balatoni fogasát. A környékbeli borospincékben, a Dobó vendéglőben, a Mandel csárdában, a Malom csárdában, a Söptei pincevendéglőben, a Linczy pincében, a Szent Donát pincében, a Jásdi pincében és a Bánki pincében egész napos borkóstolókon ízlelhették meg a környékre látogatók a magyar táj folyékony rubintját, smaragdját.
A tavalyi, akkor még kétnapos rendezvény fő helyszíne a Dobó vendéglő volt, az idén a csonka torony környékére került a színpad, a gyermekfoglalkozások, a koncertek és más előadások. Nagy sikert aratott Hampel Katalin divatbemutatója, amelyen a 70-es, 80-as évek manökenjei Hampel-kreációkat és a divattervező asszony gyűjteményéből régi magyar ruhákat mutattak be. Nagy örömmel üdvözölte a közönség az ifjú Csoóri Sándor vezette ifjú muzsikás együttest is. Petrás Mária gyönyörű énekében is gyönyörködhettek, akik ott voltak szombaton este. Ebben a katlanban állnak most a kézművessátrak, itt dedikálnak többen is, árusítják a Magyar Nemzetet, itt sütik a kemencés lángost sajttal, tejföllel, töpörtyűvel, itt zajlanak a gyermekfoglalkozások és a családi vetélkedők is. Tóth Mónika szervező elmondta, hogy számukra nagyon fontos volt, hogy ne a megszokott tevékenységekkel szórakoztassák a kicsinyeket, inkább azt tanítsák meg nekik, elődeink hogyan őrölték, csépelték a búzát, hogyan sütötték a lepényt, hogyan őröltek fűszereket, miként készült a bor. Ezeken a délelőttökön a legkisebbek a nádlabirintus rejtelmeit fedezhették fel a csonka torony tövében, közben pedig a katolikus templomban megnyílt Petrás Mária kerámiakiállítása.
Pénteken halászléfőző verseny zajlott. Akik a pincékbe kívántak látogatni, azokat kis busz vitte a kilátás szempontjából is pompás helyszínekre. Este azután a neves személyiségek, akik most szakács- és vendéglátó szerepben is bemutatkoztak, meghitt hangulatú beszélgetéseken kínálták a családi receptek szerint készült pompás falatokat. A legnagyobb sikere talán Kristóf Attila Natasa módra készült fogasfiléjének és Fehér Béla Bandi módra készült egybesült karajának volt, ezeket a recepteket Dobó József, a Dobó vendéglő vezetője meg is tartja az étlapon, éppen úgy, mint Pitti Katalin juhtúrós rántott gombáját. A kis családi vállalkozásként működő Söptei Pincészet kifejezetten ezen a három napon kínált csak halat a vendégeinek. Söptei Róbert, a pincészet szakácsa egy leheletnyi tárkonyos ecettel igazított Hargitai András hallevesén, Papp Endre halfalatkáihoz pedig majonézes almasalátát ajánlott kiegészítésül. Arra is volt gondja, hogy halsaláta-kompozícióval lepje meg vendégeit.
A háromnapos rendezvény egy olyan társadalom vízióját festette elénk, amelyben a művész, a vendéglátó és a szakács alkotótársak, amelyben mindenkinek része lehet önbecsülésen, a kölcsönös megbecsülésben, amelyben mindenkinek saját helye van, mindenki nélkülözhetetlen. Dobó József tíz év szervez étterme udvarán író-olvasó találkozókat, előadásokat, többször meghívta már ilyen alkalommal Kristóf Attilát, Pilhál Györgyöt, Deák Horváth Gábort, Bayer Zsoltot és másokat. Könyvbemutatókat is rendezett, s mint mondta, nagyon fontos neki, hogy ezeket az általa tisztelt újságírókat személyesen is megismerhette, s hogy ily módon részese lehet annak, hogy az általuk képviselt értékrendszer minél akadálytalanabbul járhassa a maga útját. Az étkekről elmondta: nem változtatott semmit a hozzá kerülő recepteken, mivel tudja, hogy mindenkiben él annak az élménye, hogyan is főzte meg ezeket az ételeket édesanyja, nagyanyja. S fontos neki, hogy nemcsak az ízeket, hanem az emlékezetet és az együttlét élményét is átadja az ételeken és az ételek közös elfogyasztásán keresztül.
A fesztivál ideje alatt borverseny is zajlott, mindenki szavazhatott az általa kóstolt borok közül arra az egyre, amely ízben, temperamentumban a legközelebb áll hozzá, s a nyertes átveheti majd az Európa szívében díjat. Vesztergombi Csaba, az ország egyik vezető borpincéjének vezetője elmondta: a borosgazdáknak nagyon fontosak a fesztiválokon való szereplések, hiszen a bor bizalmi termék. A borosgazda az arcát, a nevét adja ilyenkor az általa termelt borhoz, így sokkal személyesebbé válik a fogyasztó számára a borokkal való találkozás. Azon aggodalmakkal kapcsolatban, hogy a magyar ember a rendszerváltozás óta „elsörösödött”, azt mondta, hogy éppen a rendszerváltozás óta eltelt tizenöt évben jöttek létre azok a kis családi vállalkozások, amelyek az egész borértő világ nemzetközi megbecsülését elhozták a magyar borok számára. A látogatók 60 százaléka fiatal, s úgy gondolja, ők lesznek azok, akik a borivás kultúráját és kultuszát felélesztik, továbbviszik. Figula Mihály, akinek szilénusz cuveé-je a brüsszeli és a párizsi zsűritagok tetszését is elnyerte, azt mondja, borok szempontjából Magyarország kivételes helyzetben van, kedvezők az éghajlati adottságok is, s az is egyedülálló, hogy míg más bortermő területeken, Chilében, Ausztráliában, Kaliforniában mindössze négy-öt borszőlőfajta terem, Magyarországon száz nemes borszőlőfajtát tartanak számon. Ezek közül 30-35-öt (zenit, juhfar, kéknyelű stb.) máshol nem is termesztenek. És a világ ezekre a különös ízekre figyel fel. Egyedülálló az is, hogy míg Franciaországban a termőterületek szerint tartják számon a borokat, nálunk azt mondják, iszom egy Szeremley Huba-bort, egy Bock-bort vagy valami finomat Tiffán Zsolttól.
Egy ilyen fesztivál Figula úr szerint a környékbeli kis családi pincéknek nyújtja a legtöbb segítséget, amelyek nagy lehetőséghez jutnak azzal, hogy világszínvonalú borokat kóstolhatnak meg itt három napon át a vendégek. A borászok azért is szívesen kínálják, mutatják be náluk boraikat, mivel vágyuk és érdekük, hogy ezen a tájon minél több ilyen lehetőség legyen a vendéglátásra, s hogy ezek a kis éttermek minél jobban működjenek.
A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye volt a Palóznaki Antal-szobor megkoszorúzása s az is, amikor pénteken este Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele asztali áldást mondott a fesztivál színpadán. A hal- és borfesztivál mindhárom napján sokan vettek részt a délelőtti katolikus misén és református istentiszteleten: a spiritualitásnak ez a fajta közelsége pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az eseménysorozat lényege ne a puszta eszem-iszom legyen, sokkal inkább a közösség, a táj, a hal, a bor és az alázattal dolgozó ételt, italt adó kéz dicsérete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.