időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Brüsszelig ér a vita az agrárpénzekről

Nagy Ottó
2005.02.01. 00:00

Továbbra sem ért egyet a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) a Nemzeti vidékfejlesztési tervben található agrárpénzek átcsoportosításával. Többek között azért, mert a kormány által tavaly decemberben Brüsszelbe eljuttatott előterjesztésben az szerepel, hogy a gazdatársadalom jelentős része egyetért az átcsoportosítással, és azt csak bizonyos civil és zöldszervezetek ellenzik – hangsúlyozta tegnap Ángyán József egyetemi tanár a Magosz nevében.
Rámutatott, hogy az agrártárca a zöldszervezetek „bekezdés” alá sorolta a lépést ellenző környezetvédelmi minisztériumot is. A tegnapi tájékoztatón, ahol a Magosz képviselője mellett részt vettek a Védegylet, a VWF és a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) küldöttei is, elhangzott, hogy az átcsoportosításról tárgyaló monitoringbizottság negyven tagja közül tizenöten az agrártárca közvetlen, hatan pedig a közvetett irányítása alatt álló szervezettől érkeztek, és mind kötelezően igennel voksoltak. A függetlenek közül hatan igennel, tizenegyen nemmel szavaztak, négyen pedig tartózkodtak, de mivel az unió megköveteli az általa biztosított források független és társadalmi kontrollját, ezért – Ángyán József szerint – csak az ő szavazataik vehetők a döntésnél figyelembe.
Ha az EU elfogadja az augusztusban jóváhagyott és szeptemberben már módosításra kért Nemzeti vidékfejlesztési terv átcsoportosításait a közvetlen kifizetések javára, az nemcsak a megmaradt vidékfejlesztési támogatásoknál, hanem az agrártámogatások döntő részénél is fizetési késedelmeket és visszafizetési kockázatokat vonhat maga után. Így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal újraakkreditálását is eredményezheti, illetve tömeges csődhullámot is elindíthat a mezőgazdaságban, és a 2004-re tervezett 90 milliárd forint ez évi folyósítása szenvedhet késedelmet. Schmuck Erzsébet, az MTVSZ társelnöke elmondta, hogy a mezőgazdasági érdekképviseletekkel közösen még a héten levélben fordulnak az Európai Bizottsághoz, kérve a kormány kezdeményezésének viszszautasítását politikai, szakmai és ügyrendi kifogások miatt.Az EU is vidékpárti. Az idén 4,4 százalékkal magasabb, 106,3 milliárd euró az Európai Unió éves költségvetése, amelynek legjelentősebb részét ezúttal is az agrárkiadások teszik ki – ezekre 49,1 milliárd eurót fordít az EU. A második legnagyobb – és az új EU-tagállamok számára talán legfontosabb – kiadási tétel az elmaradottabb uniós területek és ágazatok felzárkózását segítő kohéziós és strukturális alapok 32,4 milliárd eurós részesedése. A határozat vitájában felmerült a pótköltségvetés készítésének lehetősége is arra az esetre, ha az agrár- és a felzárkóztatási kiadásokra szánt összegek nem bizonyulnak elegendőnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.