időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mérsékeltebb globális növekedés

2005.01.20. 00:00

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági kilátások című jelentésében arra számít, hogy a 2005. évi globális gazdaságbővülés 4,3 százalék lesz, amely minimálisan elmarad a korábbi, 4,4 százalékos előrejelzéséhez képest. A Valutalap megállapításai szerint a fejlett ipari országok gazdaságnövekedésére és inflációjára csak mérsékelten hat a kőolaj árának erőteljes emelkedése, amely nagyobb hatással van a fejlődő országokra. A nemzetközi pénzügyi szervezet az Egyesült Államok idei GDP-növekedési kilátását 3,9 százalékról 3,5 százalékra fogta vissza. Az IMF Japán esetében ugyanakkor jelentősen fölfelé korrigált: 2005-re 1,9 százalékról 2,3 százalékra emelte meg a bővülés lehetséges mértékét. Az eurózóna kapcsán a Valutaalap rámutatott arra, hogy idén Nyugat-Európa 2,2 százalékkal bővülhet. Az IMF egyébként 4,7 százalékról 5 százalékra javította fel a globális gazdaság 2004-es növekedésére vonatkozó várakozását – ez volt három évtizede a legnagyobb ütem. Utoljára 1984-ben volt 5 százalék körüli globális gazdaságnövekedés.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) kutatóintézet 2005-ös prognózisában azt írta: tavaly a globális gazdaság összértéke – a 2002-es 2,8, illetve a 2003-ban mért 3,8 százalék után – 5 százalékkal nőtt; ez az utóbbi két évtized leggyorsabb növekedési üteme volt. A globális GDP-növekedés azonban az idén 4,1 százalékra, 2006-ban pedig 4 százalékra lassulhat, és a 2009-ig szóló előrejelzési időszak végéig valószínűleg 4,1–4,2 százalék között lesz, vagyis a 90-es évekre jellemző növekedésekhez képest még mindig jelentős a tempó. A külső környezet azonban most már fokozatosan romlik a feltörekvő piacok szempontjából, mert az emelkedő amerikai jegybanki kamatszint hatással lesz a portfoliótőke-likviditásra. Az EIU úgy tartja: a befektetők csak még magasabb hozamszint mellett lesznek hajlandók feltörekvő piaci papírokba tőkét helyezni, ami növelni fogja a feltörekvő térség hitelköltségeit. Ez főleg ama országok helyzetét teszi bonyolultabbá, amelyeknek magas folyómérleg-hiányokat kell külső forrásból finanszíroztatniuk, jelentős devizaadósságra kell refinanszírozást találniuk, és amelyek gyenge költségvetési politikát folytatnak – Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik. Az EIU szerint az évtizedek óta nem látott globális fellendülésből az euróövezet jórészt kimaradt, és az előrejelzési időszak végéig is a világgazdaság egészére jósolt ütemek felével növekszik majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.