Már a kilencezer évvel ezelőtt élt újkőkorszaki ember is ismerte az erjesztett italok előállításának módját. Amerikai kutatók szerint ezt bizonyítják azok a cserépből készült boroskancsók, amelyeket a kínai Honnan tartományban találtak – jelentette a Reuters. Az eddig legöregebbnek ismert bortároló cserépkorsót Irán mondhatta magáénak, az ott talált lelet korát 7400 évesre becsülik.
A kínai kancsón talált nyomok laboratóriumi vizsgálata kimutatta, hogy a mámor kedvelői rizst, mézet és többféle gyümölcsöt használtak fel a borkészítéshez, és egyes edényekben csak galagonyából készült erjesztett ital maradványai kerültek elő, tehát már akkor is több italfajtát készítettek.
Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója szerint mindez azt a feltevést is alátámasztja, hogy már kilencezer évvel ezelőtt is volt kapcsolat a Közel-Kelet és Közép-Ázsia népei között.
A Sárga-folyó partján lévő régészeti lelőhelyen felfedeztek ősi házakat, égetőkemencéket, csontszerszámokat, türkizből készült faragványokat, és egy csontfurulyát is, a legősibb hangszert, amit valaha találtak. Ám nemcsak boroskancsók, hanem háromezer éves, bronzedénybe zárt szeszes ital is előkerült a lelőhelyen talált sírokból, az elhunytakkal együtt eltemetett használati tárgyak mellett. A kutatók meg is ízlelték az elemzés szerint többféle növényből készült, színtelen italt, amely már nem bizonyult élvezhetőnek. Illata a lakklemosóra emlékeztette őket.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség