Kilencezer éves boroskancsók

Hírösszefoglaló
2004. 12. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kilencezer évvel ezelőtt élt újkőkorszaki ember is ismerte az erjesztett italok előállításának módját. Amerikai kutatók szerint ezt bizonyítják azok a cserépből készült boroskancsók, amelyeket a kínai Honnan tartományban találtak – jelentette a Reuters. Az eddig legöregebbnek ismert bortároló cserépkorsót Irán mondhatta magáénak, az ott talált lelet korát 7400 évesre becsülik.
A kínai kancsón talált nyomok laboratóriumi vizsgálata kimutatta, hogy a mámor kedvelői rizst, mézet és többféle gyümölcsöt használtak fel a borkészítéshez, és egyes edényekben csak galagonyából készült erjesztett ital maradványai kerültek elő, tehát már akkor is több italfajtát készítettek.
Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója szerint mindez azt a feltevést is alátámasztja, hogy már kilencezer évvel ezelőtt is volt kapcsolat a Közel-Kelet és Közép-Ázsia népei között.
A Sárga-folyó partján lévő régészeti lelőhelyen felfedeztek ősi házakat, égetőkemencéket, csontszerszámokat, türkizből készült faragványokat, és egy csontfurulyát is, a legősibb hangszert, amit valaha találtak. Ám nemcsak boroskancsók, hanem háromezer éves, bronzedénybe zárt szeszes ital is előkerült a lelőhelyen talált sírokból, az elhunytakkal együtt eltemetett használati tárgyak mellett. A kutatók meg is ízlelték az elemzés szerint többféle növényből készült, színtelen italt, amely már nem bizonyult élvezhetőnek. Illata a lakklemosóra emlékeztette őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.