Műsajt- és műjoghurt-invázió

A nem hazánkban gyártott, de itt értékesített tejtermékek jelentősen befolyásolják a tejpiac alakulását. A gondot az okozza, hogy a produktumok zöme már nem is nevezhető tejterméknek, mert a belőlük kivont tejszínt növény zsírokkal helyettesítik a gyártók. Paradoxon, hogy a műsajtok és műjoghurtok egy része abból a felesleges tejből készül, amelyet a magyar nyerstej szorított ki az olasz piacról.

Nagy Ottó
2004. 10. 08. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek konkrét adatai, pontos mennyiségi információi a Tej Terméktanácsnak (TT) arról, hogy mennyi import tejtermék érkezik az országba – bár az EU-csatlakozás óta a külföldön, de az unión belül készült termékek már nem is tekinthetők a „régi értelemben” vett importnak. – Azt azonban érzékeljük, hogy ezek a termékek egyre nagyobb helyet foglalnak el a boltok polcain. Ezt az importkategóriát három részre lehet osztani, az első csoportba a műsajtok tartoznak – nyilatkozta lapunknak Sirman Ferenc, a TT ügyvezető igazgatója, aki elmondta azt is: a sajtutánzatokból kivonják az igazi sajtok és tejtermékek legértékesebb alkotórészét, a tejszínt, hogy aztán növényi zsiradékkal helyettesítsék. – Ezek a termékek már nem nevezhetők sajtnak, amit a gyártók általában, ha apró betűkkel is, de feltüntetnek a csomagoláson, és már nem sajtként, hanem például pizzaszeletként forgalmazzák az árut – tette hozzá a szakember.
A második csoportba a műjoghurtok tartoznak, ahol a tejszínt szintén különböző növényi zsírokkal helyettesítik. Itt az a nagyobb baj, hogy az importjoghurtok nagy része nem élőflórás, hanem ultrapasztőrözött termék, amelyek szállítása, tárolása sokkal olcsóbb, mint egy „rendes” joghurtnak. Ugyanakkor pontosan az élőflóra hiánya miatt ezek a műjoghurtok nem fejtenek ki kedvező élettani hatást, így tulajdonképpen nem mások egy egyszerű tejből készült krémnél – mondta Sirman Ferenc. A harmadik kategóriába a valódi tej és tejtermékek tartoznak, ilyen például a szlovák tej, ami nem azért veszélyes elsősorban, mert kapni lehet a különböző üzletekben, hanem azért, mert alacsony árával teljesen lerombolja a piacot, rontva a hazai termékek esélyeit. Sirman Ferenc a harmadik kategóriába sorolta a szlovák és lengyel sajtokat is, és megjegyezte, hogy a műsajtok jellemzően Görögországból, a műjoghurtok pedig döntően Németországból érkeznek hozzánk.
Ezen termékek mennyiségéről nincs pontos információ, és az uniós előírások miatt valószínűleg nem is vizsgálják arányukat – mondta a TT ügyvezetője, aki saját tapasztalatai szerint úgy vélte, hogy a hazai joghurtkínálat felét a tejszíntől megszabadított importtermékek adják, a sajtoknál pedig húsz százalékot képviselnek az ugyanilyen hiányossággal bíró készítmények. A valódi, de külföldön készült tejtermékek pedig körülbelül tízszázalékos piacrészesedéssel bírnak. Kérdésünkre Sirman Ferenc elmondta, hogy természetesen a hazai gyártók is igyekeznek minél olcsóbban előállítani termékeiket, de lehetőségeiket korlátozza a Magyar Élelmiszerkönyv.
– Ha egy adott termék paraméterei megfelelnek az abban foglaltaknak, akkor azzal nincs baj. A gond akkor van, ha az importtermékek nem a Magyar Élelmiszerkönyv, hanem anyaországuk előírásai szerint készülnek, és a két szabályozórendszer közötti különbségek általában az importáruknak biztosítanak komoly versenyelőnyt.
Az uniós tejpiac egyébként ördögi körforgásban van – vélekedett Sirman Ferenc. Az uniós csatlakozással ugyanis megnyíltak előttünk is a határok, amelyet ki is használunk, így körülbelül napi kétszázezer liter nyers tejet szállítanak külföldre a feldolgozócégek. E tej piaca elsősorban Olaszország, ahová május elseje előtt a délnémet tartományokból vitték a tejet. Ennek a tejmennyiségnek a németek új piacot kerestek, és találtak Magyarországon, ugyanis a hozzánk érkező műjoghurtok jelentős része ebből a felesleges tejből készül.



Tízmillió euró az unióból. Több mint tízmillió eurós EU-támogatást kap Magyarország a 2004–2005-ös termelési időszakban a szőlőtermesztésben szükséges szerkezetátalakító lépések, illetve a szőlőterületek megőrzésére – jelentette be az Európai Bizottság tegnap Brüsszelben. Az EU végrehajtó testülete két határozatában összesen 450 millió eurót hagyott jóvá erre a célra a szőlőtermesztésben érintett tagországok javára az említett termelési időszakra vonatkozóan. Az új tagok közül Magyarországnak jut a legnagyobb összeg, pontosan 10,86 millió euró, Szlovénia (2,91 millió), Szlovákia (2,89), Ciprus (2,38), Csehország (1,74) és Málta (0,17) előtt. Teljes uniós szinten a legmagasabb arányú támogatást Spanyolország (145,5 millió euró) mondhatja magáénak Franciaország (107) és Olaszország (103) előtt, de még Portugália (44,5) és Németország (12,6) is megelőzi Magyarországot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.