A szép juhászné

Borok, babonák, rítusok jegyében zajlanak a tizenharmadik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál eseményei a budai várban és Szentendrén a skanzenben szeptember 5–15. között. A fesztivál, amely a magyar borok legnagyobb hazai seregszemléje, az elmúlt évtizedben rangos szakmai, turisztikai, idegenforgalmi eseménnyé vált, egyben színvonalas, a borhoz, a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai programokat kínál. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a budai várban a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár, amelyen tíz ország 130 kiállítója 1300-féle borral várja a látogatókat. Újdonság a valódi nemzetközi borversenyt bemutató VinAgora tér, ahol az előre regisztrált jelentkezők ötvenperces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel. Lesz Tokaj-kiállítás, boregyetem, szüreti felvonulás, pezsgőlovagok, sajtlovagok avatása, borhajó-musthajó a Dunán, szüreti sokadalom a skanzenben és jótékonysági borárverés.

–
2004. 09. 04. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tökéletes ízharmóniát alkot a sajt és a bor együtt, valódi gasztronómiai élvezetet nyújtva az ínyenceknek. A sajt azonban nemcsak ízben, hanem tápanyagokban is gazdag, sok fontos vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ezért ősidők óta fontos szerepet játszik a táplálkozásban. Jelentőségét az is mutatja, hogy számos legenda, babona és hagyomány kapcsolódik hozzá.
A Hargitán a csoportokba, úgynevezett cimboraságokba tömörülő juhtartó gazdák régi szokás szerint januárban választanak új pásztort a tavaszszal kezdődő legeltetési idényre. A választást alku előzi meg, a pásztorok pályáznak a fontos tisztségre. Az alku úgy folyik, hogy a cimboraságok előzetes ajánlatokat kérnek azoktól a pásztoroktól vagy majoroktól, akik állományuk megőrzésére vállalkoznak. Ha a régi pásztorral nincsenek megelégedve, nem keresik meg ajánlatkéréssel, ezzel is azt jelzik, hogy többé nem kérnek az illető pásztor szolgálataiból. Az alku tárgya az egy juhra számított sajt- és ordamennyiség, amelyet a pásztor megígér. Olykor mindössze egy kiló sajton áll vagy bukik az új pásztor vagy major sorsa. Természetesen ez utóbbiaknak sem mindegy, hogy a gazdák mennyi pénzt, gabonát vagy túrókenyeret ajánlanak fel számukra állományuk őrzése fejében.
Ám nemcsak a sajt hat a gazdálkodásra, hanem a gazdasági feltételek is hatással lehetnek a sajtkészítésre.
A reblochon sajt, amelyet Franciaországban a fejés utolsó szakaszában nyert zsírosabb tejből készítenek (a „reblocher” szó e célnak megfelelő fejési módot jelent), állítólag egy középkori adócsalási formának köszönheti a születését. Az első fejésből származó tejet ugyanis a hatóságok keményen megadóztatták, így a szemfüles parasztok igyekeztek a tej javát a második fejésből nyerni és azonnal sajtot készíteni belőle.
A történelem folyamán a sajthoz ördögi és angyali képzetek is kapcsolódtak. A betlehemes játékokban például a pásztorok sajttal és báránykával ajándékozzák meg a kis Jézust. A sajt ugyanakkor gonosz étek is lehetett – a kecskét sokáig az ördög megtestesülésének gondolták, ezért a tejéből készült sajtot nem tartották kívánatosnak az emberek. Később a sznobizmus gördített akadályokat a kecskesajt terjedése elé: a kecske „a szegények tehene” volt, ezért a tehetősebbek nem nyúltak az ízletes falathoz.
A sajt álmainkban is sok mindenről árulkodhat. Krúdy Álmoskönyve szerint ha nagyon szagos, akkor betegséget jelent, a friss sajt viszont egészséget és szerencsét. A szép juhászné sajtja kívánságot takar, a régi sajt tömlöccel fenyeget. A sajtbolt találkozást jelenthet egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak megszerelmesedést jelent az asszonynak. Sajtot venni annyi, mint új szeretőt találni. A sajt szagát érezni, de magát a sajtot nem látni, rosszat jelent: megcsalnak.
A sajt szeretetét tükrözi a kedves olasz legenda, amely szerint Olaszországban Parma mellett állt egy nagy hegy, amely teljes egészében reszelt parmezán sajtból volt. A sajthegy tetején a makarónikészítők forró tésztát főztek, vajat olvasztottak rá, és legurították a hegyoldalon az odalent álló éhes embereknek.
Magyarországon a mai értelemben vett sajtkészítés csak a XVIII. század végén kezdett kialakulni. Az első tejgazdaságot, amely a termelt tejet is feldolgozta, Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A családi gazdaságok tradicionális sajtgyártását, amelynek a különleges túrót és más hagyományos sajtokat is köszönhetjük, lassan felváltotta a nagyipari termelés. Ma is van azonban számtalan olyan hírnevet szerzett márka a piacon, amelyeket elődeink is előszeretettel fogyasztottak. Hogy csak egy példát említsünk: a Bakony volt a Magyarországon gyártott első camembert.
A hagyományok és legendák ízébe kóstolhatnak bele azok, akik szeptember 9–12. között ellátogatnak a tizenharmadik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál központi rendezvényére, a borkiállításra és -vásárra, ahol várják őket a Magyar Sajtklub standjai. A klub élvezetes programok széles választékát nyújtja az érdeklődőknek az idén is. Olyan eseményeken kerülhetnek közelebb a sajtok világához, mint a sajtos főzés a fesztivál színpadán, a tiszteletbeli sajtklubtagok avatása, az óriássajt-kóstoltatás vagy a sajtból készített arcmások bemutatója. Nagy múltú hazai sajtokkal képviselteti magát a sajtklub a fesztivál sajtkóstoltató standjain és a boregyetemen is, Bakony és Tihany camembert-ek, Pannónia és füstölt Karaván sajtok várják a közönség rohamát.

Szervező: Magyar Szőlő- és Borkultúra Közhasznú Társaság
Társrendező:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
Információ: H–1113 Budapest, Bartók Béla út 152.
Telefon: (+36-1) 203-8507
Fax: (+36-1) 204-0053
E-mail: [email protected]
www.borkulturakht.hu
www.winefestival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.