Félédes

Dévényi István
2004. 09. 04. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszalad alólunk az autóút, pestiesen nagyot zökkenünk, amint rátérünk az Egerszalók felé vezető kacskaringóra. Csoda világ ez, egyszerre megváltozik a levegő, besűrűsödik, hogy harapni lehet, és csönd van, mert a világ zaja is odavész a dombok mögött. Aztán, hogy a szem se maradjon ki az élvezetekből, fölbukkannak a tufába vájt borospincék. Nem véletlen, hogy elsőre átrobogunk a közel 1900 lelket számláló községen, s csak a település határában vesszük észre, bizony, elvétettük az irányt. Szerencsére segítséget könnyen találunk, hiszen Egerszalókon még mindenki ismer mindenkit.
Odafönt, az Öreg-hegy szoknyájára ülve, a rövid, ám annál merészebben nekilendülő kaptató tetején pihen Hangácsiék – vagy ahogyan hivatalosan nevezik: Hangácsi és Fia – pincészete. Biztató hangra érkezünk; dugó pukkan, amikor bezárjuk magunk mögött a gépkocsi ajtaját. Az udvaron serény, bár érthetetlen munka zajlik: a már kartondobozokba rendezett üvegeket bontogatják néhányan, s öntik hatalmas kádba a zamatos vörösbort.
– Nem a borral van baj, hanem a címkével. Véletlenül a 2001-es évjáratot hirdető papirost ragasztottuk a 2002-es palackokra – magyarázza az idősebb Hangácsi, hamar kitalálván, hogy miért akadunk meg a nem hétköznapi látványosságnál. Majd, hogy ne csak furcsát, hanem szépet is lássunk, a pincébe invitál bennünket. Ahol rögvest újabb furcsaságba botlunk. Mert nem amolyan klasszikus, fejbe húzós lépcsősor döcög lefelé, hanem az alsó szintre állított targonca tálcájába állva ereszkedhetünk a hétméteres mélységbe. Persze erre is van magyarázat, de azt csak a kétemeletes pince első szintjén tartandó pihenőben kapjuk meg. Egy pohárka 2003-as merlot kíséretében.
– Majd meglátják, hogyan terjeszkedett a pince, azért kellett valamit kitalálnunk. Amíg a házzal azonos szinten voltunk csak, addig nem volt gond, ám amikor felépült a gazdasági épület, ahonnan az előbb lejöttünk ide, meg a pincének ez a része, már sok időbe és erőbe tellett minden alkalommal megkerülni a domboldalt – tudjuk meg vendéglátónktól, aki a targonca históriája után rátér a tavalyi merlot történetére. – Ebből nagy aranyérmes bor lesz, már most érezni. Egyelőre még fickándoznak benne a savak, de lassan előretolakszik a fa íze is, s mivel enyhén barrikolt hordóról van szó, ha a finoman füstös jelleg s a borban rejtőző tartalék összeáll, akkor leszünk kész. De erről majd a fiamat kérdezzék, ő a borász a családban, én meg a szőlész, ugyebár.
Amíg az ifjabbik Hangácsi megérkezik, megkóstoljuk a családi birtok néhány büszkeségét. Fent kezdünk a hordóknál, majd alászállunk a legmodernebb technológiát jelentő fémtartályok birodalmába, hogy végül hosszasan elidőzzünk a Kristóf cuvée feliratú tároló mellett.
– A kis unokámról neveztük el, s nem véletlenül, bevallom, nekem ő a kedvencem – forgatja meg a nedűt házigazdánk a fény felé tartva, végtelen szeretettel szemlélve, ahogy a bor lassacskán visszahúzódik az üvegpohár aljára. Hátrébb viszont műanyag kannácskák sorakoznak, amelyek sehogy sem illenek a pince ódon hangulatába. Megvan annak is az oka – int az öreg –, de hosszú, no és szomorú história az, mert a magyar borászat minden kínja-baja, bánata ott rejtezik ezekben a kannás borokban.
– Sejtettem, hogy itt lesztek – toppan be Csaba, az ifjabbik Hangácsi, s mosolya elárulja, hogy a Kristóf cuvéet ő is nagy becsben tartja. Majd kerül még egy pohár, ám az már csak odafönt, a hosszú faasztalnál nyeri el tartalmát, a gyümölcsös illatú olaszrizlinget. – Bár a pincészetünk csak 1992-ben kezdte meg működését, a szőlészethez, borászathoz komoly családi hagyományok kötnek minket – vág bele a borgazdaság történetének ismertetésébe Hangácsi Csaba. Közben persze töltögeti a poharakat, mert nemcsak a rizling, hanem a cserszegi és a hagymahéjszínű, halvány száraz rozé is a birtok büszkesége.
– Már édesanyám apukája is egy apró szőlőbirtokon gazdálkodott, és a termésből minden esztendőben saját bort készített. Nem is akármilyet: a környékről, de Ózdról és Kazincbarcikáról is átgyalogoltak, hogy tőle vásároljanak itókát az ínyencek. Mellette tanultam meg a mesterséget. A szünidők nagy részét vele töltöttem, a pincében és az ültetvényen is segítettem neki. Emlékszem, nagyapám egyszer azt mondta, hogy a szőlővel úgy kell beszélgetni, mint a kisgyerekkel, s akkor a szüret napján bizonyosan meghálálja a gondoskodást.
