Pénzmosók Verespatakon?

A verespataki aranybánya beruházói pénzmosási és kábítószerügyekben érintett milliárdos vállalkozók, akik kapcsolatban állnak a legfelső román vezetéssel, köztük Adrian Nastase kormányfővel és Ion Iliescu köztársasági elnökkel – állítja a romániai független újságírók szövetsége.

2004. 11. 27. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ovidiu Tender, az utóbbi évek legnagyobb, 200 millió dolláros román–kolumbiai pénzmosási botrányában gyanúba keveredett román milliárdos vállalkozó is vezetője annak a kanadai cégnek, amely Verespatakon és környékén ökológiai katasztrófával fenyegető aranybánya-beruházásba kezdhet a közeljövőben, ha az Európai Unió lezárja Románia csatlakozásának környezetvédelmi fejezetét.
Tender az aranybányát építtető Gabriel Resources (GR) igazgatósági tagja a Romániai Független Tényfeltáró Újságírók Szövetsége (CRIJ) szerint közvetve kapcsolatban áll Adrian Nastase román miniszterelnökkel, a Romania Libera című lap pedig arról számolt be, hogy támogatta Ion Iliescu államelnököt is. Nastase a napokban ugyan kijelentette, hogy nem támogatja az aranybánya-beruházást, de komoly lépést nem tett a projekt ellen.
*
A GR bányaépítő céget alapító Frank Timis olajfinomító társaságának (RAFO) mintegy 400 millió eurós adósságát ugyanakkor Nastase jóváhagyásával nemrég átalakították állami (AVAS) részvényekké. Ez azt jelenti, hogy a verespataki beruházást közvetve, tudtuk és beleegyezésük nélkül a román adófizetők is támogatják, pedig a romániai lakosság kilencven százaléka elutasítja az aranybánya megépítését.
A meglehetősen bonyolult ügylet révén a CRIJ szerint a Tender– Timis-csoport járt jól a román állampolgárokkal szemben, hiszen az AVAS (Állami Vagyon Kártalanító Hatóság) a veszteséges állami vállalatok igazgatásával foglalkozik az adófizetők pénzén. Frank Timis cége elővásárlási jogot szerzett a szóban forgó AVAS-részvényekre, tehát ő döntheti el, mikor veszi azokat vissza. A román újságírók szerint Timis feltehetőleg tett is róla, hogy lemenjenek az árak, így nagyon olcsón juthat majd hozzá ismét a társaságához. Az üzletember tehát Nastase segítségével úgy kerülte ki az adózást, hogy adósságait a román adófizetőkre hárította, de továbbra is ő az olajfinomító vezetője. Az ausztrál–kanadai állampolgárságú Timist egyébként Ausztráliában 1990-ben és 1994-ben kereskedelmi mennyiségű kábítószer birtoklásáért jogerősen pénzbírságra ítélték.
A romániai lapok szerint nem kevésbé kompromittálódott kábítószerügyekben a verespataki beruházás másik szereplője, Ovidiu Tender sem, akit holland és román ügyészek azzal vádolnak, hogy közreműködött abban a pénzmosási műveletben, amelynek során Willem Matser holland állampolgár, George Robertson egykori
NATO-főtitkár tanácsadója Kolumbiából Romániába utalt át 200 millió dollárt a vállalkozó Romániában bejegyzett Tender SA nevű cégének számlájára.
Az ügyészek gyanúja szerint a hatalmas összeg kábítószer-kereskedelemből származik. Matser Brüsszel melletti lakásán a rendőrség a Tender SA által kiállított hamis számlákat talált, Tender azonban tagadja az őt ért vádakat. Az viszont tény, hogy a milliárdos cége nagy összeggel támogatta a
NATO snagovi konferenciáját, ahol maga Willem Matser sorolta fel a Tender SA-t és Frank Timist a finanszírozók között. Tender nem sokkal ezután az egyik jelentkező volt a legnagyobb román olajvállalat, a Petrom megvásárlására is, de elutasították.
A milliárdos pályázásakor üzleti partnereként emlegette az amerikai Halliburton céget, amelynek korábban egyik vezetője volt Dick Cheney, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke.
Ovidiu Tender a Romania Libera című lap szerint szoros barátságot ápol a román kormánypárt több vezetőjével is, így Viorel Hrebenciuckal, és többször elkísérte Ion Iliescu köztársasági elnököt hivatalos látogatásaira. Az újság úgy tudja, hogy Tender Iliescut korábban hivatalosan is szponzorálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.