időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Tovább bonyolódik a Jukosz-ügy

Dénes Zoltán
2004.12.30. 00:00

Tegnap a Deutsche Bank arra kérte a Jukosz-ügyben eljáró amerikai bíróságot, hogy állapítsa meg saját illetéktelenségét az ügyben, és ennek alapján szüntesse be a tárgyalást. Közben a Jukosz azt kéri a bíróságtól, hogy legkevesebb húszmilliárd dollár kártérítésre ítélje a Juganszknyeftegaz megszerzőit.

A hírügynökség információi szerint a Deutsche Bank tegnap nyilvánosságra hozott beadványában rámutat: az amerikai bíróságnak semmi köze az orosz állam és egy Oroszországban honos vállalat adóügyi vitájához, és a Jukosznak sem vagyona, sem üzleti tevékenysége nincs a bíróság joghatóságának területén. Közben a Jukosz azt kéri a bíróságtól, hogy legkevesebb húszmilliárd dollár kártérítésre ítélje a Juganszknyeftegaz megszerzőit. Az ügy előzménye, hogy december közepén a Jukosz csődvédelmet kért az amerikai csődtörvény alapján egy texasi, houstoni bíróságtól. Az amerikai járási bíróság bírája pedig jóváhagyta a több tíz milliárd dolláros adóhátralék címén hatósági ostrom alatt tartott Jukosz orosz olajipari vállalat fő termelőegységének, a Juganszknyeftegaz elárverezésének tíznapos felfüggesztését elrendelő csődbírósági döntést. Ettől függetlenül a Juganszknyeftegazt december 19-én elárverezték 9,4 milliárd dollárnak megfelelő összegért a Jukosz 26 milliárd dolláros adótartozása miatt. Az orosz olajipari vállalat arra alapozta az amerikai bíróság illetékességét, hogy pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore Houstonban lakik. A Deutsche Bank beadványa emlékeztet, hogy Misamore alig két héttel a Jukosz keresetének beadása előtt költözött Houstonba. Különben a német bank azért érdekelt az ügyben, mert egy hitelező csoport élén áll, amely az orosz Gazprom számára finanszírozná a Juganszknyeftegaz megszerzését. Az ideiglenes intézkedés maga is, de egy Jukosznak kedvező jogerős bírósági ítélet végképp pereket alapozna meg a Deutsche Bank amerikai érdekeltségei, végső soron vagyona ellen, ha a bírósági döntéssel szembehelyezkedve részt vállalna a Jukosz-vagyon széthordásában.
Az amerikai bíróság ideiglenes intézkedése miatt a Gazprom közvetlenül kiszállt a Juganszk-árverésből, s nem licitált. A Juganszkot egy addig ismeretlen, minden bizonnyal e célra sebtében összehozott befektető csoport, a BaikalFinansgroup vette meg, majd a BaikalFinansgroupot a múlt héten felvásárolta az orosz állami Rosznyeft olajtársaság. Ugyanakkor a Rosznyeftet a tervek szerint január végéig beolvasztják a Gazpromba. Az ügyletet egyébként a héten egy Kreml-tanácsadó az év panamájának nevezte. Andrej Illarionov az év talányának tartja, hogy honnan szerez a Rosznyeft több mint kilencmilliárd dollárt a Juganszk megvételéhez, de élt a gyanúperrel: a pénzt az államkasszából, vagyis az állampolgárok zsebéből vehetik ki, hiszen egyetlen orosz cég sem rendelkezik ennyi szabad eszközzel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.