A borászfamília útja azonban kanyargósan vezetett a modern családi birtokig. Csaba gépésznek, édesapja bányásznak tanult, s csak az egerszalóki termelőszövetkezet megszűnése után, mondhatni kényszerűségből kezdték el művelni a végkielégítésként kapott területeket.
– Egyik napról a másikra lettünk munkanélküliek. Szerencsére még a nyolcvanas években alkalmunk nyílt rá, hogy úgynevezett szakcsoporti szőlőt telepítsünk – nálunk így hívták a hasznobérlettel működő háztájit –, így volt némi alap, amivel elindíthattuk borászatunkat. Egy apró pince meg négy és fél hektár szőlő, erre alapoztuk a jövőnket. Azóta viszont minden esztendőben vásároltunk újabb területeket, mert olyan ez, mint a mókuskerék, nemcsak kiszállni, de megpihenni sem lehet. Mint ahogyan évről évre tettünk apró lépéseket, tavaly óta például önállóan palackozunk, s hogy minél jobb minőséget állíthassunk elő, a birtokon bevezettük a terméskorlátos gazdálkodást.
Nézem a présház két falát beborító okleveleket, közben eszembe villan a műanyag kannák képe, hát muszáj megkérdeznem, hogy mi is az a bizonyos bánat, amiről a Hangácsi-birtok tulajdonosa még odalent szólt.
– Ízlett a cabernet sauvignon?
Bólogatunk, hogy hát persze, igazán kedves emléket fogunk őrizni a cabernet feliratú nyolchektós hordóról, pontosabban a tartalmáról.
– Szóval jó bor? Mert az van a műanyag kannákban is. A borász szíve szakad meg, amikor megtölti a demizsont – kesereg Csaba. – De nincs mit tenni, el kell adnunk a bort, különben lehúzhatjuk a rolót. Sajnos Magyarországon kétféle borra van igazán kereslet. A borsznobok megvásárolják a több ezer forintos, jó nevű borászoktól származó italokat, míg a kispénzűek jobb esetben is az élelmiszerboltok polcainak legaljáról választanak vagy a pult mellől, a kannás kiszerelésű termékek közül. Hiába adnánk tehát 1000–1200 forintért a pincészetünk borait, nem igazán lenne rá kereslet. Pedig ér annyit, kóstolták, eldönthetik maguk is. Szinte mindegy, hogy valamelyik nagykereskedőnek, üzletláncnak adom-e el vagy kannásként értékesítem, mert termelőként közel ugyanannyit kapok a boromért. S a piac nagy úr, ha a megrendelő félédes vagy édes bort akar, akkor kényszerűségből a jó évjáratot is el kell rontanunk. Közben pedig minden borász pontosan tudja, hogy ha Magyarországon nem létezne borhamisítás, talán még kevés is lenne az a mennyiség, amely a honi szőlőbirtokokon megterem.
De bármily meglepő, Hangácsiák nem csak keserűséggel gondolnak kannás borukra.
– A műanyagos kiszerelést megkóstolták a budapesti egyetemisták is, akik mindenféle borászati terméket végigízlelnek heti rendes összejövetelükön. S a srácok rájöttek, hogy a műanyag bizony jó bort rejt, ezért amikor fölfedezték az egerszalóki kannást, róla nevezték el társaságukat, s a mi borunkat tartják etalonnak.
Keserédes történet, amolyan késő délutáni sóhajtozáshoz való. Odakint a nap lassan lehanyatlik a Mátra bércei közé. Már elviselhető a meleg, nem kell a pincébe menekülni a hőség elől, ezért elindulunk az Egerrel szemközt terpeszkedő szőlősbe. Néhány napja hatalmas esőzés verte végig a hegyoldalt, 63 milliméternyi csapadék hullott le néhány óra alatt, ezért még mindig csúszkál az autó, ahogy bekanyarodunk a friss telepítésű Blauburger-táblához. Ám nem a gyümölcs miatt jöttünk ide, hanem mert innen belátni a Laskó-patak völgyét a horgásztótól a szalóki haranglábig, s még azon is túl, le egészen a hőforrásig.
– Ha jártak volna itt egy évtizede, hát nem ismernének rá a községre. Sokat fejlődtünk. Manapság nemcsak a pincéket, hanem a termálfürdőt is keresik a turisták, s még csak most kezdődnek ott az igazán nagy dolgok, hiszen épül a négyszáz férőhelyes szálloda. Amott pedig, mindjárt a tó partján, modern lakónegyed lesz, már ki is parcellázták a telkeket. Úgy szoktuk mondani, Egerszalók a mennyország kapuja. S még azt is hozzátesszük, hogy mi itt egy utcában lakunk a Jóistennel.
A naplemenete lágyan megfesti a majdani lakóparkot, derűs vörösbe burkolva az égboltra meredő csupasz villanyoszlopokat. A Teremtőnek ma még nem kell az egri újgazdagokkal összeköltöznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.