Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

A rendőrség csökkenti a tétet

Munkatársunktól
2004.12.28. 19:50

Már csak nyolcvanmillió forint értékű pénzmosással gyanúsítja a BRFK azokat a szír és magyar pénzváltókat, akik ellen egy éve, a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség még 380 millió forint elkövetési érték feltételezése mellett rendelt el nyomozást. Tarche Bassam és Tarche Ghassam, valamint Dér Zoltán a rendőrség szerint túllépték tevékenységük kereteit, és – a jelenlegi pontosítás szerint – a fenti összeget mosták úgy tisztára, hogy befizették a velük szerződött bank pénztárába.

Már csak a korábban feltételezett kárérték töredékével gyanúsítja a BRFK a pénzváltókat, akikről az ügy kirobbanása idején még azt feltételezték, hogy egy év alatt több tíz milliárd forintot váltottak valutára feketén, majd mostak tisztára legális pénzváltó vállalkozásaikon keresztül. A három férfit 2002 októberétől megfigyelte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, telefonjaikat lehallgatták – ennek során merültek fel adatok az ORFK pénzmosás elleni osztályának akkori vezetőjével, Molnár Csaba alezredessel kapcsolatban is.
A nyomozás vezetője a Népszavának most úgy nyilatkozott: az elkövetési érték pontosítása szerint a gyanúsítottak 80 millió forint körüli összegben követtek el pénzmosást úgy, hogy túllépve a tevékenységükhöz engedélyezett keretet, az így szerzett pénzt a velük szerződésben álló bank pénztárába befizették, azaz tisztára mosták. Tájékoztatása szerint januárban az ügy nyomozása lezárulhat, és vádemelési javaslattal fordulhatnak a vádhatósághoz.
A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a hivatkozott keret túllépése nem bűncselekmény, a rendőrség pedig még nem tudta bizonyítani, hogy a pénzváltás során szerzett összeget próbálták meg tisztára mosni a vállalkozók, vagy a pénz más forrásból származott.
A vállalkozók előzetes letartóztatásának idején, tavaly decemberben a nyomozók még 380 millió forintos kárértéket közöltek a gyanúsítottakkal, de bizonyítékokat nem tártak eléjük. Sajtóinformációk szerint ekkor a rendőrség még abból indult ki, hogy a megfigyelés idején mintegy 50-60 milliárd forintnak megfelelő összeg ment át az elkövetők kezein.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.