A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A rendőrség csökkenti a tétet

Már csak nyolcvanmillió forint értékű pénzmosással gyanúsítja a BRFK azokat a szír és magyar pénzváltókat, akik ellen egy éve, a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség még 380 millió forint elkövetési érték feltételezése mellett rendelt el nyomozást. Tarche Bassam és Tarche Ghassam, valamint Dér Zoltán a rendőrség szerint túllépték tevékenységük kereteit, és – a jelenlegi pontosítás szerint – a fenti összeget mosták úgy tisztára, hogy befizették a velük szerződött bank pénztárába.

Munkatársunktól
2004. 12. 28. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak a korábban feltételezett kárérték töredékével gyanúsítja a BRFK a pénzváltókat, akikről az ügy kirobbanása idején még azt feltételezték, hogy egy év alatt több tíz milliárd forintot váltottak valutára feketén, majd mostak tisztára legális pénzváltó vállalkozásaikon keresztül. A három férfit 2002 októberétől megfigyelte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, telefonjaikat lehallgatták – ennek során merültek fel adatok az ORFK pénzmosás elleni osztályának akkori vezetőjével, Molnár Csaba alezredessel kapcsolatban is.
A nyomozás vezetője a Népszavának most úgy nyilatkozott: az elkövetési érték pontosítása szerint a gyanúsítottak 80 millió forint körüli összegben követtek el pénzmosást úgy, hogy túllépve a tevékenységükhöz engedélyezett keretet, az így szerzett pénzt a velük szerződésben álló bank pénztárába befizették, azaz tisztára mosták. Tájékoztatása szerint januárban az ügy nyomozása lezárulhat, és vádemelési javaslattal fordulhatnak a vádhatósághoz.
A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a hivatkozott keret túllépése nem bűncselekmény, a rendőrség pedig még nem tudta bizonyítani, hogy a pénzváltás során szerzett összeget próbálták meg tisztára mosni a vállalkozók, vagy a pénz más forrásból származott.
A vállalkozók előzetes letartóztatásának idején, tavaly decemberben a nyomozók még 380 millió forintos kárértéket közöltek a gyanúsítottakkal, de bizonyítékokat nem tártak eléjük. Sajtóinformációk szerint ekkor a rendőrség még abból indult ki, hogy a megfigyelés idején mintegy 50-60 milliárd forintnak megfelelő összeg ment át az elkövetők kezein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.