Itt a brazil csirkedömping?

Ha az EU hozzájárul az újabb 270 ezer tonnás brazil csirkeimporthoz, a dömping kiszoríthatja a magyar termékeket az uniós és a hazai piacról, veszélyeztetve az ágazatot és az ahhoz kapcsolódó százezer munkahelyet.

Nagy Ottó
2004. 09. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer hazai munkahelyet veszélyeztet a baromfiiparban és a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatokban az Európai Bizottság magatartása, amelyet az EU és a Mercosur – dél-amerikai országokat tömörítő gazdasági szervezet – tárgyalásain tanúsít. Az EU és a Mercosur között ugyanis jelenleg olyan tárgyalások folynak, amelyek értelmében az Európai Bizottság engedélyezné 270 ezer tonna baromfihús importját a dél-amerikai országokból, ráadásul nagyon alacsony vámtételek mellett. Mindez rendkívül kedvezőtlen helyzetbe sodorhatja az egész unió és vele együtt a Magyarország baromfiiparát is – nyilatkozta lapunknak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BT) titkára.
Az olcsó dél-amerikai baromfihús már eddig is sok bajt okozott az uniós piacokon, mert az import az 1995-ös 25 ezer tonnáról 2001-re 330 ezer tonnára emelkedett, és azóta ezen a magas szinten stabilizálódott. Az áru zöme (280 ezer tonna) fagyasztott csirke-, kisebb része (50 ezer tonna) fagyasztott pulykahús, amely a tényleges vámtétel csak mintegy tíz százalékával terhelve érkezett a közös piacra, komoly gondot okozva az uniós feldolgozóiparnak. Most ehhez a mennyiséghez még hozzáadódna az Európai Bizottság által támogatott 270 ezer tonnás import – mondta Földi Péter. A BT titkára felhívta a figyelmet, hogy a dél-amerikai baromfitermelők, akiket az uniós piacon a vámkedvezmények is segítenek, sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint európai versenytársaik. Kevesebbek ugyanis a termelési költségeik, olcsóbb a takarmány és a munkaerő is. Ezzel szemben az uniós gazdákat egy sor rendelkezés köti – például az állatjóléti intézkedések, szállítási, takarmányozási és vágóhídi előírások –, amelyek betartása a termelést is megdrágítja. Ugyanakkor a dél-amerikai termékek nem felelnek meg az uniós előírásoknak, hiszen amíg az EU-ban csak növényi eredetű takarmányok kerülhetnek a tápokba, addig Dél-Amerikában engedélyezett a csont- és a húsliszt alkalmazása is, sőt olyan hozamfokozó szereket, gyógyszereket és adalékanyagokat is használhatnak, amelyeket az unióban betiltottak.
Mindezek a hatások komolyan veszélyeztetik a magyar piacot, annál is inkább, mert az EU belső vámhatárai a csatlakozással megszűntek, és így az olcsó brazil áru külföldi kereskedőkön keresztül bármikor bekerülhet a hazai piacra – nyomatékosított Földi Péter. Mivel azonban a magyar fogyasztók a friss árut részesítik előnyben, e fagyasztott termékeket várhatóan a feldolgozóiparban használják fel, majd kiengedés után pácolva, fűszerezve vagy panírozva hűtött húsként, + 4 Celsius-fok alatt tárolandó felirattal ellátva, a fogyasztókat többszörösen megtévesztve kerülnek forgalomba.
Azért többszörösen, mert a csomagoláson általában elfelejtik feltüntetni a termék származási helyét – tette hozzá a szakember. Kiemelte: Magyarországon a baromfiipar közvetve és közvetlenül mintegy kétszázezer ember foglalkoztat, a brazil import növekedésével azonban minden második munkahelye veszélybe kerülhet, mert a magyar áruk nemcsak az EU piacain veszítenék el pozícióikat, hanem a hazai piacról is kiszorulnának.



A termelőket sújtja a tojásrendelet. Sok termelő eleget tett az uniós tojástermelési előírásoknak, de legalább ugyanannyian nem képesek megfelelni a követelményeknek. Utóbbiak közé elsősorban a kisebb termelők tartoznak, akik a tojás csomagolási feltételeit sem tudják önerőből megoldani, s ez növeli költségeiket. A tojáson egyébként csak a tojástermelő regisztrációs számát kötelező feltüntetni, az összes többi jelölés csak választható. Nem kötelező például osztályozni a tojást, de ha így dönt a termelő, akkor fel kell tüntetnie a csomagoláson, hogy osztályozatlan tojást hoz forgalomba, valamint fel kell tüntetnie a termék súlyát, illetve azt, hogy az mennyi ideig őrzi meg minőségét (ekkor a termék még nem veszít súlyából) és árusíthatóságát. A tojás esetében az előbbi 21, utóbbi 28 nap – ismertette a lehetőségeket Földi Péter. A piac helyzetéről beszámolva elmondta, a tavalyi magas takarmányárak miatt az idei első fél év rossz volt, és a jelenlegi helyzet sem kedvező, mert telített a tojáspiac.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.